1/5

Tomb Raider: Legend

Ali Hatay 3.06.2010 - 12:31
Ben Croft. Lara Croft...
Platformlar PC
Tomb Raider: Legend
Merlin Puanı 82
Artılar Grafikler, dinamik kontroller, eşyalarla etkileşim serbest, Lara'nın yeni modellemesi gayet güzel.
Eksiler 7.6 GB yer kaplıyor. Bu alışık olmadığımız bir durum. Oyunun grafik, ses ve yapay zeka hakkında eksikleri var. Bence iyi olmayan bir tarafı checkpoint kullanılıyor olması. Daha önceki versiyonlarda, her istenilen yerde save yapılması çok iyi bir şeydi.
PC oyunları iki devreye ayrılır 1996 yılından önce ve 1996 yılından sonra diye. 1996 yılından önceki devire "Karanlık Çağ" diyebiliriz. Çünkü o zamanlar henüz Tomb Raider oyunları piyasada yoktu. Olan oyunlarda Süper Mario Bros gibi platformda atlamalı zıplamalı oyunlar.
Henüz Doom gibi 3 boyutlu silahla ilerlemeli oyunlar yoktu. Hele kadın karakteri canlandıran hiç bir oyun düşünülmüyordu bile. Oyun yapanlarda kadın karakterinin canlandırdığı bir oyunu yapmayı risk olarak görüyorlardı.

İşte bu ahval ve şeraitte ve de karanlıklar dünyasında bir İngiliz grafiker ilk defa kadın karakterli bir oyunun temellerini atıyordu. Fakat ileride oyun dünyasını sarsacak bir iş yaptığının da farkında değildi.

Bu oyun öyle bir çılgınlık nedeni olacaktı ki, ismine yüzlerce siteler yapılacak ve yüzlerce fan kulübü kurulacaktı. Adeta bir efsane olmuştu. İlk defa Tomb Raider oyununa Core Design firması el attı. Eidos firması sayesinde piyasada yerini buldu.

Oyunun çok tutulmasının sebepleri şunlar olabilirdi;

1- Her şeyden önce kahramanının bir kadın olması. Böylece oyunun kahramanı olan Lara Croft’ u hemcinsleri yalnız bırakmadı. Birçok erkek oyuncunun yanı sıra oyun oynamasını sevmeyen kızların bile gözdesi olmuştu. Kısa zamanda birçok evde karı kocanın beraberce oynayabileceği bir oyun haline geldi. Tabi ki erkeklerde rüyalarının kadınını bulmuşlardı. Oyuna bu gözle baktılar. Hele Lara' nın özel hareketleri arasında olan amuda kalkmaya hiçbir erkeğin yüreği dayanamadı

2- Yapımın basit bir oynanış tarzı vardı. Hareketlerinde esneklik, elastikiyetlik vardı. Kontrolü kolaydı.

3- Sağlam bir konusu vardı. Lara’ nın maceracı ruhu bütün hasta Tomb Raider’cıları düşünemeyecekleri ufuklara taşıyordu. Oyun bir yerde başlıyor sonra dünyanın 4 yanına dağılıyordu.

4- Bölüm aralarındaki demo’lar hem konuyu tamamlıyor hem de yapıtın akışını tamamlıyordu. Bu dönemdeki oyunlarda bu şekilde demo’lar ilk defa oluyordu.

5- Yapımda istenilen yerde kayıt edilebiliniyor, istenilen yerde de tekrar yüklenebiliniyordu. Hem de bu işlem istenildiği kadar yapılıyordu. Böylelikle oyunun oynanabilirliğini artıyordu. Atlaması zor bir yerde defalarca denemek işi kolaylaştırıyordu.

6- O zamanın teknolojisi ile grafiklerinin ve sesin çok güzel olması. Adventure oyunlarında grafikler ön planda olmazsa da, ilk Tomb Raider oyununda istenileni veriyordu. Kullanılan oyun motoru bu iş için mükemmeldi. Zaten Eidos bu motordan oyunun 5. serisi olan Chronicles’ a kadar vazgeçmedi.

7- Yapımda zaman zaman çözümü zor fakat genellikle kolay bulmacaların oluşu.

8- Oyunda secret dediğimiz gizli yerlerin olması, yapıta ayrı bir hava katıyordu. Secret’ler oyunda gizlenmiş yerlerdi ve bazen bulunmaları zor oluyordu. Bazen de gözümüzün önünde olması yetmiyordu. Çünkü ona ulaşmak için özel enerji harcamak gerekiyordu. Secret’leri bulunca oyuncuya ekstra silahlar ve item’lar veriyordu. Bazen TR3 teki gibi oyun bittikten sonra extra bir ilave bölüm oynamaya izin veriyordu. Bu ise bir nevi mükafattı.