1/2

The Ball

Anıl Kalkan 2.11.2010 - 11:26
Topla sadece futbol oynanmaz!
Platformlar PC
The Ball
  • Yapımcı - Yayıncı Teotl Studios - Tripwire Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,First Person Shooter,Macera
  • Sistem Gereksinimleri
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 77
Artılar Eğlenceli bulmacalar. Unreal Engine 3 motorunun nimetlerinden yararlanıyor. Uzun oyun süresi.
Eksiler Senaryo biraz basit kalıyor. Çoklu oyuncu seçeneği yok.
Arkadaşlar yeni oyunumuz "Top" ile karşınızdayız! Evet yanlış duymadınız oyunun ismi gerçekten de “Top”. Aslında uzun zaman önce çıkacağını duyduğum, sırf isminden kaynaklı basit olacağını düşündüğüm bir projeydi, The Ball. Önyargılarım bir nebze haklıydı da. Yani film olsun, video oyunu olsun, kitap olsun, genelde karizmatik isimler seçer yapımcılar, yazarlar. Bu ilginç isim inanı biraz endişelendirse de, hepimizi ters köşeye yatırdı diyebiliriz. Gelin beraber bakalım, elimizde ne var ne yok.

Ortada kuyu var yandan geç

Teotl Stüdyoları tarafından geliştirilen The Ball tam da yapımcılarının ismiyle alakalı bir hikayeye sahip. Ana karakterimiz Meksika'da uykuda olan bir volkanda ekibiyle birlikte çalışan bir arkeologdur. Dışarıda arkadaşlarıyla buluşmak için sözleşerek, araştırma için tek başına volkana ve içindeki mağaralara girer. Tabii buranın sadece basit bir mağara olmadığı gerçeğiyle yüzleşmesi de uzun sürmez. Aztek kalıntılarının ortasında, yüzyıllardır yabancılardan saklanan bir gizem vardır ve çözmek de kahramanımızın elindedir. Tabii kimin yardımıyla? Muhteşem topumuzun... İtiraf etmeliyiz ki, hikaye fazlasıyla basit ve klişe geliyor. Zaten oyunun en zayıf halkası da hikaye örgüsü olduğu bir gerçek.

The Ball
The Ball, birinci kişi bakış açısından ilerlenen bir bulmaca oyunu. Eminim ki herkes biraz vakit harcadıktan sonra Portal'ı anımsayacaktır, ki benzer noktaları var. Nasıl Portal, Half-Life 2’nin Source grafik motorunu kullandıysa, The Ball da Unreal Engine 3’ün nimetlerinden yararlanılarak yazılmış başarılı bir mod. En azından ben başarılı olacağını düşünüyorum. Oyunumuzda sürekli bulmacalar çözerken aynı zamanda da çeşitli yaratıklarla münasebete giriyoruz, bilhassa zombilerle. Farkındayım zombi olgusu artık her film, kitap ve oyunda kullanılmasından sonra cılkı çıktı ama oyunda asıl odak noktanız bulmacalar olacaktır.  

Keserim topunuzu!

Top'un gücüyle yapabileceğiniz birçok şey var, en basitinden büyük bulmacaları çözmek gibi. Bulmacaları çözerken zaten onun yardımı mutlaka gerekecek ve kendisi volkanın içinde üzülerek söylüyorum ki tek dostunuz durumunda. Özellikle bölüm haritaları oldukça büyük ve karıştırılması olası ama çok şükür ki oyun sizden yardımını esirgemiyor. Bu arada "Ball" konumuzu dağıtmayalım, topumuzu daima yanımızda taşıyoruz ve nesnelerle, kilitlerle etkileşime biz geçiriyoruz. Elimize oyunun başında artık çekiç mi dersiniz, sopa mı dersiniz bilmem ama bir alet geçiyor ve onun yardımıyla topumuzu "çek-it" mantığıyla hareket ettiriyoruz. Hatta yeri geliyor bineğimiz oluyor. Kullanımı, kavraması gayet basit zaten.