1/2

Türk oyun sektöründeki eleştirilere karşı...

Mustafa Kökçam 7.01.2013 - 17:20
Neden hep olmayacakmış gibi davranıyoruz?
Aşağıda yer alan "Türk oyun sektöründeki eleştirilere karşı..." hakkındaki güzel makale, Kubuz nick'li okurumuz Mustafa Kökçam tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Ne zaman Türk oyun sektörüne dair bir haber olsa ya da birileri bir araya gelip oyun namıma bir şeyler yapmaya çalışsa hep aynı yorumları görüyoruz; "Yapa yapa bunu mu yapmışlar?". Bu durum beni rahatsız ediyor ve çoğunluğu amatör olan bu arkadaşların hevesini kırdığına da eminim. Türk oyun sektörünün gelişmesini istediğimden bir nebze olsun bu eleştirilere kendimce cevap vermek istiyorum.

Türk oyun sektöründeki eleştirilere karşı...
Neden dandik grafikler?
Basitçe söylemek gerekirse ne kadar ekmek o kadar köfte. Yeni başlayan hiç kimsede kalkıp Unreal 3 motoruna verecek para olmaz, zaten o tip bir motorun hakkını verecek oyun yapmak çok daha fazla emek ister. Basitçe söylemek gerekirse daha yeni kurulan oyun stüdyolarından harika grafikli oyunlar beklemek yeni açılmış bir torna atölyesinden araba yapılmasını beklemek gibi saçmadır.

Türk oyun sektöründeki eleştirilere karşı...
Neden İngilizce isim?
Ne zaman bir oyunun grafikleri kötü gözükmese hemen ikinci laf gelir; "Neden adı Türkçe değil?".  Sebep basittir; siz adı Levantamiento olan bir oyuna mı, yoksa Rebelion olan bir oyuna mı ilgi gösterirsiniz? Elbette ikincisi, çünkü adını anlamadığınız bir oyun baştan kaybetmiştir. Bu durum diğer ülkelerdeki tüketicilerde de aynıdır. Mesela bir yabancı her ne kadar bizim kulağımıza hoş gelse de “İsyan” adlı bir oyun yerine onun İngilizce karşılığı olan Rebelion'u tercih edecektir.

Türk oyun sektöründeki eleştirilere karşı...

Neden Türk oyununu gibi değil, ana karakterler batılı?

İşte bu haklı tepkinin başladığı yerdir; ama cevabı yine gayet basit. Kâbus adlı bir oyun vardı, ne oldu? Oyun pek fena sayılmazdı, ben keyifle oynamıştım. Peki, ne oldu? Çok satmadı, çünkü gerçek alıcılara yönelik olarak yapılmadı. Ne yazık ki oyunlar para kazandırmak zorunda ve siz oyunu orijinal almayacak kişiler için oyun yapamazsınız. Yaparsanız satamazsınız.