Street Fighter V'e Ezan şikayeti

Hürcan Köse 27.04.2017 - 14:22
Capcom gerekli adımları atarak özür diledi
Geçtiğimiz günlerde Street Fighter V'in M. Bison'a özel yeni bölümü ortaya çıktı ve bölümde çalan parçada dikkat çekici sesler vardı. Eğer parçanın 00:07 ve 01:20 bölümlerini dikkatlice dinlerseniz Ezan sesi duyabiliyorsunuz.


Bu gelişme Street Fighter topluluğu ve genel oyun camiasında büyük tepki uyandırınca Capcom derhal bölümü kaldırdı ve müziğini değiştirecek adımlar attı. Tayland ve İslam arasında hiçbir bağ kuramayan oyuncular Capcom'un neden böyle bir şey yaptığını merak ediyor. Bu tür sıkıntılar daha önce de başka oyunlarda yaşanmıştı. Örneğin The Legend of Zelda: Ocarina of Time'da da Ateş Tapınağı'na gittiğinizde yine Ezan sesine benzer bir ses duyabiliyordunuz.

Capcom son olarak konu hakkında bir basın bildirisi yayınlayarak özür diledi:

"25 Nisan 2017'de çıkan DLC Thailand Temple Hideout bölümünde kullanılan arkaplan müziğinin kasıtsız bir şekilde dini referanslar içerdiği haberi kulağımıza çalındı.

Capcom bunun üzerine geçici bir önlem olarak DLC'nin dağıtımını hemen durdurdu ve sunucularda bu parçanın kaldırılarak bir başka parça ile yer değiştireceği bir acil durum bakımı sağlanacak.

Street Fighter 5 geliştirme ve çalıştırma ekibi ve Capcom'daki herkes dünyanın her yerindeki dinlere ve inançlara sonsuz saygı duymaktadır. Bu yüzden, bu içerik yüzünden alınan herkesten samimi bir şekilde özür diliyoruz."
Yorumlar 32
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 20:40
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.01.2021 19:14
birde resident evil 5 te islam dinimize saygısızlık yapıldı bir mekanda bütün kitaplar kitaplıktayken kutsal kitabımız KURANI KERİM yerde duruyur bunu yapanları ALLAH C.C kahretsin
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 27.04.2017 23:17
Hımm Capcom'da gizli bir müslümanlık mı vardır nedir? :) Müslümanlar açısından bir sıkıntısı yok bu durumun. Ama komple nüfusu budist olan Tayland'lılar için baya gıcık bir durumdur. Ezan'da şunlar söyleniyor;
Allah en büyüktür
Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur
Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir
Haydi namaza
Haydi kurtuluşa
Namaz uykudan hayırlıdır (Sadece sabah ezanında)
Allah en büyüktür
Allah'tan başka ilâh yoktur

Valla tartışmaları körüklemek istemem ama harbiden de keşke ezan gibi çarpıtılması, değiştirilmesi mümkün olmayan temel şeyler Türkçe olsaymış, herkes kendi dilinde anlasaymış. Aksi hali büyücülük gibi oluyor. İnsanlar dini bütünlükten çıkıp onun bunun lafıyla sözde dini yaşayan yobazlara dönüyor.

Youtube da bir ton röportaj var. Sözde %99'u Müslüman olan ülkemizde soruyorlar müslüman mısınız diye. Herkes elhamdülillah tabi falan diyor. Peki kelime-i şehadet i biliyor musunuz diye soruyorlar, çoğu cevap veremiyor. Bazıları yarım yamalak, bazıları tam söylüyor. Anlamını sorduklarında ise çoğunluktan yine hiç bir şey yok. Yani bir şeyi sanki Harry Potter da büyü yapar gibi ezberlemiş, ama neye şahitlik yapıyor, ne diyor haberi yok. Ve kelime-i şehadet Müslümanlığın 5 şartından ilki. Zaten müslüman olmak için bile ilk söylenen söz. Hele bir de hangi partiye oy verdikleri sorulsa var ya tam trajikomik sonuçlar çıkacak zira tiplerden de belli.

Yazık yani. Şahitlik ederim ki Allahtan başka ilah yoktur, haydi namaza gibi ezan sözlerini millet duysa, ilgisi olmayanında ilgisi çekilse daha iyi olmaz mıydı. Aksi halde ben dahil çoğu insana kuru gürültü gibi geliyor. 40 kişiye sor 5'i ne dendiğini ancak bilir. Sonra asıl müslümanlığı korumak, milleti sözde müslüman hacıların, hocaların merhametlerine teslim etmek istemeyen ezanı Türkçe okutan Atatürk'ü din düşmanı yaftası yapıştırıyorlar. Bu yaftayı yapıştıranların kaçı acaba bunların Türkçe anlamlarını biliyor.
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2017 16:29
Atatürk ezanı Türkçe falan yapmadı bilmediğin şeyler hakkında konuşma bence.
MK Okuru
MK Okuru 1.05.2017 22:12
Adam o kadar yazmış, bir tek partiye takılmışsınız :) kimin partiye çektiği belli..
The White Wolf
The White Wolf 30.04.2017 11:19
Spider_hip sana katılıyorum kardeşim.
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2017 02:08
Sen işi partiye vurarak konuyu çarpıtmaya çalışmışsın. Allah seni bildiği gibi yapsın. Yazdıklarından amacının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğu belli. Müslümanlık senin çarpık dünya görüşüne göre şekillenecek değil. Benim gibi düşünmeyen yobazdır diyorsun. Allah akıl fikir versin.
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 21:28
Spider-hip Ezanı zaten Türkçe yapan Atatürk değildi. Ondan sonra gelen tenekeydi. Bizim 2000 li ergenler ezanı Atatürk Türkçe yaptı sanıyor.. :)))
Spider_hip
Spider_hip 28.04.2017 15:54
Yobaz sözcüğünü müslümanlar için kullanmadım ki, yobazlar için kullandım. Türkiye'de ne yazık ki gerçek anlamda müslüman çok az, ya yobaz var ya da müslüman olmadığından bile habersiz cahil kesim.

Aç youtube videolarına bak bahsettiğim videolara. Bildiğin partiye oy vermiş olduğu kesin olan insanların kelime-i şehadet'ten ya da anlamından haberi yok. Ama sorsan namazını kılar, kılmayana ona buna laf eder, müslümanlık dersi verir. Tabi rüşvetini falan alır, zinasını bir güzel yapar o da başka konular.

E tabi İngiltere, Amerika'ya karşı zorla güzellik pek olmuyor. Zira halifeliğin de kaldırılmasına en başta karşı çıkan her nedense(!) İngiltere idi. Zira cahil bir toplumun her kesimini ayrı ayrı yöneteceğine bir tek baştakini satın alır eline geçirirsin, kalanını da yönetirsin.

Türkiye'de müslümanlığı öldürdüler ve öldürmeye devam ediyorlar ben ona yanıyorum. Müslümanlık büyücülüğe döndü. Hocalar diyor bak bu kelimeleri ezberle söyle, şöyle iyi olacak. Bu kelimeler ise buna iyi geliyor, rükuya giderken şu kelimeyi söyle falan filan. Hayır o kelimelerin çarpıtılabilecek, farklı anlamlar ifade edebilecek halleri yok ki. O kelimelerin anlamları halbuki çok güzel. İnsanlar Harry Potter'da büyü sözleri ezberliyor gibi takılacağına güzel güzel anlamlarını bilipte söyleseler ya. Hele bir de iyice yobazlar var, öbür tarafta arapça sorgu olacak falan diyen. Bunlar o kadar fena ki, o kadar milleti aslında dinden imandan çıkarma merakında insanlar ki Allah'ın bilgeliğini bile aşağılıyorlar resmen. Sanki Allah kendi yarattığı kullarının dillerini anlayamayacak, bilemeyecek. Allah sanki bir tek arapça biliyor. Ne cahilce bir düşünce. Allah'a da küfür ediyorlar, cahillerde alkışlıyor haklısınız diyor.

TEVBE-56: Gerçekten sizden olduklarına dair Tanrı adına yemin ederler. Oysa onlar sizden değildirler. Ancak onlar ödleri kopan bir topluluktur.

Kur-an da bile diyor, sizden gibi görünür o kafirler diye. Sırf bu müslüman kisvesi altına saklanan kafirler yüzünden bir çok insan müslümanlıktan soğudu. Müslümanlık cahilliğin simgesi haline geldi.

Gerçekten dine imana sahip çıkan hükümetimiz olsa, liselerden kızları kaçırıp kölesi yapan, cicişleri yapan adamları, satranç günahtır diyen adamları içeri tıkmaları gerekirdi.

MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 08:33
Bunuda partiye oy vemeye çektin ya bravo :D
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 03:19
kapkomda gizli müslümanlık mı) göstere göstere bir düşmanlık olur olsa olsa. dmc3 ün şeytan kulesinin kapısını islamiyetin en kutsal yerlerinden olan kabenin kapısından yapan saygısız bir kurum. ve tek sıkıntıları bu değil. az araştır
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 02:20
Arkadaşım ne demek istiyorsun? Ezanı zorla Türkçe yapmaya çalıştılar olmadı. Zaten Zorla güzellik olmuyor. Şu yobaz sözcüğünden vazgeçseniz artık diyorum. Müslümanlardan yobazmış gibi anlatmanız hiç hoş değil. 40 kişiden 5'i ne olduğunu biliyor demişsin amma abartmışsın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2017 22:19
Bu Spider_hip adlı üyenin mesajları lütfen silinsin. Müslümanlığın m sinden anlamadan ahkam kesmiş. Yorumları dindar insanları aşağılayan şeylerle dolu. Kimin Müslüman kimin olmadığını sen karar veremezsin. Bu yorumların ile insanları tahrik ediyorsun. Haberde ne diyor sen ne diyorsun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2017 21:17
Resident evil ve dmc serilerinden alismistik zaten.Capcomun islama karsi yaptigi ilk degil ki.
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 21:33
Capcom japon oyun yapımcısı arkadaşım. İslama karşı hiç bizaman bi saygısızlıkları olmamıştır. Öyle olaydı oyuna arap karakter koymazlar ve şu hatalarını düzeltip özür dilemezlerdi.. Sen abd ile karıştırma japonyayı..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2017 21:03
aslında çok güzel söylemiş söyleyen insanlar bi savaş oyunundan ne bekliyor ki
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2017 21:30
Street Fighter savaş oyunumu mk :)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
Street Fighter V'e Ezan şikayeti
İlginizi Çekebilir