1/2

Tomb Raider Underworld

Tunay Şahin 3.06.2010 - 12:31
Güzel mezar soyguncusu bu sefer Thor'un çekicinin peşinde
Platformlar PC
Tomb Raider Underworld
Merlin Puanı 81
Artılar Çevreyle etkileşim, Lara daha hızlı ve seri olmuş, genel olarak yenilikler
Eksiler Bazı teknik problemler ve bazen kameranın çıkardığı sorunlar
Lara Croft oyun dünyasının en tanınmış karakterlerinden biri. Artık ismi bir kült olarak hafızalara iyice yerleşti. Lara ile bundan tam 12 yıl önce tanışmıştık (Zaman bir hayli çabuk geçiyor!). Lara güzel, güçlü ve cesur bir kadındı. Korkusuzca maceraya atılıyordu. Hatta çoğu oyunda başrolde yer alan kadın karakter tiplemesinin öncülerinden biriydi. Aslında oyunlarda kadın karakterler gene oluyordu, ama Tomb Raider’daki gibi direk üstünde durulan, ön planda bir ana karakter yoktu. Lara bu yüzden ilklerin karakterlerinden biri de sayılabilir. İlk Tomb Raider tamamıyla oldukça sevilen bir klasik oldu. Daha sonrasında devam oyunları gelmeye başladı. Seriye bağlayan Tomb Raider’ın sonraki çıkan oyunlarıyla bir düşüş yaşanmaya başladı. Yeni çıkan her Tomb Raider oyununda işler daha da kötüleşiyordu. Angel of Darkness’ta beklenen başarı sağlanamayınca tepetaklak giden seri için sonunda düğmeye basıldı. İlk olarak Tomb Raider’ın yaratıcı firması Core Design projelerin başından alındı. Tomb Raider da Crystal Dynamics firmasına emanet edildi, böylece serinin küllerinden yeniden doğması sağlandı diyebiliriz.

Tomb Raider Underworld
Crystal Dynamics, 2006’da piyasaya sürdüğü Tomb Raider: Legend ile oldukça başarılı oldu. Legend’la birlikte seriyi kötüleştiren oyunlardaki sürekli bahsedilen Lara’nın hantallığı, monoton oyun yapısı değiştirilmişti. Daha hızlı, hantal olmayan, kaliteli grafik ve oynanabilirlikle yeni bir Tomb Raider yaratılmıştı. Legend’ın arkasından ilk Tomb Raider’ın 10. yılı şerefine ilk oyun yeniden yapılarak (Remake edilerek), Tomb Raider: Anniversary adıyla piyasaya sürüldü. Anniversary de aynı Legend gibi beğenildi. Ancak Crystal Dynamics boş durmadı ve Lara’nın yeni macerasını duyurmuştu. Bu sefer Lara vahşi doğanın kucağında yeni bir maceraya dalacaktı. Uzun bir yapım sürecinden sonra Tomb Raider: Underworld sonunda piyasaya sürüldü ve Lara ile olan hasret sona erdi.

Yeraltı dünyası

Angel of Darkness ve Legend’ta eleştirilen noktalardan biri, Lara’nın macerasının bir kısmının şehirde geçmesiydi. Lara aslında maceracı, korkusuz, cesur ve güçlü bir kadını simgeliyor. Bu yönleriyle vahşi doğaya karşı ayakta durabiliyor ve maceraya atılıyor. Tomb Raider fanlarının en çok eleştirdiği nokta buydu. Crystal Dynamics, bu nokta üstünde durmuş ve Underworld’te Lara vahşi ormanlar içinde koşturup, okyanusların derin sularına dalıyor, eski medeniyetlerden kalma kalıntılar arasında tehlikelerle burun buruna geliyor. Lara’nın, Croft Manor’ın alt koridorlarında alevlerden kaçmasıyla başlayan oyun, Thor’un çekici Mjöllnir’i ele alan bir hikayeye sahip.

Underworld, Crystal Dynamics’in önceki iki oyununa göre daha hızlı ve seri olarak göze çarpıyor. Yapılan yeniliklerde ilk nokta olarak bu kısım dikkat çekici. Lara, bir yerlerden zıplarken, atlarken artık daha seri ve hızlı. Önceki iki oyunda da aslında eskisine göre Lara daha hızlıydı, ama Underworld’te yapılan bu yenilik oynanışa daha fazla dinamizm kazandırmış. Lara’nın hareketlerinin hızlılığı kadar gerçekliği de göze çarpıyor. Eskisine göre daha estetik ve gerçekçi hareketler yapıyor. Tabii ki bunun en büyük sebebi kullanılan Motion Capture teknolojisi. Yapımcılar oyunu geliştirilirken Olimpik jimnastikçi ve NCAA Bayanlar Jimnastik Şampiyonu Heidi Moneymaker’ın hareketlerini Motion Capture’la alıp, Lara üzerinde kullanmış. Heidi Moneymaker’ın hareketleriyle Lara daha etkili ve gerçekçi. Hatta eski hareketlere ek olarak yeni hareketler de Lara’ya katılmış.

Daha önce yaptığım ön incelemede Underworld içinde yakın dövüş sistemi olacağından bahsetmiştim. Yakın dövüş sistemi oyunun diğer yeniliklerden biri. Basit ve etkili bir sistem. Lara, düşmanlarına ateş etmeden onlara uçan tekme savurabiliyor. Üstüne gelen böcekleri tekmesiyle eziyor. Yerde bulduğu nesneleri düşmanlarına savurup, onlara vurabiliyor. Kullanması oldukça kolay bu sistem, rakiplerimizi bizden uzaklaştırıp, sersemleterek bize avantaj sağlıyor.