Türkiye’deki Oyuncuların Yaş Ortalaması 20 Çıktı!

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Türkiye’deki Oyuncuların Yaş Ortalaması 20 Çıktı!
TBD’nin Rixos Grand Ankara Hotel’de düzenlediği Bilişim’09 kapsamında 19 Kasım Perşembe günü yapılan “Türkiye ve Avrupa’da Online Oyun - Pazara ve Ödeme Kanallarına Detaylı Bir Bakış” adlı etkinlik çerçevesinde Türk oyuncular hakkında önemli detaylar içeren “Türkiye’deki Oynama Alışkanlıkları ve Oyuncuların Tercihleri” adlı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Uluslararası araştırma şirketi GfK Türkiye’nin METUTECH-ATOM için kent genelini temsil eden 1.655 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırma, oyuncuların haftada kaç saat oyun oynadıkları, hangi ödeme kanallarını tercih ettikleri gibi önemli verileri tüm ilgili Türk ve yabancı şirket ve kuruluşların hizmetine sunuyor. Türkiye’deki 8 yaş üstü kesime uygulanan ve bu çapta ilk kez yapılan araştırmanın sonuçları, Türkiye’deki oyuncu kitlesini daha iyi tanıma çalışmalarına ışık tutacak.

Yapılan araştırmanın en çarpıcı yanı, Türkiye’de oyun oynayanların yarısından fazlasının 18 yaş üstü kesimi oluşturması. Ekim ayı içerisinde yapılan araştırma, ülkemizde oyunların sanıldığının aksine çocukların olduğu kadar, genç ve yetişkinlerin de hayatının bir parçası olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, oyun oynayan kızların oranı erkeklere yaklaşıyor. 8-15 yaş aralığındaki kızların % 46.6’sı, yine aynı yaş grubundaki erkeklerin %65.8’i oyun oynuyor.

Ülkemizdeki oyuncuların haftada ortalama 8 saat oyun oynadıklarını ortaya koyan araştırma, genel kanının aksine oyuncuların büyük çoğunluğunun sağlıklı zaman dilimlerinde oyun oynadıklarını gösteriyor. Günde yaklaşık olarak bir saat ve altında oyun oynayanların oranı %92 iken, günde üç saat ve üzerinde oyun oynayanlar sadece %2 oranında.

Ülke genelindeki oyun oynayanların demografik bilgileri hakkında da detaylara ulaşılabilen araştırmanın sonuçlarıyla, sanal obje, üyelik veya oyun alırken oyuncuların öncelikli tercihleri hakkında da sektöre ışık tutan verilere ulaşılabiliyor. Buna göre, mağazadan satın almak, oyuncuların büyük çoğunluğunun öncelikli tercihi olurken, bölgelere göre dağılıma bakıldığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde internet kafelerden (pin ile ödeme) tercihi ön plana çıkıyor.

Daha fazla bilgi için:

METUTECH-ATOM

Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi

Ofis :+90 312 210 01 33
Mail : metutech-atom@metutech.metu.edu.tr
Web : www.metutech-atom.org


Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 1.05.2024 18:50
Kalan Karakter: 300 Gönder
Türkiye’deki Oyuncuların Yaş Ortalaması 20 Çıktı!
İlginizi Çekebilir