Türk yapımı Contain nasıl bir oyun olacak?

Murat Oktay 8.12.2022 - 18:32
SinginGiant isimli Türk firmasından çıkacak Contain, önümüzdeki aylarda erken erişime açılıyor. Bulabildiğimiz bilgi zerreciklerini bir araya getirip kendi bilgilerimiz ile birleştirdik.

Hemen ilk cümlede "açık söylemek gerekirse" diye başlamak doğru olmayacaktır ancak yazmaya başladığımda da yapımcılardan oyun hakkında bir ön inceleme hazırlayabilecek kadar yeterli bilgi alamadığım için istediğim sonuca ulaşabilmek pek kolay olmayacaktı. O sebeple hem internette bulduğum hem de benim bilgim dahilinde olan bazı verileri derlemek sureti ile bilgileri bir araya getirdim.

Türk yapımı oyunlar silsilesi içinde bir oyun var ki hem yapımcı ekibi çok yakından tanıdığımız hem de bize göre gelecek vaad eden bir oyun olduğu için ilgimizi çok çekiyor. Bahsettiğim oyun SinginGiant isimli bir Türk firması tarafından geliştirilen Contain. Burak Akmenek (Fragtist), Sonat Samir (Fragtist) ve Oğuz Taşdan'dan (Electronic Gaming Monthly ve PC Magazine gibi dergilerden tanıyoruz) oluşan kurucu ekibi, Contain için uzun süredir hummalı bir şekilde çalışıyor ve sonunda kapalı beta aşamasına geldi. Yapım önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde kapalı betaya açılıyor. Lafı daha fazla uzatmadan oyun hakkında derlediğimiz bilgilere geçelim.

Türk yapımı Contain nasıl bir oyun olacak?

Türk yapımı oyun Contain

Contain, PC tabanlı taktiksel FPS oyunu ve Coop olarak oynanıyor. Ancak coop olması sizi yanıltmasın. Sadece çevrimiçi olarak değil, aynı zamanda çevrimdışı da oynamaya izin verecek. Buradan anladığımıza göre de istersek oyunu yapay zeka destekli beş kişilik takım arkadaşları ile de oynayabileceğiz ki benim en çok sevdiğim özelliği de bu.

Hikaye hakkında çok fazla bir detay bulunmuyor. Uzaydan dünyamıza düşen doğaüstü nesneleri ele geçirmeye çalışan Giants isimli bir organizasyon tarafından kurulmuş Contain: Özel Saldırı Bölüğü adı altında bir görev gücünde yer alıyoruz. Bu görev gücünin ana hedefi de görevlerdeki objeye ulaşmak ve kontrol altına alabilmek. Ancak ilerledikçe bu nesnelerin etkilerini de gördüğümüz bir yapım. Yayınlanan videonun son sahnesinde de bunu görebiliyoruz. Ancak bu güçler ele geçirildiğinde onlara hükmedebilme şansı veriyor mu henüz bilemiyoruz. İlerleyen bölümlerde bunları da kullanabiliyor olmak güzel olabilir.

Türk yapımı Contain nasıl bir oyun olacak?

Yapımcılardan Sonat Samir bir röportajında Contain'in içeriğinde korku öğelerinin de bulunduğunu belirtiyor. Ancak bu öğelerin çok da ağır olmadığını ve dengeli gittiğini de ekliyor.

Oyun taktiksel FPS olacağı için amaç olabildiğince gerçekliğe yakın kalabilmek olarak belirlenmiş. Bu sebeple standart FPS oyunlarında olduğu gibi haldır haldır koşturmak yerine planladığımız rotaları izleyerek baskınları yapabilmek oldukça önemli. Silah ya da ekipmanları doğru zamanlama ile kullanabilmek oldukça önemli.

Contain ilk duyurulduğunda Unreal Engine 4 ile geliştiriliyordu. Ancak bu süreçte çıkan oyun motorunun yeni versiyonuna taşınmış durumda. Elbette bu durum optimizasyon açısından da oldukça büyük katkılar sağlıyor. Özellikle ışıklandırmalar konusunda getirilen yenilikler üst düzey bir ekran kartı ve işlemciniz olmasa da daha akıcı ve bu efektlerden faydalanmanızı sağlayan bir yapıya sahip. Firmadan ypaılan açıklamaya göre son dört yılda çıkmış bütün bilgisayarlar bu oyunları kaldırabilecek kapasiteye sahip olacaklar.

Birçok oyunseverin ortak sorusuna da hızlıca cevap vermek istiyorum. Contain dil seçeneği olarak sadece İngilizce'yi barındırıyor. Ancak Türkçe dil desteği de bulunuyor. Bu dil desteği sadece menülerde görüntülenebilir olacak. Ayrıca Türkiye için özel bir fiyatlandırma yapmayı da düşünüyor firma.

Türk yapımı Contain nasıl bir oyun olacak?

Kısa kısa:

  • Oyunda bir kozmetik satın alma sistemi bulunuyor. Diğer yapımlarda olduğu gibi bu kozmetiklerin de oyunun ilerleyişine bir katkısı yok. Sadece görsel zenginlik açısından bulunuyorlar.
  • PVP konusunda henüz karar verilmiş değil. Oyunun birçok mekaniğini etkileyebileceği için şimdilik fikir aşamasında.
  • Silahlar ve ekipmanların tamamen özelleştirilebileceği belirtiliyor.
  • Erken erişim 2023'ün ilk çeyreğinde açılacak ve 12 ay kadar devam edecek. En azından şu aşamada planlanan bu. Bu aşamada 5-6 civarında bir harita oyunda olacak.
  • Görüntülerde en çok ışıklandırmalar bizi etkiledi. Bunun performansa ne kadar etkiyeceğini bilmesek de yüksek özellikle sistemlerde görsel bir şov olacak gibi görünüyor.
  • Firma üzerine basarak oyunda kesinlikle ganimet sandıklarının olmayacğaını belirtiyor.
  • Contain ilk aşamada sadece PC için geliyor olsa da ilerleyen aşamalarda diğer platformlarda olabileceği düşünülüyor.

Kaynakça:

https://store.steampowered.com/app/2186700/Contain

https://containgame.com

https://www.youtube.com/watch?v=05DDZDHf5DA

https://discord.com/invite/adqEbdf476

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 12:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2022 17:05
Merdivende diz çöken adamın ayağının anlamsızca boşlukta kalması gibi gerçekçilik dışı şeyler canımı sıktığı sürece en iyi oyun RDR2 olarak kalacak kafamda.öyle detaylarda kayboluyorumki oyun oynayamıyorum artık.
MK Okuru
MK Okuru 30.11.2023 10:32
sen oynama
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2022 21:22
Seslendirme ingilizce ? Türkler yapıyor seslendirme ingilizce ?
MK Okuru
MK Okuru 10.12.2022 14:32
aynı ürüne senden 10 lira mı kazansın elin yabancısından 200 liramı. bunu bi düşün cevabı bulursun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2022 16:54
Oyun içinde kozmetik satın alma sistemi varmış.Ortada daha oyun yok.Çıkıncada erken erişime çıkacak .Garip
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2022 10:10
İstek listemde duran bir oyun ready or not ya da swat tarzı sanıyordum uzaylilar anomolilerden haberim yoktu gerek var mıydı bence yoktu ama olsun grafik oyananis vd fena durmuyor inşallah beklentileri aşan bir sonuç çıkar ortaya..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2022 00:59
Ready or not veya ground branch kadar bir kalite sunsa tadından yenmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Türk yapımı Contain nasıl bir oyun olacak?
İlginizi Çekebilir