1/2

Split/Second

Reha Bayar 29.10.2010 - 12:03
TV programı, yarış rekabeti ile birleşince...
“Evet değerli izleyiciler son virajda beş araç kaya düşmesi sonucu patladı. Olayda ölen ya da yaralanan olamadı. Nasıl mı? Çünkü bu program Split Second!”

Split Second ne mi? Şu an sadece ilk sezonu çekilen, sadistliğin diz boyu olduğu, araçların “keşke bu programda olmasaydım” dediği bir yarışma programı. Yanlış duymadınız aslında oyunumuz bir yarışma programından ibaret diyebiliriz. Zira oyunda araç modifikasyonu neredeyse yok. Araçların rengini değiştirmeyi saymasak tabii. Ama oyun da tam bu noktada cevabı suratıma bir tokat gibi yapıştırıyor. Oyundaki aksiyon öyle bir noktada ki, ne aracı ne de modifiye yapmayı düşünemiyorsunuz.

Split-Second’da gelecek hafta

Ender rastlanan türde bir yarış oyunu olduğunu söyleyebilirim. Neden mi? Çünkü bir yarış oyununa göre gerçekten çok fazla adrenalin yüklü bir oyun. Örnek vermek gerekirse oyunda; yarış pistinin ortasındaki büyük barajı patlatmak, rakiplerinin üstüne kaya yağdırmak, helikoptere talimat vererek pistin ortasına kamyon fırlattırmak veya yol üstündeki köprü ve benzin istasyonunu patlatmak gibi aklınıza gelebilecek bir çok tuzak kurulu yarıştığınız pistlerde. Bu tuzakları harekete geçirmekte siz ve rakiplerinizin elinizde. Bu tuzaklar TV programı yapımcıları tarafından konulmuş ve her pistte 10’a yakın bulunuyor. Tuzak demekte pek doğru , ancak rakibiniz size bir Powerplay kullandığında tuzağa yakalanmış tavşana dönüyorsunuz.

Split/Second
Gelelim oyunu zevkli kılan en önemli özelliklerden biri olan Powerplay özelliğine. Bu özellik yarış sırasında arabamızın altında üçe bölünmüş bir bar olarak gösteriliyor. Yarış sırasında drift yaptıkça veya hızlandıkça da bu bar yavaş yavaş dolmaya başlıyor her bir bar dolduğunda bir Powerplay hakkınız oluyor ve bu Powerplay özelliğini rakibiniz pistte ilerlerken daha önce patlayıcı yerleştirilmiş bir taksiyi veya bir aracı patlatarak kullandığınızda gerçekten çok zevkli ve adrenalin dolu dakikalar geçirebiliyorsunuz. Yarışı değiştiren ve sonuncu iken birinci olmanızı sağlayacak bir özellikte Powerplay barının her 3 bölmesini de doldurduğunuzda ortaya çıkıyor. İşte bu noktada oyun sizi kendini bağlamaya yetiyor. Çünkü bu tamamen dolu Powerplay barı ile piste kuleyi patlatarak indirmekten tutunda piste uçak dahi indirebiliyorsunuz. Gemi patlatmaktan bahsetmiyorum bile.

Çok güzel hareketler bunlar

Toplamda altı farklı yarış modu bulunmakta. Race modu bildiğiniz üzere normal bir yarış modu. Bu modda Powerplay kullanarak rakiplerinizi geçmeye çalışıyorsunuz. Elimination modu ise en arkada kalanın aracının patladığı bir mod. Bu mod özellikle Multiplayer oynarken zevkli. Bir diğer mod olan Survival modunda ise size iki tür varil atan (patlayıcı ve sarsıcı variller) büyük TIR’ları geçmeye çalışarak puan kazanıyorsunuz. Detonator modunda süreye karşı yarışıyorsunuz. Pistteki Powerplay’lerin hepsi sizin aleyhinize karşı harekete geçiriliyor ve gerçekten sinir bozucu ve bir o kadarda zevkli bir mod.