Uluslararası araştırma şirketi GfK Türkiye’nin METUTECH-ATOM için kent genelini temsil eden 1.655 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırma, oyuncuların haftada kaç saat oyun oynadıkları, hangi ödeme kanallarını tercih ettikleri gibi önemli verileri tüm ilgili Türk ve yabancı şirket ve kuruluşların hizmetine sunuyor. Türkiye’deki 8 yaş üstü kesime uygulanan ve bu çapta ilk kez yapılan araştırmanın sonuçları, Türkiye’deki oyuncu kitlesini daha iyi tanıma çalışmalarına ışık tutacak.
Yapılan araştırmanın en çarpıcı yanı, Türkiye’de oyun oynayanların yarısından fazlasının 18 yaş üstü kesimi oluşturması. Ekim ayı içerisinde yapılan araştırma, ülkemizde oyunların sanıldığının aksine çocukların olduğu kadar, genç ve yetişkinlerin de hayatının bir parçası olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, oyun oynayan kızların oranı erkeklere yaklaşıyor. 8-15 yaş aralığındaki kızların % 46.6’sı, yine aynı yaş grubundaki erkeklerin %65.8’i oyun oynuyor.
Ülkemizdeki oyuncuların haftada ortalama 8 saat oyun oynadıklarını ortaya koyan araştırma, genel kanının aksine oyuncuların büyük çoğunluğunun sağlıklı zaman dilimlerinde oyun oynadıklarını gösteriyor. Günde yaklaşık olarak bir saat ve altında oyun oynayanların oranı %92 iken, günde üç saat ve üzerinde oyun oynayanlar sadece %2 oranında.
Ülke genelindeki oyun oynayanların demografik bilgileri hakkında da detaylara ulaşılabilen araştırmanın sonuçlarıyla, sanal obje, üyelik veya oyun alırken oyuncuların öncelikli tercihleri hakkında da sektöre ışık tutan verilere ulaşılabiliyor. Buna göre, mağazadan satın almak, oyuncuların büyük çoğunluğunun öncelikli tercihi olurken, bölgelere göre dağılıma bakıldığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde internet kafelerden (pin ile ödeme) tercihi ön plana çıkıyor.
Daha fazla bilgi için:
METUTECH-ATOM
Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi
Ofis :+90 312 210 01 33
Mail : metutech-atom@metutech.metu.edu.tr
Web : www.metutech-atom.org
Yorumlar (6)
Ben de 63 yaşındayım hala da oyun oynamay devam ediyorum.Ölene kadar da devam edeceğim.
Sağlıklı, yakışıklı, sosyal 25 yaşında adamım ;) ; oyun oynayanlara çocuk ve ucube gibi bakmaktan ne zaman vazgeçilecek çok merak ediyorum.
Oyun oynamaya commodore 64 ve Amiga ile başlayanlar zaten 30 yaş ve üzerindeler şu an. Oyun sektorunun kadimleri onlar :)
32 yaşındayım atari salonların da başladık ( yaş hatırlamıyorum ) comodore 64+PS1+PS2+PC+Laptop sahibiyim.. ( Dikkat edin commodore 64 var PS3 yok :) ) Her daim oyun oynarım. Genç arkadaşlar bu oyunların kıymetini bilin.. Oyun oynamak bir filmde başrolde oynamaktır.. Hakkını vererek oynarsanız sonsuz keyif alırsınız .. Bu işin yaşı olmaz 50 olsam bile çoluk çocuk la devam oyunlara :) Sevgi saygı....
7 senelik oyuncuyum mutluyum :D
49 yaşındayın ilk olarak wolfenstein oynamıştım bir dahada bu tutkudan kurtulamadım sıkı bir call of duty hayranıyım.