1/2

The Lord of the Rings Online röportaj

Mahmut Saral 8.11.2010 - 17:19
Codemasters Online başkan yardımcısı ve genel müdürü David Solari ile konuştuk
Codemasters Online başkan yardımcısı ve genel müdürü David Solari ile Lord of the Rings Online ve sektör hakkında konuşma fırsatı yakaladık. Yoğun çalışma temposu olmasına rağmen bize vakit ayırıp, sorularımızı cevapladığı için kendisine teşekkür ederiz.

Merlin'in Kazanı (MK): Codemasters firması, Türkiye oyun sektörünü nasıl görüyor?

David Solari (DS): Free to Play oyunların Türkiye’de çok popüler olduğunun ve Türk oyuncuların çok hoşuna gittiğinin farkındayız, dolayısıyla buna odaklanıp LOTRO’yu Türk oyun camiasında Free to Play’e geçirerek önemli bir farkındalık yaratmak çok anlamlı.

Oyun, şu anda İngilizce, Fransızca ve Almanca’yı destekliyor, fakat Türkçe gibi ihtiyaç olan yerlerde ilave diller ekleyerek müşteri desteğimizi arttırmayı düşünüyoruz.

Türk oyuncular bizim için çok önemli ve Free to Play modeline geçişin bize daha çok Türk oyuncu kazanma fırsatı sağlayacağını umuyoruz.

MK: Türkiye pazarı için özel bir projeniz var mı?

DS: Codemasters Online şu anda birçok heyecan verici proje geliştiriyor, fakat bunlar henüz açıklanmadı. Bu yüzden daha fazla ayrıntı vermem mümkün değil.

The Lord of the Rings Online röportaj
MK: Lord of the Rings, çok iddialı bir isim. Büyük bir hikayeyi aynı detay seviyesinde bir oyuna aktarmanın zorlukları neler?

DS: J.R.R. Tolkien’ın dünyası çok zengin ve derin. Kitapları dünya çapında büyük bir popülerliğe sahip. Dolayısıyla en büyük güçlüklerden biri hayranların bu dünyaya dair beklentileri ve bu dünyaya dair tasarımlarını karşılamak idi. Verilen bilgilere sadık kalmak da büyük bir önem taşıyor, dolayısıyla hem aynı öyküyü izleyen hem de zaman zaman hileli olabilen oynaması keyifli bir oyun yaratmaya çalıştık. Bence LOTRO’da bu dengeyi kusursuz bir şekilde yakaladık.

MK: Lord of the Rings Online'ı neden Free-to-play'e dönüştürdünüz? Oyunculardan geri dönüş nasıl oldu?

DS: LOTRO’yu Free to Play (Ücretsiz Oyun) modeline taşıma kararı, oyunun yaşam döngüsündeki doğal bir aşamaydı. Aynı zamanda, 2009 yılında Free to Play seçeneğini benimseyen Dungeons & Dragons Online’ın (DDO) başarısının da bu karar üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz; oyun abonelik ücreti ödemek istemeyen birçok yeni oyuncuya açıldı.  Free to Play modeli bizim için o kadar başarılı ki, bunun online oyunların geleceğini temsil ettiğine inanıyoruz. Şimdi Lord of the Rings Online da aynı fırsatı sunuyor; oyunculara kendileri için en uygun şekilde oynama ve ödeme seçeneği veriyor.