Take 2, şimdi de 3D Realms’ı dava ediyor

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
Take 2, şimdi de 3D Realms’ı dava ediyor

         "Duke Nukem Forever" bitmiş olsa da, oyun etrafında dönen drama daha yeni başlıyor gibi. Haber servisi Bloomberg’in bildirdiğine göre, Take 2, programcı ekip Apogee Software Ltd.’yi (bu, 3D Realms’ın kayıtlı şirket ismidir) dava ediyor. Take 2’ya göre Apogee, "Duke Nukem Forever’ın" tamamlanmasını teminata alan bir sözleşmeyi ihlal etmiş. Bloomberg’e göre mahkemeye verilen şikayet dilekçesinde şunlar yazılı: “Apogee, "Duke Nukem Forever’ın" tamamlanma mühletini geciktirdi.” Apogee ise tekraren, hem Take 2’ya hem de video oyunları cemiyetine (community), Duke Nukem Forever’in PC sürümünün tamamlanması üzerinde hararetle çalıştığını temin etti.

         1999 kasımında "Duke Nukem Forever’ın" o zamanki yayıncısı Infogrames, telif haklarını 12 milyon ABD doları’na Take 2’nun kardeş firması Gathering of Developers’e satmıştı. Take 2’ya göre 2007’de Apogee / 3D Realms’le yeni bir sözleşme yapılmış. Bu sözleşmenin muhtevası belli değil; fakat görünüşe göre hukuki sürecin neticesi için önemli. 3D Realms aslen DNF’i hiç teslim edemedi. Tam aksine, firma 6 Mayıs'ta geliştirmeyi durdurup çalışanlarının işine son verdi. 3D Realms (Apogee Software Ltd.), şirket olarak hâlâ mevcut; fakat çalışanı yok. Bu arada mahkeme ile alakalı bazı dökümanlar internette yayımlandı. Bu dökümanlardan Take 2’nun, 3D Realms’ın kaynak kodlarını ve grafik unsurlarını ya kasten imha ettiğinden ya da başka amaçlar için kullandığından korktuğu anlaşılıyor. Bu sebepten Take 2, 3D Realms’in oyunun herhangi bir malzemesini üçüncü şahıslara vermesini veya satmasını yasaklayan acil bir dilekçe hazırladı; Take 2 ayrıca tüm materyallerin bir kopyasını da almak istiyor.

         Take 2, 3D Realms’in işletmesini iptalinden sonra, üreticinin DNF’in geliştirimini mali kaynaklarla desteklemediğini ve sadece satış haklarına sahip olduğunu, marka hakkının bulunmadığını teyit etti. Bununla birlikte bahsi geçen 12 milyon dolar’ın yanısıra, reklam için de çok para harcandı. Mesela Gathering of Developers 2001’de E3 oyun fuarında bilhassa DNF’e ayrılmış pahalı bir teşkilatla yer almıştı. Fakat Take 2, Apogee Software Ltd.’den kalanlardan bu parayı büyük ihtimal tahsil edemeyecek. Diğer taraftan "Duke Nukem Forever’ın" çok az değiştirilmiş bir isimle başka bir üreticiden piyasaya çıkması tehlikesi de tamamiyle mevcut. Take 2 ise, tam olarak bunu engellemek istiyor.

KAYNAK
Take 2, şimdi de 3D Realms’ı dava ediyor
gamestar.de


Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 22:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
Take 2, şimdi de 3D Realms’ı dava ediyor
İlginizi Çekebilir