Son kale düştü! Steam oyunları zamlanmaya başladı

Eren Eroğlu 6.12.2021 - 21:44
Steam'in 2,5 TL'ye sabitlemiş olduğu dolar kuru değişiklik göstermese de, birçok oyuna zam gelmeye başladı! Son darbe, Elden Ring oldu.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı bir süredir yaşanmakta olan ciddi zamlar, Steam'e de yansıdı! Oyuncular olarak son kalemiz olan Steam'de, geçtiğimiz haftalardan itibaren birçok oyun zamlanmaya başladı. Ülkemizdeki oyuncuların en çok tepki gösterdiği zam ise, geçtiğimiz dakikalarda Elden Ring'e gelen 200 TL'lik fiyat artışı oldu.

Son kale düştü! Steam oyunları zamlanmaya başladı

Yurtdışında 60$ (827,96 TL) fiyat etiketiyle piyasaya sürülen Elden Ring, ülkemizde ise 'gayet yerel' şeklinde isimlendirebileceğimiz bir fiyatlandırma ile 300 TL'den ön siparişe açılmıştı. Oyun, geçtiğimiz dakikalarda yaklaşık '200 TL' zamlandı. Steam, ülkemizde dolar kurunu 2,5 TL'den sabitlemiş olsa bile; bahsedilen rakam sadece tavsiye edilen fiyat etiketi olarak geçiyor. Steam'in ülkemizde önerdiği fiyatlandırmaya uyup uymamak ise, tamamen yapımcılara kalıyor. Büyük stüdyolar, sabitlenmiş olan bu kur değerine pek uymuyor (Genel itibariyle bağımsız yapımcılar uyuyor) olsa da, en azından yerel bir fiyatlandırma ile karşımıza çıkıyorlardı.

Son kale düştü! Steam oyunları zamlanmaya başladı

Geçtiğimiz günlerde, haftalarda ve aylarda gerçekleşen birçok zam örneği de mevcut. Örneğin; geçtiğimiz ekim ayına kadar 210 TL olan Total War: Warhammer I ve II, 345 TL'ye (DLC'ler de yaklaşık iki katı arttı) yükselmişti. Bir diğer örnek ise, ülkemizde oldukça büyük bir oyuncu kitlesi tarafından beklenmekte olan Lost Ark. Haziran ayında 144 TL'den satışa sunulan Lost Ark Platinum Founder's Pack, ilk olarak 456 TL'ye, daha sonrasında ise 3 Kasım'da 965 TL'ye zamlanmıştı.

Son kale düştü! Steam oyunları zamlanmaya başladı

Ayrıca, maalesef bahsedilen örnekler sadece bu yapımlarla sınırlı değil. Özellikle birçok bağımsız yapımda fiyat artışının yaşanmakta olduğunu da belirtelim. Oyuncular olarak 'ana kalemiz' olarak nitelendirebileceğimiz Steam, birçok zamla boğuşuyor. 22 Aralık 2021'de başlayacak olan ve 7 Ocak 2022'ye kadar sürecek olan Steam Kış İndirimi, daha büyük zamlardan önce en büyük fırsatımız olabilir. Yavaş yavaş gelmekte olan bu zamlar, muhtemelen PC tarafıyla da sınırlı kalmayacaktır. Konsollarda bulunan ciddi fiyat etiketleri, daha da pahalı bir hâle gelebilir. Merlin'in Kazanı ekibi olarak üzülerek belirtiyoruz ki, maalesef oyuncular olarak son kalemiz düşmenin eşiğinde.

Yorumlar 71
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 05:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.12.2021 18:25
Korsan eğer o işten para kazanmıyor ve yahut bir arkadaşına önermediğin sürece kullanman caizdir.
Ama eline para geçer zengin olduğun zaman ise o oyunu alıp oynaman üzerine bir yükümlülüktür.
Oyundan para kazanıyorsanız zaten almanız lazım yoksa caiz olmayan günah olan bir davranış yapmış oluruz.
MK Okuru
MK Okuru 16.12.2021 22:56
teşekkürler hocam bir sual daha sormak istiyorum.oyun içerisinde aldığımız abdestte abdest yerine geçermi? sağolun hocam severek izliyoruz ailecek.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.12.2021 13:57
Erişime illegal yollardan ulaşmanın bir mağazadan telefon çalmak, bir evden bir ziynet eşyası çalmakla bir tutulması mantıklı bir önerme değil. En fazla etik değil diyebilirsin. Aksi dili kullanıyorsan amacın insanları rencide etmektir. Sizin gibi insanlar çok inanıyorsa sosyal çevresinde desin bunu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.12.2021 13:35
Hakim, savcı ve yargıç tayfası işbaşında. Nesiniz siz yapay zeka mı ? Adamlar parasıyla seni sömürecek sen gelip hırsızlık yapma diyeceksin. Nedir yahu bu ? Onlar senden çalıyorlar ? Hayatından çalıyorlar ? Pahalıysa oynamaymış. Bir de karar makamı. Tam köle.
Kalan Karakter: 300 Gönder
JohnGalt
JohnGalt 8.12.2021 15:25
Kimsenin yorumunun altına yazmıyorum çünkü muhatap alınacak kişiler değiller. Biri diyor ki normal fiyat yapsınlar alalım o zaman. Diğeri diyor ki tabi ki korsan oynarım TR çıkarmıyorlar. Diğeri diyor ki kuru şu kadar yapsınlar alalım.

Gençler dünyanın her yerinde bir üretici bir ürünü ortaya çıkartırsa fiyatını da kendi belirler. Bunu da ne kadar satıldığına göre indirime gidebilir artırabilir istediğini yapar. Satın alacak kişi fiyatı çok bulursa satın almaz protesto eder vs ancak çalma hakkı yoktur.

Alayınız hırsızlığı savunuyor bazılarınız övüyor hatta. Fiyatı fazla geliyorsa oynama, zorunda mısın oynamak? Saçma sapan bahanelerle hırsızlığı meşrulaştırma çabanıza hayret ediyorum. Her zamanda aynı muhabbet.

Şuanda GTX3090 ekran kartı almak istiyorum fiyatları oldu 90bin TL o kadar param yok eh 3090 ekran kartı da o fiyatları hak etmiyor. O zaman çalayım. Hırsızlık değil bu değil mi? :D

Birisi de sanal şeyin hırsızlığı olmaz. Sen çaldın mı adamın elinde o ürün eksilmesi lazım diye hikaye anlatmış. :D

Tövbe tövbeeee
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2021 21:34
Sana göre korsan hırsızlıktır bana göre değil hakkım olan deneme hakkını almaktır batılılarda olaya öyle bakıyor elbise alırken deneme hakkın varmı var daha pahalı oyun alırken neden yok? kendi fikrinizi dünyanın en iyi fikriymiş gibi dayatmaktan vazgeçin demo kültürü geri gelmeli
JohnGalt
JohnGalt 9.12.2021 15:27
01:46

Neyin kafası bu? Ben niye para vermek zorunda olayım böyle bir şey söylemek için? İmkanların yeterli değilse oynamayacaksın evet. Ayağını yorganına göre uzatacaksın bende öyle yapıyorum. "Param yok o zaman çalarım" daha mantıklı mı geliyor? Suç bu suç. Hukuki-dini suç olmasından geçtim etik-ahlak kurallarına da aykırı.

Ben ahlaksız bir insanım çalarım diyene lafım yok. Beni alakadar etmez. Lafım bunun ahlaksızlık olmadığını söylemeye çalışan, saçma sapan bahaneler üreten insanlara.

Benden bir sonra gelen mesaj da komedi mesela. 02:17 deki mesaj sana söylüyorum. Crackcileri bi sen anlamışsın, sende yanlış anlamışsın. :D

Yanlışa yanlışla karşılık verince doğru yapmış olmuyorsunuz. Oyun şirketi yanlış yapıyorsa yine oynamazsın satın almazsın bitti gitti. Korsan olarak oynayınca ekstra daha fazla zarar vermiş olmuyorsun. Suç işlemiş oluyorsun.
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2021 13:19
Arkadaş çok doğru yazmış. Şu kaç para veriyorsun haddsiz diyenin seviyesi zaten ortada onla muhattap olunup kaale alınmaz. Kendi seviyesindekilerle konuşsun o : ) Kelimesi kelimesine doğru yazmış arkadaş. Ellerine sağlık.
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2021 01:46
sen bize kaç tl harçlık veriyorsunda paran yoksa oynama deme hakkını kendinde bulabiliyorsun bu ne hadsizlik
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2021 23:06
Aga bura böyle bir memleket, insanları da böyle maalesef. Hırsızlık bunlar için normal bir şey.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2021 11:28
Korsan kesinlikle savunulacak bir şey değil ancak ''paran yoksa oynama'' diyenlerin bilgisayarına baksanız yine onlarca korsan program bulacaksınızdır. Nietzsche'nin dediği gibi; Kim ahlak ve namus şovalyeliği yapıyorsa, bilin ki en namussuzu o'dur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Son kale düştü! Steam oyunları zamlanmaya başladı
İlginizi Çekebilir