1/2

Space Interceptor: Project Freedom

Arda Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Bu projeden hayır gelir mi?
Platformlar PC
Space Interceptor: Project Freedom
Merlin Puanı 50
Artılar Grafikler fena değil, rahat ve kolay oynanış
Eksiler Yapay zeka kötü, monoton bir oynanış

Space Interceptor, eskiden arcade salonlarında ya da Amiga’larımızda oynadığımız shooter oyunlarına çok benziyor. Bir uçağımız var ve sürekli karşımıza bizi öldürmeye programlanmış olan düşmanlar geliyorlar. Biz de onları bölümler boyunca bıkmadan usanmadan öldürüyor, puanlar kazanmaya çalışıyorduk. Space Interceptor’ın da buna yakın bir mantıkla ilerlediğini söyleyebilirim. Havada, hatta uzayda geçen bir shooter oyunu ve karşımıza çıkan bir sürü uçağı indirmeye, gereken binaları da yok etmeye çalışıyoruz. Arcade’lerde oynadıklarımızdan tek farkı, bölüm içlerinde gerçekleştirmemiz gereken görevlerin olması ve ayrıntılı olmasa da gemimizin gelişmesine de olanak tanıması.

Uzayın derinliklerinde

Space Interceptor bize oynanabilecek çok fazla bir seçenek sunmuyor. İstersek alıştırma için bir training bölümü oynayabiliyoruz ama kontrollerde hiçbir problem yaşamanız söz konusu değil. Uçağımızı yönlendirmek için mouse’umuzu, ateşlemeler için de mouse’umuzun tuşlarını kullanıyoruz. Klavyede de W,A,S,D tuşları ile strafe hareketlerini gerçekleştirebilmek mümkün ama size garanti edebilirim ki, klavyeye çoğu zaman hiç ihtiyacınız olmayacak. Sadece mouse ile işlerinizi rahatça halledebiliyor ve düşmanları vurabiliyorsunuz. Klavye sadece biraz daha manevra yapmak isteyenler için.

Her bölümde bize görevler veriliyor ve biz de bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Genelde görevler hep aynı; üssü koru, gelen düşmanları yok et, düşman üssüne saldır. Başka ekstra birşey yapmıyorsunuz, bu da oyunun zengin bir içeriğe sahip olmadığını gösteriyor. Görevlerden önce, uçağımızın ve onun sahip olduğu silah sistemini görebiliyorsunuz. Her görev geçtiğimizde, uçak daha da gelişiyor ve kullanabileceği yeni silahlara sahip oluyor. Ayrıca, uçağın hangi konuda daha fazla gelişim göstereceğini kendimiz belirleyebiliyoruz. Şöyle ki, saldırı, defans ya da hız konularında gelişmesini ve daha üstün olmasını sağlayabiliyoruz. Görev geçtiğimizde yeni silahlar kazandığımızdan bahsettik, bu silahların da kendilerine ait değişik özellikleri, hızları ya da yeniden dolum zamanları var. Gemimizin gelişimine göre uygun olan silahı seçmek de bize kalıyor. Gereken brifing’i aldıktan sonra maceramıza başlıyoruz.

Düşman saat 9 yönünde

Kuru bir oynanışı olmasına rağmen, Space Interceptor’ın grafikleri çok hoşuma gitti. Çok detaylı olmasa da, binalardan ve güneşten gelen ışıklandırmalar son derece güzel gözüküyor. Bol ışıklandırma olması, göze hoş geliyor, özellikle güneşin olduğu yerlerdeki yansımalar gayet hoş detaylar. Patlama efektleri de hiç fena sayılmaz ve onlar da güzel görüntüler oluşturuyorlar. Uçağı yönetebileceğimiz değişik kamera açıları bulunuyor. İsterseniz iç, isterseniz de dış kameradan kontrol edebiliyorsunuz. Genelde dış kamerada bulunmak, çevreyi daha iyi süzebilmenize ve saldıran uçakları daha geniş ekranda görebilmenizi sağlıyor. Çevrede çeşitli kaya ve meteor parçaları uçuşuyor ve bu da oyuna biraz olsun atmosfer katabiliyor. Görev icabı vurmamız gereken düşmanlar, korumamız ya da yok etmemiz gereken binalar da ekran köşelerine denk gelen oklar ile gösteriliyor ve siz de o yöne doğru uçarak ilgili yere ulaşabiliyorsunuz.