Taht, Türk bilim kurgu eserleri içinde yerini aldı

Ahmet Lütfi Aksoy 11.07.2022 - 14:01
Taht kitabındaki fantastik hikaye, insanlığın kendini kurtarmak için ne kadar taviz vereceğine odaklanıyor

Bazı eserler vardır. Sizi okumaya bağlar. Mesela, ilk bilim kurgu okumam olan, Jules Verne’in “Denizler altında 20.000 fersah” yapıtı beni nasıl bu türe aşık ettiyse, hayal gücünün sınırlarını zorlayan Asimov’un “Foundation” serisi de beni bu türe ayrılmaz bir şekilde bağlamıştır. Bu yüzden, bu kulvarda, Türk eserleri çıktığı zaman da okumaya özen gösteriyorum. 

Taht kitabına yakından bakıyoruz

Taht, Türk bilim kurgu eserleri içinde yerini aldı

İşte Taht böyle bir eser. Yüzyıllar arasında ilmek dokuyarak, bir insanın hikayesi ile tüm insanlığın kaderinin nasıl bağlandığını anlatıyor.  Yazar kurguyu o kadar girift düzenlemiş ki, sürpriz bozan vermeden kitabın konusunu anlatmak çok zor.  Hikaye iki farklı çağda ve bu çağların farklı dilimlerinde geçiyor. Mevcut yüzyılımızda, SMA hastası çocuğuna çare bulmaya çalışan bir babanın hikayesini okurken,  3236 yılında da kuralları değişmiş bir dünyada yeni düzeni savunanlar ve karşı duranlar arasındaki gizemli savaşı takip ediyoruz.  

Kitap, anlatım tarzıyla sürekli olarak okuyucuya soru sorduran, hikayenin geçtiği zamanı sorgulatan bir yapıya sahip. Bu şekilde, okuyucu sürekli olarak tetikte tutuluyor, eserin bütünlüğü bu şekilde oluşturuluyor. Özellikle benim gibi kitabı okurken kafasında sahneler oluşanlar için durumu biraz tasvir etmeye çalışayım.

Taht, Türk bilim kurgu eserleri içinde yerini aldı

Yazar hikayenin geçtiği bölgeyi ve kişiyi isim zaman ve mekan vermeden anlatıyor. Kafanızda, hatları oluşmamış sadece siluetlerden oluşan bir sahne kuruluyor.  Sonra, bölümün geçtiği dilim hakkında verdiği ufak bir ipucuyla, bir isimle ve ya bir terimle bir anda bu sahneyi renge ve kişilere büründürüyor.  Kitapta beni etkileyen sahnelerden birinde SMA Hastası oğlunun yatağının başında bekleyen babayı anlatmadan, hava durumu, odanın durumu anlatılıyor. Sonra bir ipucu ile oda ve kişiler kafanızda beliriveriyor. Sislerin arasındaki bir sahneye bakmak gibi 

Bunun yanında hareketli sahnelerde yazar tarafından güzel tasvir edilmiş. Kovalamaca bölümleri özellikle başarılı. Sanki kaçan sizmişsiniz gibi hissediyorsunuz. 

Taht, Türk bilim kurgu eserleri içinde yerini aldı

Ağır bir şekilde işlenmiş kurgu ve durmadan anlatıma katılan yeni karakterler başlarda kafanızı karıştırsa da kitabın 2. Yarısından sonra olay örgüsü akıp gidiyor.  Bu bölümü tek oturuşta okuyup bitirdim desem yalan olmaz. 

Kitap, olay örgülerini güzel işleyerek karakterlerin hikayelerini bitiriyor. Asimov misali, karakterlerin başka kitaplarda ya da bu maceranın devam eserlerinde yer alacağını düşünüyorum. Romanı Nemesis yayınladı. 344 sayfalık eseri, Bilim kurgu severlere özellikle tavsiye ederim.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 21:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.07.2022 14:30
Eğer devam edecek şekilde bitiyorsa hiç bulaşmayalım :(. Orkun Uçar gibi bizi yarı yolda bırakırsa gerçekten çok üzülürüm. Yıllardır devam kitapları gelecek diye bekliyoruz. Ama kendisi kitapları yazması yerine devamlı bir bahane bulmakta. Farklı konularla uğraşmaktan fırsat bulamıyor sanırım..
MK Okuru
MK Okuru 12.07.2022 09:26
Devam edecek gibi bitmiyordur o, ucu açık bırakılıyordur. İkisi aynı şey değil. Filmlerde de böyle yapımlar var. Örneğin; Terminatör serisi iki film de son bulur mesela. Ama ucunu açık bırakır. Hikayeyi başka yapımcılar kendine göre devam ettirir. Kitaplarda böyle işte.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.07.2022 00:51
O parmak ne golem mi tutuyor :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.07.2022 00:22
Kitap incelemesi beklenmedik olsa da iyidir, teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.07.2022 23:20
Tabi referans olmadan reklam da olmuyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
Taht, Türk bilim kurgu eserleri içinde yerini aldı
İlginizi Çekebilir