Türkiye'de İnternet Eşittir...

İsa Sarı 3.06.2010 - 12:31
En yeni yazarımız İsa'dan internete dokundurmalar...

Hiç düşündünüz mü? Tüm Dünya’da bilgisayarlar ve internet yaşamın her alanında köküne kadar kullanılırken, niçin Türkiye'de insanlar hastanelerde veya maaş kuyruklarında uzun sıralar oluşturuyorlar. Niçin insanlarımız hastanelerde muayene olacaklarında sıra almak için onca zaman beklemek zorunda kalıyorlar? İnsanlarımız gelişmiş ülkelerdeki gibi telefondan veya internet aracılığıyla hastane rezervasyonlarını yaptıramazlar mı? Hayır! Neden mi? Şimdi gelin bu nedenleri inceleyelim.

Bilgisizlik ve Güvensizlik :

Ülkemizdeki çoğu insan -özellikler orta yaş grubundakiler- internete; Hiç bir şeye yaramayan, boş bir şeymiş gibi bakıyorlar. Daha doğrusu çoğu insanın internetten haberi bile yok. İnternetle uğraşanlara, internet üzerinden para kazananlara da uzaylı gözüyle bakılıyor.

Her neyse. Bir gün internet cafede arkadaşımı bekliyordum. Bir ara canım sıkıldı. Cafedeki insanların internette ne yaptıklarını merak ediyordum ve kendimi tutamayıp monitörlere şöyle bir göz ucuyla baktım. Kimi IRC'de kendisine partner arıyor, kimi cep telefonuna melodi yüklüyor, kimiyse Mario oynuyordu. Bu durumda yorumu size bırakıyorum!

Güvensizlik ise ayrı bir konu. Bu konuda tecrübesiz ve yeni başlayan kişiler, etrafta abartılı şekilde dilden dile dolaşan "hacker" cümleleri ile o gözü gibi baktıkları bilgisayarlarına zarara geleceğinden korkup internete giremiyorlar. Tabi bu örnekleri arttırmak mümkün.

Türk Telekom'un Dengesizliği :

Hindistan, Singapur gibi bilişim sektöründe gelişmekte olan ülkelerde devletler, halkına interneti daha da sevdirmek ve yaygınlaştırmak için, internet erişim ücretlerini düşürmektedirler. Türkiye'de ise tam tersi bir durum söz konusu. Türk Telekom, internete her ay yaptığı zamlarla -insanları internetten bezdirmek istercesine- Türkiye'de interneti devamlı geriletmektedir. Bu arada Dünya’da en yavaş interneti, en pahalı ücrete aldığımızı da belirtmek isterim. Örnek vermek gerekirse, Türkiye'de Dial-up bağlantının bir saatine ödediğimiz ücret ile Kanada'da aynı fiyata aynı zaman zarfında 512K evet, yanlış okumadınız 512K ile bağlanabiliriz. Varın gerisini siz düşünün.

Basının İlgisizliği :

Gerek yazılı, gerekse görüntülü basın olsun, hiç birisi de internete gereken özeni göstermemektedir. Şöyle gazetelere bir göz atın. İlk sayfa güncel konulara, ikinci ve üçüncü sayfalar magazine, takip eden sayfalar ekonomiye, son 5-6 sayfa ise spora ayrılmış durumda. Hani, nerde Bilim, nerde internet? Çıldırmamak elde değil. Eğer gazete ve televizyonlar, spora veya magazine verdikleri önemin yüzde birini bilim ve teknolojiye verselerdi, bana inanın Türkiye'nin durumu bugünkünden çok farklı olacaktı.

Geçen gün T.V'de bir film seyrediyordum. Birden alt yazı şeklinde reklam geçti. Tek kelimeyle şok oldum. Reklamda aynen şunlar yazıyordu : "Çocuklar yaşadınız. Yarın herkese **** dergisi ile Petek Dinçöz posteri hediye. **** dergisi ***** gazetesi ile sadece 500.000 TL." Ne alaka, bir çocuk Petek Dinçöz posteri ile ne yapabilir ki? Bunun yerine daha yararlı ekler verseler ne olur?

Durun daha bitmedi. Savaşta son durumu öğrenmek için bir gazetenin internet sitesine girdiğimde ikinci bir şoku daha yaşadım. Bir ara sitedeki linklerin sırası gözüme ilişti. İlk sırada güncel, daha sonra son dakika, ekonomi, spor, magazin diye gidiyordu. Gözüm bilim veya bilgisayar kelimelerini aradı. Evet, tahmin ettiğiniz gibi sondan ikinci sırada yer alıyordu. Yani magazinden ve spordan daha sonra. Bu örneğe bakarak şu cümleyi söyleyebiliriz. "Eğer bir ülkede spor veya magazin, Bilim-Teknik'ten daha önemliyse, o ülkenin gelişmesini beklemek tam bir mantıksızlık olur." Sizce de öyle değil mi? Ayrıca bu saydıklarımın dışında bir çok neden var, ama onları söylemeye bile utanıyorum! Bu arada spora da karşı değilim, ama televizyonda "Ne olacak bu Fenerbahçe'nin hali" yerine "Ne olacak bu internet zamları" feryatlarını duymak istiyorum!

Aslında olaya bu kadara karamsar bakmamak lazım, ama bu gerçekler göz ardı edilmemeli bence. Tabi Türkiye'de interneti yaygınlaştırmak için çalışan bir çok kurum ve kişi var, ama bunlar hiç bir zaman yeterli olamaz.

Sonuç olarak Türkiye'de internet eşittir bilgisizlik, gelişmemekte ısrarlılık ve pahalılıktır.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 10:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
Türkiye'de İnternet Eşittir...
İlginizi Çekebilir