1/2

SOCOM 4: Special Forces

Murat Sağlam 25.04.2011 - 11:33
Operasyonun büyüğü küçüğü olmaz!
Platformlar PlayStation 3
SOCOM 4: Special Forces
  • Yapımcı - Yayıncı Zipper Interactive - SCEA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: First Person Shooter
Merlin Puanı 75
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%75
Artılar Sesler çok başarılı. Oyunun atmosferi insanı içine çekiyor. PS Move desteği ile oynanabilirlik çok rahatlamış.
Eksiler Grafikler çağın gerisinde kalmış. Yapay zeka önceki üç oyundan bir adım ileriye gidememiş.
Hatırlatma: Oyunun Amerika'daki ismi "SOCOM 4: U.S. Navy SEALs", Avrupa'daki ismi de "SOCOM: Special Forces" olarak geçmektedir. İkisi de aynı oyunlardır.

SOCOM 4'ün 3D ve PS Move desteğine sahip olacak olması bile başlı başına büyük bir adımdı. Çünkü zaten serinin önceki oyunlarının kısmen problemleri vardı. Ayrıca yalnızca taktik ve gizlilik üzerine kurulu bir oyunun motorunu hazırlayıp bunu bir de 3D ve PS Move desteği ile birlikte piyasaya sürmek teoride çok güzel olsa da pratikte nasıl oldu, birlikte bakalım.

Öncelikle oyunun en önemli olan kısmıyla başlayalım. Yapay zeka! Her incelememde bana sorunlar çıkarmaktan büyük zevk alan unsurların başında gelir yapay zeka. Yapımcı firma Zipper, bu oyunun tek kişilik senaryosunu eskiye oranla daha bir derin, daha bir anlamlı kılmaya çalışmış ama önüne ufak bir engel çıkmış dersek yeridir. Bilin bakalım nedir bu? Yapay zeka! 14 bölümlük görevleriniz boyunca arkadaşlarınız komutlarınızı genelde bir şekilde uygulasa da, bolca kısa mesafeden düşman ıskalamak, adam akıllı siper alamamak ve daha önemlisi dünyadaki herkesin yerinizi öğrenmesine sebebiyet vermek gibi aksiyonlarla karşılaşacaksınız baştan uyarayım.


Biri yapay zeka mı dedi?

Bunların haricinde hazır eleştirmeye başlamışken devam edelim. Oyunda gerçekten sık sık şaşırtıcı şeylerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin, siz siper almış 50 metre mesafedeki 20 tane düşmanı vurmaya çalışırken, bir anda takım arkadaşınız önünüze gelip oturacak ve mermileri yemeye başlayacak. Sonra da neden ona ateş ediyorsunuz diye size küfür edecek. Hay Allah diyerek devam edeceksiniz. Patlamak üzere olan el bombalarının üzerlerine koşacaklar, içiniz yanacak. Arkanıza geçecek sizi bloklayacaklar bir duvar gibi, siz yine bu duruma kayıtsız kalabilecek misiniz? Ben kalamayıp kendi arkadaşlarımı da vurmaya başladım en sonunda.

Oyunda bölümleri geçtikçe fark eden aslında en önemli şeyin, gittikçe kalabalıklaşan çatışmalar olduğunu anlayacaksınız. Özellikle gizlilik gerektiren görevlerde kafayı sıyırabilirsiniz benden uyarması. Bunların haricinde 14 bölümlük senaryonun hikayesi vasatın biraz üzerinde. Sizi sıkmayacak ama bir sonraki bölümde ne olacağını da merak etmeyeceğiniz bir senaryo diyeyim siz anlayın.

Tek oyunculu modu teklemiş olsa da oyunun, çoklu oyuncu seçeneklerine yönelmek mantıklı. Zipper'ın daha önceki oyunlarına oranla bakarsanız, oldukça daha fazla vakit geçirilebilecek bir seviye sistemi getirilmiş oyuna. Oldukça zorlayıcı seviye sisteminin dışında sizi tatmin etmeye yetecek düzeyde silah ve silahların modifikasyonları da mevcut. Ayrıca çoklu oyuncu modlarından bazıları da oldukça keyif verici olabiliyor. Örneğin Bombsquad, tüm takımınızla oyunda rastgele olarak seçilen bir bomba imha ekibi üyesini (tek kişi taşıyorsunuz yani) rastgele belirlenen alanlara götürmeniz gerekiyor. Oldukça eğlenceli dakikalar yaşanabilir bu modla. 32 kişiye kadar çoklu oyuncu desteği sunan oyunda bu çoklu oyuncu modları dışında 5 arkadaş, oyunun senaryo modunu co-op olarak oynayabiliyorsunuz.