T-72: Balkans on Fire

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Tank kullanmanın dayanılmaz hafifliği...
Platformlar PC
T-72: Balkans on Fire
  • Yapımcı - Yayıncı IDDK - Battlefront
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Simülasyon
Merlin Puanı 70
14 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%62
Artılar Oyun fazla zor değil. Sesler yeterli derecede iyi. En büyük artısı ise Tank kullanmak.
Eksiler Grafikler başarısız, oynanış malum tank kullandığımız için hantal, menülere bile girerken yapılan yüklemeler anlamsız...
Simülasyon, hiç şüphesiz diğer oyun türlerinden ayrı bir noktadadır. Amaç olarak yapımcılar, eğlendirmekten çok gerçeğe en yakını verebilmeyi hedeflerler. Hal böyle olunca kullanıcı yelpazesi, simülasyon oyunlarında oldukça değişiyor. Çünkü bu türe dahil oyunlarda, kullanıcılar sayısız tuş kombinasyonuyla uğraştıkları gibi, birde benzetilmeye çalışılan olguya ait öğelerle uğraşıyorlar. Örneğin bir uçuş simülasyonunda, uçağınızı yerden kaldırmak kadar havada tutmak ta ayrı bir dert oluyor çoğu zaman. Buna karşın türün en çok denenen oyunları da, hep uçuş simülasyonları olarak göze çarpmıştır.

Uçuş simülasyonları bu türde başı çeksede diğer simülasyon oyunları da pek aşağı kalır düzeyde değildir. Örneğin sıradan yarış oyunlarına oranla çok daha zordur, yarış simülasyonları. Bir hevesle başladığınız yarışa, daha parkurun ilk virajında veda etmeniz içten bile değildir. Bazen bir denizaltı ile açık denizlere korku salmaktır amacınız fakat önce torpido kullanmayı öğrenmeniz gerekmektedir(!) Bu türün müdavimi olmayanlar, simülasyon oyunlarını her daim minimum kontrol ve minimum özellik kullanarak oynarlar. Bu durum da kuşkusuz, kullanıcıya çok büyük bir keyif vermediği gibi bir süre sonra can sıkıcı olmaya başlar. Şimdi inceleyeceğimiz oyunda bir bakıma bu özellikleri taşımakta. Eğer sıkı bir simülasyon oyuncusu değilseniz, çok kısa sürede sıkılacağınız kesin. Yok eğer iyi sahici bir simülasyon oyuncusuysanız ve tankları avcunuzun içi gibi biliyorsanız, T-72 sizi bir süre oyalayacaktır...

Oyunumuzun tam ismi T-72: Balkans on Fire. IDDK isimli firmanın ürettiği oyun, yapımcıların ilk oyunu olma özelliğini taşıyor. Şuan itibariyle bir helikopter simülasyonu olan Red Shark-2 üzerinde çalışan ekip, geçtiğimiz ay T-72: Balkans on Fire’ı satışa sundu.

Tank kullanmakta ne var?

T-72, 1991 ile 1995 yılları arasında Yugoslavya’daki ayaklanma yıllarında geçiyor. Bize verilen görevleri tankımızı en iyi şekilde kullanarak, sağ salim yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk bakışta bir hayli zorlasa da, tankı kullanmak bir süre sonra oldukça kolay bir hale geliyor. Ancak alışmak için sabır dolu bir yarım saate ihtiyacınız var.

Oyuna girerken tuş kombinasyonuna dikkatlice bakmadıysanız, tankı kullanmak konusunda sıkıntı çekeceğiniz muhtemel. Bu yüzden yapmanız gerekenler kısaca şöyle. Ok tuşları ile ileriye doğru bastığınızda, hız pedalının değeri en sonuna çıkıyor. Bu noktada bıraktığınız takdirde, tankı hangi vitesteyseniz, o vitesin en yüksek hızına ulaşıyorsunuz. “a” tuşu ile vitesi 1’e getirip, “b” tuşu ile de freni kaldırın. Ardından “e” tuşuna basılı tutarak, tankınıza hareket verin. Genel olarak manevra yapmanız için gerekenler bunlar.

Görevler arasında büyük tank çatışmaları maalesef yok. Genellikle bir yere ulaşmanız isteniyor. Ardından o bölgeyi korumanız gerekiyor. Ancak bunlar çoğunlukla ufak çatışmalar halinde cereyan ediyor. İşin kötü tarafı, genellikle benzeri şeyler yaptığınız için bazen oyun can sıkıcı bir hale geliyor. Zaten tank denen zırhlı birim oldukça ağır. Bu yüzden de manevra kabiliyeti bir hayli yavaş oluyor. Maalesef hal böyle olunca, bir süre sonra monitörün başında pes ediyorsunuz.

Tank olabilirsin ama bu hasar almayacağın anlamına gelmez!

Tanklar da hasar alabilir. Öyle ki büyük topçu ateşleri, tankınızı kısa sürede etkisiz hale getirebiliyor. Ekranın sağ üst köşesindeki tank ikonu, tankın nereden hasar aldığını gösteriyor. Bu durum bir nebze olsun grafiğe de yansıtılmış. Hal böyle olunca manevra yapıp, top ateşlerinden kaçmak daha önemli hal alıyor. Eğer yakınınızdaki bir patlama neticesinde camınız kırılırsa, görüş alanınız oldukça daralıyor. Fakat burada asıl önemli olan kırılan camın görünüşü. Maalesef oldukça basit bir şekilde hazırlanmış.

Grafiklere gelince, gerek tank çizimleri olsun gerek çevre detayları olsun maalesef yeterli değil. Bütün bunlara karşın efektlerde zayıf. Örneğin patlama efektlerinin üzerinde pek fazla uğraşılmamış, çünkü oldukça yapay görünüyorlar. Çevrede sıklıkla gördüğünüz askerler de, maalesef pek gerçekçi görünmüyorlar. Uzun lafın kısası T-72 grafiklerden sınıfta kalıyor.

Genel olarak bakıldığında bir Tank simülasyonu için çok zor bir oyun değil T-72. Ancak eğlenceden de bahsetmek pek mümkün değil. Özellikle türün sıkı bir müdavimi değilseniz, T-72’den uzun süreli bir oynanış beklemeyin. Bir kaç denemeden sonra sıkılıp, herhangi köşeye bırakacağınız oyunlardan biri olmuş maalesef. Türün sıkı bir müdavimiyseniz ve Tankları avucunuzun içi gibi biliyorsanız, T-72 sizi bir müddet oyalayacaktır. Oyuna dalıp, gerçek hayatı unutmayın...
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 01:06
Kalan Karakter: 300 Gönder
T-72: Balkans on Fire
İlginizi Çekebilir