1/2

Trials Evolution (Ön İnceleme)

Özgür Yıldız 26.02.2013 - 16:27
Kaç motokros oyununda kafanıza piyano, vagon ve sincap düşebilir?
Hepimiz bir şekilde internet üzerinde bulunan flash oyunlardan motokros oyunlarını oynamışızdır. Bu oyunlar basit şekilde yön tuşlarını kullanarak gaz/fren ve motorun önünü arkasını kaldırmak mantığıyla oynanıyor. Bunlardan belki de en ünlüsü, 90’ların başında “atari” olarak nitelendirdiğimi oyun konsollarındaki Excite Bike oyunu.

Şimdi bu tarz oyunlar hakkındaki bildiklerinizi tamamen değiştirecek bir oyunla karşı karşıya olduğunuzu düşünün. Geçtiğimiz senenin Nisan ayında ilk olarak karşımıza Xbox Live üzerinde ortaya çıkan oyun, önümüzdeki ay PC’lere gelecek. Peki neden bu kadar tantana?

Trials Evolution (Ön İnceleme)
Öncelikle oyunun Xbox 360 versiyonunun ortalama puanının 90 olduğunu söyleyelim. Heyecanlandınız değil mi? Hele de böyle bir oyun için 90 puan verilmiş olması oldukça şaşırtıcı. Ancak oyunu oynadığınızda neyin ne olduğunu fark ediyorsunuz.

Abi dikkat et o tahtaya!


Oyunda amacımız, bölümü olabildiğince hızlı bitirmek. Ancak fizik motorunun gerçekçiliği bu işi oldukça zorlaştırıyor. Trials Evolution her ne kadar 3D görünüyor olsa da, sadece ileri geri hareket edebildiğimiz için oyuna 2.5D diyebiliriz. Buna rağmen dengeyi sağlamalı ve hızınızı yüksek tutmanız gerekiyor. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak ilk bölümü bitirdiğinizde kafanızı duvara toslamak zorunda kalmanız, akabinde üzerinize kocaman bir kütük, sincaplar, piyano ve kocaman bir vagon düştükten sonra, “Bu oyun gerçek mi?” sorusunu sorar durumda buluyorsunuz kendinizi. Genellikle bölüm sonlarında aracımız ya patlıyor, ya yüksekten aşağı düşüyor, ya da adamımızla birlikte Ay’ın yerçekimine kapılıp yüzeyine çakılıyor.

Öyle görünüyor ki geliştirici RedLynx çalışanları –malum Finlandiya’da havalar soğuk, dışarıda yapacak pek bir şey yok- ofiste sıkılmış, “Abi gelin, oyun yapalım ama saçmalayalım” demişler. Ancak saçmalarken kullandıkları grafik ve fizik motoru başarılı olunca, ortaya bir “saçmalık” değil de aşırı eğlenceli bir oyun çıkmış.

Trials Evolution (Ön İnceleme)
Bölüm tasarımları da bir o kadar çılgın. Bir bölümde İkinci Dünya Savaşı’ndaki ünlü Omaha Çıkarması tarzındaki bir haritada yarışırken, bir diğer bölümde Körfez Savaşı zamanında petrol boru hatlarının üzerinde yarışıyorsunuz. Oyunu oynarken adeta bir Neversoft oyunu oynuyor havasına giriyorsunuz. Bu çılgınlığın başarılı olması da, oyunun tam sürümünün iyi bir satış yakalayacağını öngörmemizi sağlıyor.