TÜBİTAK, yerli OLED ekran üretimi için harekete geçti

Onur Güner 3.06.2017 - 14:24
Çalışmalar başladı
Bildiğiniz gibi başbakanımız Binali Yıldırım bir açıklamasında 2017 yılının ülkemiz için teknoloji çağı olacağını müjdelemişti. Bu konudaki çalışmalar da başlamış önce BTK milli siber ordular kurmuş ve siber güvenlik konusunda önemli adımlar atılmıştı. Şimdi de TÜBİTAK, ilk yerli OLED ekran üretimi için çalışmaların başladığını açıkladı. TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada, Tüketici Elektroniği ve Savunma Sanayi Uygulamaları için OLED Ekran Teknolojisi Geliştirmesi başlığı altında yayınlanan açıklamada, teknoloji firmalarına çağrı yapıldı. Her ne kadar TÜBİTAK aslında dünya genelinde ödül almış birçok projeyi geri çevirerek kötü bir iz bırakmış olsa da bu tür atılımlarla şahsen benim takdirimi kazandı. Ama tabii ki umarım NASA'nın bile beğendiği projeleri geri çevirmeyi bırakır TUBİTAK. Neyse haberin konusu bu değil.

TÜBİTAK, yerli OLED ekran üretimi için harekete geçti
TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada, şayet bir teknoloji firması yerli OLED ekran üretimine başlarsa bu şirketlere vergi hariç AR-GE için %60 bütçe sağlanacak. Yani bir ekran üretmek 100 lira ise 60 lirasını devlet karşılayacak.  Ayrıca TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada ise KOBİ'lere %70'den fazla bütçe yardımı yapılacak. Ancak bir KOBİ'nin bir OLED ekran üretmesi şu anlık pek mümkün değil gibi. Tabii ki devletin bu destekleri sağlamasının bir şartı. Öyle ki üretilecek yerli OLED ekranı minimum 5 inç boyutunda olacak ve 800x600 piksel çözünürlük desteklemek zorunda. Umarız bu tür teknoloji alanında önemli adımlar atılmaya devam eder. Sizce ülkemizden büyük bir ekran markası çıkıp global pazara büyük bir isim olarak girebilir miyiz?

Yorumlar 42
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 18:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gondolierz
Gondolierz 5.06.2017 19:36
o değilde bu tübitak başkanı hala o meşhur hayvanat bahçesi müdürümü yoksa değişti mi? gerçekten ilgilenmediğim ve bilmediğim için soruyorum :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rahro Uth
Rahro Uth 3.06.2017 15:01
o kadar deha olan öğrencilerimizi yurtdışına postalasınlar sonra kalkıp bir beyefendi emretti diye bişey üretme çalışmalarına başlasınlar. Allah bilir onu da yurt dışından ithal edip üzerine iki üç renkli şekil yapıştırıp yerli diye yuttururlar ahahah.
MK Okuru
MK Okuru 5.06.2017 11:41
@serkan; Daha çok beklersin o motorun yapılmasını sen. O kadar akademisyen görevden uzaklaştırıldı.Kimsenin güvencesi kalmadı. Ülkenin en büyük liselerinde, üniversitelerinde okuyan beyinler yurt dışına kaçıp gitmek istiyor. İmam hatiplerimiz bu iş için biçilmiş kaftan diyorsan orası ayrı tabii :D
serkanapaydin
serkanapaydin 5.06.2017 03:10
Rahro Uth modern bir tank veya uçak yapımının süreçlerini bilir misin? Argeye kaç milyar dolar yatırılır, üretim sürecini nasıl sokulur bilir misin? Bugün f35 savaş uçağını 9 ülke teknoloji paylaşımı yaparak üretebiliyor.Bu ülkeler geri kalmış veya milli benliğini tamamlayamamış ülkeler mi? Bugüne kadar bayrak direğine ip üretmeyi başarı sayan bir ülkenin tankın motorunun eksikliğine dem vuruyorsun.Emin ol yarın o motorda yapılır.
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2017 09:10
@Rahro Uth
Hemen şimdi bir şey yapamıyoruz, bu durumda ne yapmalıyız? Tabi ki hiçbir şey. Öyle bir yerden başlamak falan çok lazım şeyler değiller sonuçta.
Uniquean
Uniquean 4.06.2017 01:32
Abi yerli buğdayımız yok ya bırak motoru uçağı. Gelip bir de yerli insana ihtiyaç var diyorsunuz ne zaman açılacak bu gözler Bu beyinler
durates
durates 4.06.2017 01:12
Kardeş sana hem katılıyorum hem katılmıyorum. Olayların sunuluş şekli yanlış, çünkü siyaset giriyor işin içine ama eminim onlar da gerçekleri biliyorlar. Bunu bir kenara bırakırsak bir anda bizim yerli tank helikopter ıvır zıvır yapmamız kolay değil. Ama şu anda yapılan o yolda adım atmak, bize konulan sınırlamalardan bir nebze olsun kurtulabilmek ve bu konuda bir sanayi oluşturmak. Ama bunlar geçici adımlar, bunları yaparken eğitimle birlikte gelecekte her şeyi kendin tasarlayacak altyapıyı oluşturmuyorsan yaptığın her şey boş. Bununla birlikte hiç kimse %100 yerli bir şey de üretemez kolay kolay, bu konuya en yaklaşan dünyada birkaç ülke vardır en fazla. Burada önemli olan bilinçlilik. Yani yerli üretimdeki kasıt nedir? Özgün olması (böylece savaşta sana has strateji üretebilirsin ve başkasına bağımlı kalmazsın), uygun maliyetli olması, sınırlama olmadan istediğin gibi kullanabilmen, sürekli geliştirebilmen ve üretebilmen vb. Bu şekilde bir çözümü üretecek bilinçlilik olduktan sonra parçalarının nasıl ve nereden olduğunun önemi yok ama bir parçada yetersizlik çıkacaksa ya da sınırlama olacaksa da bunu sen hızlıca telafi edecek kabiliyette olmalısın. Bunun için de yapılacaklar belli. O yüzden bu çalışmaları sadece eksiklerini ya da eksik görünenleri eleştirerek değil daha yapıcı eleştirmeliyiz. Kaldı ki diyelim ki 10 proje yapılıyorsa bunların bazılarında önemli kazanımlar da elde edilebiliyor, önceden bunların adı bile geçmiyordu, en azından bir yola çıkmış olmak da bir şeydir!
zeknoss
zeknoss 3.06.2017 23:43
@Rahro Uth, ağzına sağlık müdür.
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2017 19:01
Cok satan ps4 japonyanin degilmi madem milli neden amerikan mali amd nin urunleri var ?
Senin gibi cahiller bunu sorgulamaz ama sorgulayacak kapasite sadece ulkemiz icin yapilana yeter milli deyince sizin beyin hep bozuk plak gibi ayni yeri calip duruyo.
Rahro Uth
Rahro Uth 3.06.2017 18:40
Neyin arkasında durayım sorabilir miyim? Yerli diye ürettiğimiz tankların motoru yok. Yerli diye ürettiğimiz uçağın motoru güney kore ile anlaşmalı yapıldı ve çoğunluğunu onlar yaptılar. Yörüngedeki uydular hep yabancı yapımı, yerli malı ayakkabı, elektronik eşya, kıyafet falan desen onlar da çin mallarından bile kötü.

Neyin arkasında duracağım bi söyleyebilir misiniz? Adamlar "biz %100 yerli şunu yapacağız" dedilerde destek mi çıkmadık?
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2017 18:16
@serkanapaydin; 15 yılın tecrübesidir insanların bu sitemi. Vaatlerin ya hiç gerçekleşmediği, ya da beklendiğinden çok alt seviyede kaldığını görünce eleştirmeyip de ne yapacaklardı? Bu alanlarda üstün yetenekli insanları kaptırmamak için demokrasi, özgürlük ortamı ve yatırım sağla ki kaçmasınlar.
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2017 17:24
Büyük ortadoğu projesi eş başkanından ve takımını baş eden bir millet milli ve yerli şeyler üretemeyecek. Ancak koyun olup zeytin gibi bırakacağız.
serkanapaydin
serkanapaydin 3.06.2017 17:14
Yorumlara bakıyorumda ülkenin yerli üretimden çok arkasında duracak yerli insanına ihtiyacı var. Yazık...
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2017 15:35
aynen kardeşim nasıki yerli uçak yerli araba yerli tank ürettik diye yalan atıp %90 ı dış ülkelerden üretilmiş malları tak üstüne iki üç etiket yapıştır bide türkçe isim koy alsana yerli hahaha
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.06.2017 02:57
TÜBİTAK tüm süper zeka öğrencilerini geri çevirip süper zekalı genclerimizi amerikanın almasından sonra pek gözümde değeri yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2017 01:19
Arkadaşlar bu ülke darbelerden falan hep geriledi bir şeylere bir yerden başlamak, hiç bir şey yapmamaktan iyidir bunda hükümetin suçu yok. Dış ülkelerin gelişmememiz için elinden geleni yaptığını unutmayın GökTürk uydusunu göndereceğimiz zaman İsrail'in nasıl engel olmaya çalıştığını araştırın.

---

NASA, Mars'a yapay şehir kuruyor ve birkaç yıl içerisinde ilk insan klonisi gönderecek ama yine de siz bilirsiniz sevgili okur. :)

-Onur
MK Okuru
MK Okuru 5.06.2017 00:57
Arkadaşlar hükümeti savunuyorum zannetmişsiniz sanırım benim anlatmak istediğim bu ülkeyle diğer ülkeler uğraştığı müddetçe ve terörü besledikleri müddetçe hangi lider gelirse gelsin bir adım yol alamayız. Ekstradan Müslüman olmamız işleri hepten zora sokuyor yoksa AKP diye yanıp tutuşmuyorum ben de
durates
durates 5.06.2017 00:39
Sayın MK Okuru, 04.06.2017 01:19, doğru haklısın dış etkiler sürekli oldu, oluyor, olacak. Az veya fazla diğer ülkelere de var, çünkü rekabet ve çıkar durumu var. Bizim farklı durumlarımız var dersen kısmen o da doğru. Ama unutmayalım ki o müdahaleler biz vazifemizi yapmadığımız için etkili oluyorlar. Dolayısıyla bizim, bu başkasını suçlama psikolojisinden, geçmişe takılıp kalmaktan ve bir kurtarıcı gelmesini bekleme psikolojisinden kurtulup hemen bugünden itibaren bir şeyleri yapmaya ve doğru yapmaya başlamamız gerekiyor.
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2017 22:49
Sürekli topu taca atarak maç kazanmaya çalışmak mantıklı değil.
Uniquean
Uniquean 4.06.2017 22:10
Ne güzel di mi yöneten suçsuz, dış mihraklar. Ne cekilemeyen bir ülkeymişiz biz böyle. Bu kafayla zaten bir sey olacagı da yok.
Arcade Fire
Arcade Fire 4.06.2017 16:30
Hep de biz mi engelleniyoruz, Güney Kore örneği nasıl oluyor o zaman? Bahanemiz hazır hep,dış ülkeler (dış ülke neyse, iç ülke mi var sanki) bizi engelliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
utrasah
utrasah 4.06.2017 21:23
istedikten sonra neden olmasın başarılar
Kalan Karakter: 300 Gönder
TÜBİTAK, yerli OLED ekran üretimi için harekete geçti
İlginizi Çekebilir