Tablet hastalığı PC'yi öldürüyor mu?

Murat Halilbeyoğlu 10.10.2013 - 14:29
O meşhur soru yine gündemde
Yapılan yeni bir araştırma yıllardır süren "PC öldü mü?" tartışmasını yeniden alevleyecek gibi.

Gartner firmasının yaptığı araştırmaya göre üçüncü çeyrek sonunda PC donanım satışları geçen yıla oranlar %8.6 geriledi. Bunun sonucunda bu çeyrekte toplamda sadece 80.3 milyon adet PC gönderimi yapıldı. Bunun 2008'den beri görülen en düşük rakam olduğu belirtiliyor. Nitekim rakamın içinde okullara, devlet dairlerine ve diğer iş alanı ile iglili yerlere gönderilen PC'ler de dahil.

Öte yandan raporda Android ve iOS tabletlerin hızla büyüdüğü de belirtilmiş. Kitlelerin bu yeni cihazları genel kullanım ve çalışma alanında birincil tercih olarak gördüğü belirtiliyor. Gartner çalışanlarından Mikako Kitagawa konu hakkında şunları söyledi:

Tablet hastalığı PC'yi öldürüyor mu?
"Tüketiciler günlük içerik tükerimi için PC'ler yerine tabletleri tercih etmeye başladılar. Bu da
PC'lerin hem ulusal pazarlarda hem de olgun pazarlarda (mature market) azalışına neden oldu. Ulusal pazarlarda ucuz Android tabletler ilk kullanıcıyı doğrudan kendisine çekerken olgun pazarlarda bu cihazlar tamamlayıcı cihaz olarak işlev görüyor."

Lakin bu devam eden düşüşe rağmen Lenovo, HP ve Dell'in bu çeyrekte satışlarını arttırdığı görülüyor ki Lenovo haloa dünya çapındaki satışlarda bir numara.

"Pozitif Amerika sonuçları bize en sonunda 2013 3. çeyrekteki sezonluk güçlenme ve yeni ürün çıkışları için oluşturulan kanalların yapısal geri çevirmeye karşı üstünlük sağladığını gösteriyor."

"Yapısal değişiklik oldukça hızlı geliştiğinden PC'lerdeki bu azalış şu anda en dip noktasına vardı. Evet tabletler PC pazarını etkilemeye devam edecek ancak Amerika pazarı bundan sonra son iki yılda gördüğü büyük düşüş yerine daha mantıklı azalmalarla karşılaşacak."

Bunların yanında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarının toplamında da PC satışlarının %13.7 azaldığı görüldü. Lakin araştırma, yeni işlemciler ve Windows 8.1'in çıkışının yeni donanım alımları konusunda bir artış yaşatacağına inanıyor.

Yeni işlemcileri bilmem ama Windows 8.1' çıktı diye PC veya donanım almak isteyen olur mu sizce?
Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 08:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
Tablet hastalığı PC'yi öldürüyor mu?
İlginizi Çekebilir