1/3

The Cave (PC)

Berkant Jeff Akarcan 24.01.2013 - 23:05
Reenkarnasyona inanmıyorum ama bir Ron Gilbert var.
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360, Wii U
The Cave (PC)
  • Yapımcı - Yayıncı Double Fine Productions - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Bulmaca,Macera,Platform
Merlin Puanı 90
Artılar + Kıvrak espriler, nefis oyun tasarımı, samimi grafikler, huzur dolu ses efektleri, abartı yok, sade ve rafine
Eksiler - Tekrar oynanabilirlik kısmı her oyuncuya göre değil, multiplayer oynarken hep beraber hareket etmek gerekiyor
Kafası tüm dünyadaki diğer insanlardan çok daha farklı çalışan insanlar vardı yıllar önce. O güzel insanlar o güzel atlara binip gitmek yerine bundan tam 25 yıl önce Lucasfilm Games bünyesinde bir araya toplanmışlardı. Evrendeki sayısız kuantum parçacığının bazılarının birbirine çarpması, bugüne kadar yazılmış en güzel oyunlara sebep oldu. Macera oyunları türünün altın çağında, Commodore 64 döneminde bir oyun yapmıştı bu dahiler. Maniac Mansion. Grafikleri inanılmazdı, ara videoları inanılmazdı, devrimsel arayüzü bir türü baştan tanımlamıştı. Ama hepsi bir yana, oyunun metinlerini ve mizah anlayışını hangi oyuna koyarsanız koyun onu ihya edecek kadar iyiydi. Öyle ki, Maniac Mansion'dan sonra aynı ekip tarafından üç yıl sonra yapılan The Secret Of Monkey Island selefini de geride bırakıp tarihin en iyi macera oyunu olarak adını yazdırmıştı onlarca derginin sayfasına.

The Cave (PC)
O günlerden bugüne dek geçen 20 yılda oyun sektörü tahmin edilemeyecek şekilde değişti. Teknolojik ivmelenmeyle beraber oyunların içeriğinin kalitesinin önemi yerini çok uzun bir süre grafiklerin önemine bıraktı, bölüm tasarımları bambaşka noktalara ilerledi. Öyle ki, oyuncuların da isteği bu yönde oldu her zaman. Ama bu ekip günümüze kadar oyun yapmaya devam etti. Fakat bu süreç içinde çıkan hiçbir oyunları Maniac Mansion ve Monkey Island'ın etkisini yapamadı. Oyunlar kötü değildi, otoritelerden her zaman yüksek notlar aldılar; ama niş bir kitleyle kısılı kaldılar. Kim unutabilirdi ki Grim Fandango'nun son sahnesini?

Ron Gilbert ve Tim Schafer, LucasArts'tan ayrıldıktan sonra Double Fine firmasını kurup bugüne dek Psychonauts, Brütal Legend, DeathSpank başta olmak üzere bir çok başarılı oyuna imza attı. Ama ne yazık ki ticari olarak beklenilen başarıya asla ulaşamadılar. Herkesin çok sevdiği ama kimsenin alıp da oynamadığı oyun olarak kaldılar her zaman. İster pazarlama hataları deyin, ister oyun sektörünün değişimine bağlayın ama bu ikilinin oyunları her zaman 25 yıl önceki o ruhu devam ettirdi. Tabi Kinect Party gibi ticari amaçla yaptıkları oyunları saymıyorum.

The Cave (PC)
Disney, LucasFilm'i satın aldığında Ron Gilbert'ın attığı tweet'i içimi oldukça burkmuştu: "Sizde bana ait olan bir şey var onu mahvetmenizi istemiyorum. Param yok ama onu sizden geri almak istiyorum." Monkey Island başta olmak üzere isim hakkı Lucas'ta olan tüm oyunlarından bahsediyordu, yani oyun tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı oyunlarından bir kaçı. Ama neyse ki Double Fine firması adı altında yaptıkları oyunlar Disney'e giden oyunlar değildi. Ve işin sevindirici bir yanı vardı: Ron Gilbert ve Tim Schafer'in yeni oyunu The Cave'in çıkmasına bir kaç ay vardı.

The Cave, Telltale Games tarafından tekrar hayata döndürülen Monkey Island'ın yeniden yapımından beri, o tasarım kalitesine en çok yaklaşan oyun olmuş. Mekanikler açısından değil kesinlikle, incelemenin ilerleyen paragraflarında oyunun mekaniklerine yahşi yerden sert vuracağım. Ama konsept ve metinler açısından bakarsak, 32 diş gülerek oynuyorsunuz oyunu. Huyu da güzel, kendi de güzel, munis, tatlı.