Super Mario Bros. Wonder inceleme

Ersin Kılıç 30.10.2023 - 21:43
Super Mario Bros. Wonder incelemesi: Mario'nun en yeni macerasında ne bekliyor? Oyunun detayları, grafikleri ve oynanışı hakkında derinlemesine bilgi edinin.
Platformlar Nintendo Switch
Super Mario Bros. Wonder
  • Yapımcı - Yayıncı Nintendo - Nintendo
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 92
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar + Rengarenk ve cıvıl cıvıl bir dünya
+ Akıcı ve eğlenceli oynanış dinamikleri
+ Badge sistemi oynanışı çeşitlendirmiş
+ Çoklu oyuncu modları sorunsuz işliyor
+ Görsel ve bir o kadar hareketli sunum
+ Müzik kullanımı
+ Fil Mario!
Eksiler - Görevler nadir de olsa tekrara düşebiliyor
- Co-op modunda tek badge kullanımı

Super Mario Bros. Wonder inceleme içeriğimizde, Mario evrenine yeni katılan ve oyuncuları yeni maceralara sürükleyen yapıma göz atıyoruz. Grafiklerden oynanışa, bu oyun, klasik Mario deneyimini modern bir dokunuşla yeniden tanımlıyor. İşte bu efsanevi oyunun son sürümü hakkında ilk izlenimlerimiz.

Nintendo'nun özel oyunları her zaman ses getirmeye ve kendinden bahsettirmeye devam ediyor. Her ne kadar ülkemizdeki popülerliği hak ettiği derecede olmasa da tam anlamıyla oyun deneyimi yaşatan bir platform olduğunu söylemek gerek. Ben son çıkan Zelda oyunlarında ya da Odyssey'i oynarken gerçekten de oyun oynuyorum hissiyatına fazlasıyla kapılmış ve baştan sonra bu oyunları büyük bir keyifle oynamıştım. İşte benzer bir hissiyatla Super Mario Bros. Wonder oyununda karşılaştım.

Nintendo yeni bir 2D Mario oyunu duyurduğunda açıkçası yeni power-up'lar ile birlikte dikkatimi çekmeyi başarmıştı. Fakat Super Mario Bros. Wonder oynadığımda işin bundan çok daha fazla olduğunu anlamam sadece birkaç saniye sürdü diyebilirim. 

Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder inceleme

Super Mario Bros. Wonder adından da anlaşılabileceği gibi tam anlamıyla harika diyebileceğimiz bir deneyim sunuyor. Yeni oyunda Mantar Krallığı'nın komşusu diyebileceğimiz Çiçek Krallığı'na gidiyoruz. Daha ilk bölümlerde arka planda Mantar Krallığı'nın gözükmesi bu konuda oyunculara da ufak bir ipucu vermiş. Tabi yepyeni bir bölgeye gitmemiz ile birlikte oyunda da yepyeni özellikler, dinamikler ve power-up'lar ile karşılaşıyoruz. Oyunda he ne kadar klasik 2D Mario mirasını devam ettiren bir yapım olarak gözüküyor olsa da arkasında çok daha büyük ve bir o kadar da eğlenceli dinamikleri barındırıyor.

Super Mario Bros. Wonder'ı açtığınız anda ilk etapta oyunun rengarenk dünyası dikkat çekiyor. Her ne kadar klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra kale bölümleri, su altı bölümleri ya da buzlu bölgeler öne çıksa da aslında alıştığımız tüm bu temaların Wonder'ın o kendine has tarzı ile işlendiğini görüyorsunuz. Üstelik her bölüm içerisine gizlenen Wonder Seed ile birlikte oyunun dünyası tam anlamıyla cümbüşe dönüşüyor. Farklı şekiller brünüyor, haritayı birbirine katan bizonların üzerinde seyehat ediyor ya da uzun süre aklınızdan çıkmayacak tempolu bölümler ile oyunun dünyasının ne denli başarılı olduğuna şahit oluyorsunuz.

Super Mario Bros. Wonder

Oyunun görev yapısı klasik harita tasarımına dağıtılan bölümler üzerine kurgulanmış. Bazı bölümeleri bitirdiğinizde ekstra minik bölümler ile karşılaşıyorsunuz. Her bölüme dağıtılan Seed'ler yeni bölgelerin kilidini açmak için önemli bir yere sahip. Bunun yanı sıra toplandığınız diğer materyaller hem can hem de bazı yeni özellikleri satın almak için gerekiyor. 

Wonder dünyası kendine has dokunuşları ile şahane bir şekilde tasarlanmış. Klasik bölümlerin yanı sıra belki de onlarca can harcayacağınız Challange tarzı bölümler oyundaki zorluk hissini baya bir yukarı taşımışlar. Parmaklarınızda tuş izlerinin çıkacağına şimdiden emin olabilirsiniz. Bazı bölümler ise dediğim gibi aklınızdan çıkmayacak kaliteye sahip. Özellikle 1-2 tarzı bölümleri tekrar terar oynayacağınıza emin olabiirsiniz.

Super Mario Bros. Wonder

Wonder üstelik oynanabilir karakter anlamında da geniş bir yelpazeye sahip. mario, Luigi, Peach, Daisy, Yellow Toad, Blue Toad, Toatedde, Yoshi, Red Yoshi, Yellow Yoshi, Light-Blue Yoshi ve Nabbit olmak üzere 12 karaktere yer verilmiş. Tabi bunların bazıları aynı oynanış tarzına sahip. Nasıl ki Mario ve Luigi benzer tarzda özellikler, animasyonlar sunuyorsa Toad'larda ya da Yoshi'lerde de benzer bir durum söz konusu. Oynanış tarzı olarak beş farklı tarzın oyuna hakim olduğunu söylemek mümkün.

Tabi bu kadar çok karakter olunca Nintendo çok oyunculu sistemi de oyuna yedirmiş. Dört kişi aynı anda oynadığınızda tam anlamıyla oyun alanı daha da cümbüşe dönüyor. Ayrıca haritada yer alan ve Ghosts adı verilen noktaları aktifleştirdiğinizde o bölümleri oynayan rastgele oyuncuların hayalet görüntüleriyle de karşılaşıyorsunuz. Bu size bazı bölümlerde ipucu anlamında yardımcı da oluyor.

Super Mario Bros. Wonder

Wonder'ın en büyük yeniliklerinden birisi de power-up ve badge sisteminde karşımıza çıkıyor. Zaten birçoğunuzun gördüğü file dönüşen Mario, oyunun da yıldızı olmayı başarmış. Devasa boyutu ile daha yükseğe zıplıyor hortumu ile rakipleri alaşağı ediyor. Hatta sulak alanlardan geçtiğinizde hortumuna otomatik olarak su aldığını görüyorsunuz. Aşırı tatlı olmuş ve kesinlikle oyundaki favorim oldu. Klasik Power-up'ların yanı sıra Bubble Mario gibi oyuna özel eklenen yeni power up'lar bölümlere göre olaya çok renk katmayı başarmış.

Badge sistemi ise oyunda kilidini açabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz yeni özellikleri size sunuyor. Her bölüm arası dilediğiniz Badge'i seçebiliyorsunuz. Hatta bir bölümde öldüğünüzde yükleme ekranında bile bu Badge değişikliğine izin verilmiş. Oyunda ilerledikçe açabileceğimiz, toplamda 24 farklı Badge bulunuyor. Sadece bir tanesini aktif edebileceğiniz bu Badge sisteminde platform temelli, size avantaj sağlayan ya da yepyeni bir özellik sunan Badge'ler ile karşılaşmanız mümkün. 

Super Mario Bros. Wonder

Şapkanızı paraşüt gibi kullanıp havada süzülebiliyor, duvarlardan daha etkili sekebiliyor, su altı bölümlerinde yunus balığı gibi ilerleyebiliyor ya da ayağınızın altında sanki bir yay varmış gibi sürekli zıplayabiliyorsunuz. her bölüm başı size otomatik büyüme mantarı sağlayan, daha yükseğe zıplamanızı sağlayan, alaşağı ettiğiniz tüm düşmanlardan altın almanızı sağlayan ya da oyun alanında ulaşılması zor yerlere blok koyarak ulaşmanızı sağlayan Badge'ler var. Girdiğiniz bölüme uygun Badge'i takmak önemli avantajları da beraberinde getirmiş oluyor. 

Yeni mario oyununda beni fazlasıyla etkileyen bir diğer unsur da oyundaki animasyon yapısı. Fil mario olunca devasa cüssenizle bir boruya girdiğinizde mario'nun o debelenmesini görmeniz lazım. Ya da hızlıca boruya girdiğinizde geride kalan şapkasını kapıverişini. Havada süzüldüğünüzde şapkanıza asılıyor ya da yere çömeldiğinizde onun altına saklanmaya çalışıyorsunuz. Hızlı koşarken mario'nun ayarları Sonic gibi bir efekte bürünüyor. Alacağınız Badge, Power Up ya da bazı bölümlerde dönüşeceğiniz devasa ya da ufacık halleriniz ile her defasında farklı bir animasyon tarzı ile karşılaşıyorsunuz. Oyunun rengarenk dünyası ne kadar iyiyse animasyon yapısı da o kadar güzel.

Super Mario Bros. Wonder

Tabi bu güzel ve Wonder Seed'ler ile çok daha eğlenceli bir yapıya bürünün oyunun dünyasında kullanılan müziklerin yeri de bir başka. Yepyeni melodilerin yanı sıra Super Mario World gibi klasiklerden hatırlayacağımız müziklerin yenilenmiş versiyonları da kulaklarımızın pasını siliyor. Müzik konusunda yine örnek vereceğim bölümlerden biri 1-2 olacak. Yani bu kadar güzel bir bölüm ancak bu kadar güzel bir müzik uyumu ile akıllara kazınabilirdi.

Sonuç olarak Super Mario Bros. Wonder adını aldığı gibi gerçekten de harika bir oyun. Nintendo defalarca gösterdiği 2D Mario oyununun yine ne kadar farklı olabileceğini bizlere göstermiş. Eklenen yeni özellikler, Wonder koşuşturmacası, sorunsuz co-op sistemi ile hem küçük hem de büyük yaştaki oyuncuların keyifle oynayacağı bir işe imza atılmış. Bu eşsiz macerayı her oyun sever kesinlikle deneyim etmeli.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 17:03
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 02:59
6 saattir oynuyorum aşırı eğlenceli. Şu an pc de emülatör ile oynuyorum. Nintendo konsol ve oyun fiyatları ülkemizde malum. Bir gün param olursa switch konsolunu ve bu oyunu alırım. ^^
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.11.2023 07:57
Keşke PC ye de çıksa! Çocukken çok severdim bu oyunu oynamayı. Hiç şans yok, değil mi?
MK Okuru
MK Okuru 6.11.2023 04:30
Var araştır
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.11.2023 07:16
Bu Marioyu biraz fazla cıvıtmışlar ve karmaşık hale getirmişler gibi geldi bana. Fakat oynamadan ön yargıya kapılmamak lazım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.10.2023 12:55
yalan wake den daha güzel ve daha eğlenceli bir oyun en azından ve hakettiği şekilde yüksek puan almış. umarım yalan saçmalığını goyy felan yapmazlar. ne varsa mario oyunlarında var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Super Mario Bros. Wonder
İlginizi Çekebilir