1/2

Oyun fiyatları neden bu kadar pahalı? Oyun oynamak lüks mü?

Ersin Kılıç 5.06.2018 - 15:52
Peki nereye gidiyor bu paralar?

Öncelikle yazının girişinde tekrar vurgulamak istiyorum çünkü Türkiye'de oyun oynamak gerçekten büyük bir lüks. Özellikle Rockstar Games imzalı Red Dead Redemption 2'nin ön sipariş fiyatının ortaya çıkması ile birlikte hem sosyal medyada hem de ilgili platformlarda birçok tartışma da ortaya çıkmaya başladı. Bundan birkaç sene önce 180 TL'ye, çok değil daha geçtiğimiz yıl oyun fiyatlarının 220, 250 TL'ye çıkmasına şaşırdıktan, üzüldükten sonra oyun fiyatları artık 400, 500 TL'ye yaklaşmış durumda. Yani 1 oyun almak için asgari ücretin neredeyse 1/4'ünü yani %25'ini harcamamız gerek. Bizden çok daha pahalı ülkeler de var tabi ki ama yurt dışına baktığımızda genel oran ise çok daha acı verici. Avrupa ülkelerinde asgari ücretin %3 - 4'ü oranında oyun alınabiliyor. Peki ama bunun nedenleri nedir ve daha da önemlisi bu işin sonu nereye varacak?

Oyunlar neden bu kadar pahalı?

Önce gelin sorunun kaynağına inelim, daha sonrasında ise zaten çözüm önerilerine ve "neden bu kadar pahalı?" gibi durumlara değineceğiz. Ülkemizdeki oyun oynamanın lüks olduğunu söylememin en büyük sebebi tabi ki vergilendirmenin de ona göre yapılması. Yani oyun satışları, konsolları ya da oyunlar ile ilgili aksesuarlar normal bir vergi düzenlemesinden geçmiyor. Tüm bu ürünlere ayrıca belli bir oranda ÖTV uygulaması mevcut. Yani gümrükten girdiği anda zaten biz Türkiye'deki oyuncular 1-0 geriye de düşüyoruz denebilir. Durun, hemen celallenmeyin, vergiyi gösterip, bu kadar pahalı oyun fiyatlarını tabi ki savunacak değiliz. Sadece öncelikle nedenlere daha sonra da başta da söylediğim gibi sonuca doğru gideceğiz.

Türkiye'de oyun oynayabilmek artık büyük bir lüks

Bir diğer etken ve belki de en önemlisi ise dövizdeki dalgalanmalar. Doların 4.60 seviyelerinde, Euronun ise 5 TL'yi çoktan geride bıraktığı bu dönemde doğal olarak oyunlarda da sürekli bir yükselme görüyoruz. Ülkemizin Avrupa gibi Euro kapsamına alındığını da düşünürsek, fiyatlar da doğal olarak daha da tırmanıyor.  Firma tarafına baktığımızda ise oyuna özel avantajlı kampanyalar sunan firmalar olduğu kadar hiçbir şekilde kâr marjına dokunmayan da mevcut. Yani bazı firmalar kâr oranında belli bir yüzde düşürüp oyun fiyatını geriye çekmeye çalışabiliyor. Buna rağmen diyelim ki %40 - 50 oranında kâr elde eden bazı firmalar ise her ne olursa olsun bu kâr marjında bir düşüş ya da oynama yapmayı tercih etmiyorlar. Tabii buna rağmen yaptığımız kaba hesapta bile bazı açıklar var ve şimdi gelin bunu irdeleyelim.

Oyun fiyatları hesaplanırken 60 - 70 Euro olduğunu hesaba katıyor ve kabaca 5 x 60 = 300 sonucuna varıyoruz. İşin içine vergiler de binince fiyatlar üç aşağı beş yukarı bu şekilde karşımıza çıkıyor. Peki biz bu fiyatları neden 60 Euro'dan hesaplıyoruz? Yani direk yurtdışına gittiğimiz bir gezide oyunu almış olsak tamam, bu şekilde belki vergisinden de düşmüş oluyoruz. Fakat madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, diğer ülkeler zaten 60 birime satılan bu üründen kâr elde edilmiyor mu? Tabi ki ediyorlar. Yani büyük distrübütörler ya da oyun satış kanalları zaten 60 birime satılan bu üründen para kazanıyorlar. Peki biz neden bu hesabı 60 birim üzerinden yapmak zorunda kalıyoruz? Ya da bir diğer değişle bu oyunlar neden 60 birim ile ülkemize geliyorlar? O zaman arada aracı olmanın biz oyunculara ne faydası var? 

Türkiye'de oyun oynayabilmek artık büyük bir lüks

Oyunlara verilen paralar nereye gidiyor?

Oyun satışlarında, diğer ürünlerde olduğu gibi tabi ki onlarca etken var. Özellikle de ülkemizde. Yine bir kaba hesap yaptığımızda ve daha önce karşımıza gelen verilere baktığımızda ise şu sonuç ortaya çıkıyor; Bir yapıma verilen 60 birimin %45 - belki de %50'si direk olarak yayıncılara gidiyor. Yani 2K Games, Bethesda, EA Games, Sony ya da Ubisoft gibi firmaların payı, ortalama olarak bu civarlarda. 60 birimin %20 - 25 ise parakendeci firmalara giderken ortalama %10 - 15 civarı ise oyunların oynandığı Playstation, Xbox ya da Steam gibi platformlara gidiyor. Tüm bu oranlarların kesin olmadığını ve firmadan firmaya değişiklik gösterdiğini de belirtelim. Peki geriye kalan %15 - 20'lik oran nereye gidiyor?