1/3

Stronghold 3

Murat Halilbeyoğlu 27.10.2011 - 13:52
Kale yapayım derken göz çıkartmak
Platformlar PC
Stronghold 3
  • Yapımcı - Yayıncı FireFly Studios - SouthPeak
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Gerçek Zamanlı Strateji,Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 47
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%100
Artılar Yükleme ekranı oldukça hızlı, genel kötü yapısına oranla iyi sesler, eski Stronghold oyunlarından sıkılanlar için en azından yeni bir hikaye.
Eksiler Oyunun hikayesindeki çağa ait grafikler, kütük animasyonlar, moonwalk yapan tavuk, gereksiz zorluk derecesi, işe yaramaz ara yüz, multiplayerdaki yetersizlik, yetersiz kaplamalar, vs.
Uzun zaman boyunca gerçek zamanlı strateji oyunları temelde aynı yapıya sahipti. Binaları dik, bu binalar aracılığı ile kaynak topla, o kaynakla ordunu oluştur ve düşmanı yok et. Ancak her ne kadar temeli benzerliklerle dolu olsa da yine de bahsettiğimiz oyunlar Age of Empires, Starcraft, Warcraft, Red Alert, Command & Conquer gibi oyunlar olduğu için hepsi bizlere farklı bir tat vermişti. Konuları, temaları, birimleri, görselleri ile bir şekilde kendi farklarını, kendi tatlarını oluşturmuşlardı.

Her ne kadar Stronghold ismi ilk defa Stormfront Studios tarafından 1993 yılında çıkan, SimCity ile Dungeons & Dragons karışımı bir oyunda kullanılmış olsa da bizim olayımız 2001 yılında Firefly Studios tarafından çıkmış olan kale inşa etme oyunu ile alakalı.

Stronghold 3
İlk Stronghold çıktığında o zamana kadar geliştirilmiş strateji oyunlarının temalarını ve ana fikirleri güzel bir şekilde sentezleyip birleştiren bir oyun olarak ciddi anlamda bir taraftar toplamıştı. Nitekim hem kaynak toplama alanında hem de savaş alanında getirdiği yenilikler ve değişiklikler ile gerçekten çok güzel bir oyundu Stronghold.

İşte Firefly, yeni oyunun ilki ile aynı oynanışa sahip olacağını ve bir anlamda eskiye dönüş yaşanacağını söylediğinde, herkesi büyük bir heyecan sarmıştı. Lakin gelin görün ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve ortaya bırakın ilkini, çoğu Stronghold hayranının beğenmediği Stronghold 2’yi bile mumla aratan kötü bir oyun ortaya çıktı.

Kumdan kaleler nasıl yapılır ansiklopedisi
Stronghold 3, ilk oyundan 10 sene sonrasında geçiyor. İlk oyundaki esas rakibimiz Wolf’un öldüğünü düşünürken, o uzaklarda bir yerde saklanıp güçleniyormuş meğer. Bir gece ansızın gelip kalemize saldıran Wolf, yardakçılarının yardımı ile bizi kaçmaya ve her şeye yeniden başlamaya zorluyor. Yeni oyunda da ilk oyundaki gibi öncelikle Wolf’un kumandanlarını yeniyor ardından kendisi ile yüzleşiyoruz.

Açıkçası Stronghold 3 hakkında fazla bir şey anlatma isteği duymuyorum içimde. Zaten anlatılacak çok fazla bir şey de yok, dolayısı ile size sadece başımdan geçenleri sırası ile yazacağım. Diğer strateji yazılarımda da belirttiğim gibi bu tarz oyunlarda ilk yaptığım şey Tutorial bölümünü kontrol etmektir.

Özellikle farklı tarzda bir oyun yapıyorsanız bu bölüm son derece kritiktir. Dolayısı ile bu bölüme özen gösterilmesi gerekir benim fikrimce. Lakin gelin görün ki Stronghold 3’ün Tutorial’ı 10 dakika bile tutmuyor! Size sadece birkaç temel özelliği gösteriyor, bir iki mızraklı asker yaptırıyor o kadar. Tutorial sonunda oyun size devam etme şansı tanıyor fakat size sunduğu bina ve birim seçenekleri ilk açıldığı zamanla aynı kalıyor.

Neyse dedim, belki esas oyuna fazlaca yüklendikleri için belki bu bölüm biraz aksak kalmıştır. Sonuçta benim için eğitim şart değildi, çünkü yeni oyunun mekaniği eski oyunlarla aynıydı.