Trackmania Beta İnceleme

Alparslan Gürlek 30.05.2020 - 12:57
Ubisoft'un yeniden ele aldığı Trackmania oyununun özel betasına girdik. Beta izlenimlerimizi ve oyunun özelliklerini bu içeriğimizde derliyoruz.

27 Ocak 2006 yılında çıkan Trackmania Nations oyununun Remake sürümü olan Trackmania, 1 Temmuz 2020 tarihinde oyuncularıyla buluşuyor. Ayrıca Trackmania, Ubisoft Nadeo tarafından geliştirildi.  Oyunların etkileyici sinematikler ve derin hikâye anlatımlarıyla süslendiği günümüzün, belki de en büyük eksiklerinden birini dolduran yapımı erkenden oynama şansına sahip oldum. Trackmania oyunlarını daha önce denememiş bir oyuncu olarak serinin yabancılarını da bilgilendirecek incelememize gelin başlayalım!

Trackmania Beta İnceleme

Trackmania Beta İnceleme

Trackmania, Formula 1 türünde arabalar ile fizik kurallarına aykırı yarış pistlerinde güçlendirmeler, engeller, farklı zeminler ve üzerinden geçerek toplanabilen birçok özellik ile dünyanın her yerinden oyuncularla yarıştığımız eğlenceli bir yarış oyunu. Çıkış öncesi sürümünü oynadığım için birçok özellik henüz açık değildi. Oyunu yalnızca Ubisoft Nadeo pistlerinde geçen Summer 2020 modunda oynayabildim. Summer 2020 modunda serinin yabancıları için zor sayılabilecek pistlerde süre odaklı yarışıyorsunuz ve sonuçlarınız dünya çapında oyunu oynayan oyuncuların süreleriyle kıyaslanarak size bir sıralama veriyor. Serinin yabancısı olduğum için oyunu incelemeden önce bütün Summer 2020 pistlerinde dünya üzerinde ilk 50’ye girene kadar oynadım. Kolay olduğunu söyleyemeyeceğim, eğer yeterince hırslı ve rekabetçi bir oyuncu değilseniz bazı bölümleri bitirmek sizin için eziyetli bir yolculuğa dönüşebilir. Aslında biraz oynayıp birkaç kez daha denedikten sonra temel mantığı kavramaya ve  oyuna meydan okumaya başlıyorsunuz. Eğer hem kendinizle hem de diğer insanlarla rekabet etmeyi seviyorsanız muazzam bir tatmin duygusu sizleri bekliyor. Yüksek hızlarda engellere çarpmadan, yoldan çıkmadan bir oraya bir buraya savrularak oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamak gerçekten zor. Ayrıca oyun Türkçe dilini destekliyor. 

Oyuncular Trackmania oynarken, oyun ile birlikte gelen pistlerle kısıtlanmıyor. Dileyen oyuncular oyun içerisinde “Oluştur” bölümünden kendi haritalarını oluşturabiliyor. Kendini zorlamak isteyen oyuncular için ya da eğitsel anlamda oyunun temel mekaniklerini yeni oyunculara göstermek için de haritalar yapılabilir. 

Trackmania Beta İnceleme

Trackmania, yeni gelen oyunuyla aslında günümüz oyun sektöründeki çok büyük bir açığı dolduruyor. Asla şikayetçi değil bilakis memnunum fakat günümüz oyunlarında uzun sinematikler, derin hikaye anlatımları ve devasa açık dünyalara ağırlık verilmişken biraz stres atmak, nostaljik bir eğlence yaşamak isteyen insanlar için Trackmania güzel bir seçenek olarak beliriyor. Basit eğlence diyebileceğimiz çok az oyun kaldı maalesef. Bu da böyle bir yaramızdır…

Gelelim sana Trackmania. Trackmania Nations’u oynamadım fakat biraz araştırıp inceledim. Yeni oyun bu oyunun remake sürümü olduğu için karşılaştırma yapmak istedim. 2006 yılında çıkan ve 2020 yılında çıkan iki oyun arasındaki en temel fark, modellerin ve grafiklerin iyileştirilmesi olmuş. Ayrıca araba sürüş hissi ve fizikler anlamında da çağ atlamış diyebiliriz. Buradaki en temel unsur, evet 2020 yılında bir Trackmania oyunu yapılmış ama, içindeki nostaljik dokuyu, bize dokunan o Trackmania hissini koruyabilmiş mi?  Bu sorunun yanıtı sağlam bir evet.

Çevrimiçi modların yanı sıra oyunda, kendi oluşturduğunuz haritalarda ayrık ekran özelliği ile aynı bilgisayardan başka oyuncular ile yarışabilmeniz yine günümüz oyunlarında olmayan, old school oyuncuların tadını bildiği bir başka lezzet. “Evet, çevrimiçi gerçek zamanlı olarak insanlarla yarışmak zevkli fakat o yendiğim oyuncunun omuzu omzuma değecek arkadaş!” diyorsanız Trackmania’da size de uygun bir mod var.

Trackmania Beta İnceleme

Ubisoft Nadeo ekibinin genel yönetmeni Florent Castelnerac, kendisiyle yapılan bir röportajda önemli yerlere değiniyor. Ubisoft Nadeo ekibinin, ilk başladığından beş kat daha büyük olduğunu, daha güçlü, daha uyumlu, daha hissiyatlı çalıştıklarını ve bunun çok tatmin edici olduğunu belirtti. Trackmania oyunlarının geçmişten günümüze geliştiğini fakat basitliğini kaybettiğini vurgulayan Castelnerac, “İnsanların modernlikten beklentileri güçlü ve basit olması. Trackmania’da bunların olmasına özen göstereceğiz.” diyerek bize yeni Trackmania oyunları için ümitlenebileceğimizi göstermiş oldu.

Trackmania, toplamda geliştirici ekibin lideri Florent Castelnerac’ın belirttiği gibi sadece dört yön tuşu kullanılarak, oyuncunun kendi en iyi skoru ile, yani bir hayalet araba ile yarışarak kendini geliştirebileceği basit bir oyun. Oynanıştaki bu basitlik ve eğlence, oyunu günümüzün sevilen oyun serileri arasında tutuyor. İlk kez Trackmania oynamış biri olarak daha fazla Trackmania oyunu görmek istediğimi, oynanışı ve eğlenmesi kolay oyunların sayısının artmasını istediğimi belirtmem gerekiyor.

Tek cümleyle özetlemek gerekirse Trackmania, herkesin oynayabileceği ve eğlenebileceği bir oyun. Tavsiye ediyorum. 

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 01:52
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2020 12:04
Türkiye aracı nasıl? Görsel paylaşsanız keşke.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2020 19:03
ubisoft bu seriyi satın almadan önce daha iyidi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2020 17:48
2006 daki oyunu oynamadan kıyaslama yapmayı becerebilmekte ayrı bir meziyet sanırım... İncelemeleriniz iyice leş oldu ya bırakın bu işleri
Kalan Karakter: 300 Gönder
Trackmania Beta İnceleme
İlginizi Çekebilir