1/3

Teknolojinin dahi çocuğu; DirectX

Tolga Canatan 7.07.2012 - 16:11
O olmasaydı nice olurdu halimiz?
Günümüzde oyun geliştirmenin ne kadar meşakkatli bir iş olduğundan bahsetmeye gerek yok herhalde. Oyun sektörünün bu denli büyümesinden daha önceki zamanlarda, geliştiricilerin bir ürün ortaya koymaları için daha karışık işlerin altından kalkmaları gerekiyordu. Bu işin standardı yoktu.
Elbette programcıların sınırları belliydi. Burada sorun, o sınırların oluşturduğu alanın çok geniş olmasıydı. Örneğin geliştiricilerin, oyun sırasında araya girecek müzik için dahi çok karmaşık kodlarla boğuşmaları gerekiyordu. Bu da şirketler için fazladan maliyet, geliştiriciler için ise boşa harcanan zaman anlamına geliyordu. 'A' kadar zamanda on tane iş yapabilmek varken, neden beş tane iş yapılmak zorunda kalınsın ?

İlk bilgisayarlar üretilirken kimsenin aklında oyun oynamak yoktu. Günümüze yaklaştıkça durum tersine döndü. Artık bilgisayarların çoğu Diablo'yu öldürmek ya da Cpt. Price'a biraz daha yakın olabilmek için satın alınıyor. Bu akımın ilk kıvılcımlarının çıktığı zamanlarda sektördeki hareketlenmeler, üretici nezdinde bazı ihtiyaçların giderilmesini zorunlu kıldı. İşte bu zorunluluğun en önemli neticelerinden birisi de DirectX'dir.

Teknolojinin dahi çocuğu; DirectX

GenelX
DirectX , Microsoft platformları için çıkartılan çoklu medyalar, videolar ve tabii ki oyunlar için geliştirilen uygulama programlama arayüzlerinin (Application Programming Interface -API) genel adıdır. İçersinde  Direct3D, DirectDraw, DirectMusic, DirectPlay, DirectInput ve DirectSound 'u barındırır. İsminde bulunan 'X' bu arayüzlerin her birini temsil eder. Üstelik Microsoft, ürettiği konsola Xbox ismini vererek, bu konsolun DirectX temeline dayandığını da vurgulamıştır.
Barındırdığı API'lere kısaca değinecek olursak;  Direct3D, oyunlar gibi performansın önemli olduğu üç boyutlu grafikleri içeren uygulamalarda kullanılırken DirectDraw, üstün  performansın önemli olduğu  grafik oluşturmada(renderlama) kullanılır.

DirectDraw ile iki boyutlu grafikler üzerinde çalışılır. Her ne kadar üç boyutlu grafiklerle çalışabilse de üç boyutlu grafik oluşturabilen Direct3D kadar performans veremez. DirectSound , programlar ile ses bağdaştırıcısının ses karıştırma, ses çalma ve ses yakalama yetenekleri arasında bağlantı sağlar. DirectMusic dijital ses örneklerini yakalayan ve çalan DirectSound API'sinden farklı olarak; hem dijital sesle, hem de ses kartınız veya kendi yerleşik yazılım birleştiricisi aracılığıyla dijital sese dönüştürülen ileti tabanlı müzik verileri ile çalışır.

DirectMusic , MIDI (Müzik Aleti Dijital Arabirimi) biçimine giriş desteği sağlar ve hem sıkıştırılmış, hem de sıkıştırılmamış dijital ses biçimlerini destekler. DirectPlay,modem, internet veya yerel ağ üzerinden oynanan oyunların bağlantılarını sunar. DirectPlay ile çok oyunculu oyunlar için oluşturulan lobilerin kaybolmamasını güvence altına almak amacıyla güvenilir iletişim kuralları desteklenir.  DirectInput ise bilgisayar kullanıcısı tarafından ayrıca kullanılan klavye, mouse ya da oyun kontrolörleri (gamepadler) gibi girdilerin toplanmasını sağlar. XBOX  oyun kollarında görebileceğiniz X-Input özelliği de buradan gelir.

Teknolojinin dahi çocuğu; DirectX
Görüldüğü üzere DirectX 'in içerisinde barındırdığı API'ler sektör için vazgeçilmez nitelikte olan özellikleri kapsıyor. Her birinin diğerinden ayrı. Microsoft DirectX'i çıkartarak geliştiricilerin işlerini biraz daha rahatlatmakla kalmadı, PC ve konsol (Xbox) oyunculuğunun bu günlere gelmesine de çok büyük katkılarda bulundu.