1/2

Typing of the Dead

Mehmet Atilla Turan 30.09.2016 - 11:47
Hızlı yazan parmakları görelim!
Platformlar Diğer
Typing of the Dead
  • Çoklu Oyuncu: Yok
Merlin Puanı 72
Artılar Eğlenceli ve farklı oynanış. Her bölüm sonu canavarı birbirinden farklı. Arcade hissi
Eksiler Görüntü ve seslendirmeler zayıf
Çıkış Tarihi: 1998
Yapımcı: Smilebit / Sega
Tür: Arcade - Educational
Platorm: Dreamcast / PC


Arcade salonları, gürültü, neşe, arkadaşlık ve başka oyuncularla kapışma yeridir. Sadece gamepad ile oynanan dövüş oyunları, yeterince ses getirip hayran kitlesi oluşturmuştu. Bir zamandan sonra Taito, Namco ve Sega gibi oyun yapımcıları kendine ait kontroller ile arcade ortamını silahlar veya farklı joystickler ile donatmıştı. Direksiyondan tutun, silah ve motor şeklinde bulunan joystickler, her ne kadar bazen rahatsız etse de, yine de eğlenceli bulunuyor ve çoğu oyuncunun o durumun içinde hissettiriyordu.

Typing of the Dead
Saydıklarımın içinde silah, direksiyon ve neredeyse birebir replika motosiklet bulunduğunu söylemiştim. Peki bunların kategori içinde klavye olsa, şaşırır mıydınız, bilmiyorum ama benim için farklılık yaratmazdı doğrusu.

1999 yılında arcade salonlarında yer bulan Typing of the Dead, ilk başta herkesin kafasını karıştırmıştı. Klavye olarak joystick konması, cidden başlarda garipti. Çünkü insanlar The House of the Dead adlı asıl yapımdan sonra yine bu oyunda silah olmasını bekliyordu. Yan oyun olarak çıkan Typing of the Dead ise adından anlaşılacağı gibi klavyeye bakmadan ve hızlı yazma kabiliyetlerinizi ölçüyordu. Tabii oyuncular bunun ne kadar eğlenceli ve aynı zamanda arcade hissini hala yaşattığını anladıktan sonra, özellikle Japonya'da farklılığı ile popüler bir oyun oldu.

Nasıl oynandığı isminden anlaşılsa da, ondan önce basit ve pek de önemli olmayan hikayesinden bahsedeyim. İtalya'nın Venedik şehrinde geçen oyun, Goldman denen kötü bilim adamının, zombi istilası ile dünyayı ele geçirmeye çalışıyor. Buna karşılık AMS denen "Klavye birlikçileri", Goldman'i durdurmak ise elinden geleni yapmak zorunda kalıyor.

Typing of the Dead
Yapım, anlattığım gibi herhangi bir klavye ile sorunsuz çalışabiliyor. İster en gelişmiş mekanik klavyeye sahip olun, ister PS/2 girişli ofis klavyesi, sorunsuz olarak oyunu oynayabilirsiniz. Ha, eğer elimde Dreamcast klavyesi var diyorsanız, ne yazık ki PC portunda işe yaramayacak, üzgünüm- Ama çok çabuk üzülmeyin, oyunun Dreamcast versiyonu PC versiyonu kadar iyi oynanabiliyor. Dreamcast'ten bahsetmişken, ek parça olarak satılan Dreamcast klavyesi hem internette sörf yapmak için hem de Typing of the Dead'i oynamak için bayağı bir el verişli idi.

Oynanışı bir o kadar basit, fakat zorlayıcı olan oyun- eh, eğlenceli denebilir. Önünüze gelen zombileri silahla değil, göğsünüzde duran klavye ile alt ediyorsunuz. Gözüme takılan küçük bir detay ise AMS üyelerin sırt çantalarının kocam bir AA pil ile Dreamcast olması. Direk Dreamcast portu olduğu bundan dolayı anlaşılıyor zaten, bunun için de Smilebit'i suçlayamam. Elbette sorunsuz port kadar iyi bir şey yok.