The Guardian’a göre en iyi yol filmleri

Özgür Deveci 14.07.2020 - 14:49
İngiltere'nin saygın medya kuruluşlarından biri olan The Guardian, mutlaka izlenmesi gereken en iyi 10 yol filmini listeledi.

İngiltere'nin saygın medya kuruluşlarından biri olan The Guardian, mutlaka izlenmesi gereken en iyi 10 yol filmini listeledi. Özgürlük, nihilizm ve kültürel karşılaşmaların ön planda olduğu listeye baktığımızda Oscar ödüllü Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón‘un imzasını taşıyan 2001 yapımı Y tu mamá también, Dennis Hopper, Jack Nicholson ve Peter Fonda'nın başrolünü paylaştığı 1969 yapımı Easy Rider ve usta yönetmen Ingmar Bergman'ın 1957 yapımı Wild Strawberries gibi bu türün kült filmleri yer alıyor. Bu arada hala izlemeyenler varsa Thelma & Louise, Midnight Run ve Sightseers filmlerini ben özellikle tavsiye ediyorum.

The Guardian’a göre en iyi yol filmleri

The Guardian gazetesinin yayınladığı en iyi 10 yol filminin tam listesine aşağıdan göz atabilirsiniz. Ayrıca daha önce yayınladığımız gelmiş geçmiş en iyi 15 zaman yolculuğu filmine buradan bakabilirsiniz.

• Easy Rider (1969)

Filmde, uyuşturucu satışından kazandıkları parayı harcamak amacıyla motosikletleri ile Amerika'da gezinen iki hippinin, Wyatt (Peter Fonda) ve Billy'nin (Dennis Hopper), öyküsü anlatılmaktadır. Los Angeles’tan doğuya doğru yaptıkları bu özgürlük arayışı, alternatif bir yol filmi olmakla birlikte iki kahramanların Amerikan rüyasına ulaşma yolunda bilinmezlerle dolu destansı yolculuklarını anlatıyor. Film, paranoyanın, bağnazlığın ve şiddetin hüküm sürdüğü konformist Amerika’da idealist 60’ların çöküşüne tanıklık ediyor.

• Kings of the Road (1976)

Zamanın Akışında, 1976 Batı Almanya yapımı kült yol filmidir. Özgün adı Im Lauf der Zeit olan film ABD'de Kings of the Road (Tr :Yolun Kralları) adıyla gösterilmiştir. Filmin İngilizce adı filmde kullanılan ve Roger Miller'ın yazıp yorumladığı aynı adlı şarkıdan gelmektedir. Türkçe kaynaklarda filmin adı çoğunlukla özgün adının tam çevirisi olan "Zamanın Akışında" olarak geçmekle birlikte tek bir kaynakta Zaman Boyunca adı kullanılmıştır. Film Nisan 1987'de 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri kapsamında yönetmenin yol üçlemesine ait diğer filmi Alis Kentlerde'yle birlikte gösterildi.

• Badlands (1973)

1959 yılında, pek çok insanı öldürmüş bir katil olan Kit (Martin Sheen) ile yeni kız arkadaşı Holly (Sissy Spacek), Güney Dakota'dan Montana'ya giderken suç ve cezanın hayal alemine dalmış kendi halinde bir çifttir. Gerçek mermi kullanırlar ve insanları öldürürler ama herşey aslında onlar için bir oyundur.

The Guardian’a göre en iyi yol filmleri

• Sightseers (2012)

Garip Turistler, İngiltere´nin Göller Bölgesi´ni karavanlarıyla boydan boya geçen katil bir çiftin son derece komik ve kan revan tatillerini izliyor. Tutkulu, sevgi dolu bir çift olan Chris ve Tina´nın tatili iyi başlar ama karavan komşuları rahatsızlık vermeye başlayınca cesetler havada uçuşur ve ilişkileri zorlu bir sınavdan geçer. Kill List / Ölüm Listesi´yle dünya çapında beğeni toplayan Ben Wheatley´nin huzur dolu İngiltere manzaraları fonunda yol filmi türünü tepetaklak eden bu yeni filmi, kahkahayı kanla buluşturan leziz ve kapkara bir komedi.

• Midnight Run (1988)

Jack Walsh (Robert De Niro)'a Jonathan Mardukas'ı (Charles Grodin) New York'tan Los Angeles'a getirmesi için 100,000 Dolar teklif ediliyor. Kendini Mardukas'a kelepçeleyen Walsh, bu uzun tren yolculuğunun olaysız geçeceğini sanarken, Mardukas'ın mafya Jimmy Serrano (Dennis Farina)'ya 15 milyon dolar borçlu olduğunu öğreniyor. Öldürülmesi planlanan Mardukas'ın yanında Walsh da hedeftedir.

• Y Tu Mamá También (2001)

Julio ve Tenoch, hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar ve kendilerinden yaşça büyük olan Luisa ile birlikte süpriz bir yolculuğa başlarlar, iki arkadaşında luciaya aşık olması yol boyunca aralarındaki arkadaşlık ilişkileininde iç yüzünü ortaya çıkaracaktır.

• Taxi Tehran (2015)

Bu filmde, İran'ın son dönemde yetiştirdiği en iyi yönetmenlerden olan Cafer Penahi'nin İran hükumeti tarafından konulan yurtdışına çıkma ve film çekme yasağını dahice bir yöntemle delmesine tanık oluyoruz. Bir taksi şoförü olarak İran sokaklarına çıkan ve sadece arabasına koyduğu kamerasıyla, taksi müşterileri vasıtasıyla Tahran'ın gerçek bir profilini ortaya koyan Taksi Tahran, 2015 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne layık görüldü.

The Guardian’a göre en iyi yol filmleri

• Wild Strawberries (1957)

78 yaşındaki Prof. Dr. Isak Borg, yaşamının büyük bir bölümünü tek başına geçirmiştir. Fahri ünvan almak için gideceği tören öncesinde olan bitenleri anlatmaktadır. Kısa bir gezintiye çıktığı sırada yolda yeni insanlarla tanışır ve bazılarını kendine yakın bulur.

• The Straight Story (1999)

Sıradışı bir David Lynch filmi.Alvin Straight ve kızı küçük bir kasabada yaşamaktadır. Az paraları vardır ve Alvin şeker hastasıdır. Araba kullanamaz, kendi başına yürüyemeyecek haldedir ama söz dinlemez ve inatçı biridir. Eve gelen bir telefonla 10 yıldır görmediği abisinin bir kalp krizi geçirdiğini öğrenir. Bunun üzerine Alvin macerasına başlar, hem de bir çim biçme makinası ile...Yüzlerce mil, bir sürü yeni insan, 6 haftalık bir macera. Sonuçta Alvin hedefine ulaşır.Filmin müziklerini her zaman ki gibi Angelo Badalomenti usta yapmış. David Lynch bu sefer basit, sıcak, düz bir filmle karşımızda.

• Thelma & Louise (1991)

Birlikte haftasonu kısa bir kaçamak yapmak isteyen Thelma ve Louise yola çıkarlar. Her şey yolunda gitmektedir, ama mola verdikleri bir barda meydana gelen bir olay tüm planlarını değiştirmelerine rol açar. Artık peşlerinde bir dedektif vardır. Ayrıca yolda Thelma'nın kendini yakın hissettiği J.D. adlı bir otostopçuyla ve Louise'in geçmişte birlikte olduğu Jimmy karşılarına çıkar.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:48
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.07.2020 21:37
Motosiklet Günlüğü
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.07.2020 12:46
the road var güzel yol filmi apokaliptik. mortensen oynuyor.
sonra bi kaç tane güzel 2. dünya savaşı filmi var yollu. adı aklıma gelmedi şimdi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
apsis61
apsis61 14.07.2020 16:42
Into the Wild (2007) efsane film ama listede yok
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2020 22:26
Into the wild bir yol filmidir. Bu listede yer alacak kadar iyi bir yol filmi değil dersen anlarım ama tespitin yanlış. Filmin başından sonuna kadar özgürlük kavramını Alaska’ya ulaşıp orada yaşamakla bağdaştırdığı için film boyunca bir yol hikayesi izlemekteyiz.
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2020 22:04
into the wild bir yol filmi degil
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Guardian’a göre en iyi yol filmleri
İlginizi Çekebilir