Ulaştırma Bakanlığı: Wikipedia'yı açarız ancak bir şartla!

Furkan Güler 12.11.2018 - 13:44
Bakanlıktan yeni bir açıklama daha geldi

Geçtiğimiz senelerde kapatılan Wikipedia'nın, ülkemizde geri açılmasını isteyen milyonlarca kullanıcı bulunuyor. İnternetin en geniş bilgi kaynaklarından bir tanesi olan Wikipedia'nın açılması için uğraşan CHP'li yetkililere yeni bir cevap daha verildi. Gelen yanıtın içerisinde, OdaTV'nin haberine göre "Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir" söylemi kullanıldı.

Bakanlık, Wikipedia'nın açılması için şartları belirledi

Bakanlığın tam açıklaması şu şekilde;

“Wikipedia’ya bildirilen ve erişimin engellenmesine dayanak oluşturan yasadışı içerikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Yapılan son kontroller neticesinde, ülkemizi terörü destekleyen ülkeler arasında gösteren hakimlik kararına konu içeriklerin muhteviyatının yeterli ölçüde değiştirilmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca süreç titizlikle takip edilmekle birlikte erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili nihai takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir.”

Ayrıca açılması için bakanlığa başvuruda bulunan ve Wikipedia'nın 19 aydır erişime açık olmadığını belirten CHP'li Onursal Adıgüzel'in ifadeleri ise şu şekilde;

“Bilindiği gibi Wikipedia’nın Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gibi gösteren iki makaleyi kaldırmadığı gerekçesi ile ve bu makalelerin bulunduğu URL’ye erişim engelleme prosedürü yerine getirilebilecekken, gerekçeli dahi olmayan bir mahkeme kararı ile sitenin tamamına erişim engellenmiştir. 29 Nisan 2017’den beri devam eden siteye yönelik bu topyekûn erişim engellemesi ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Reklamsız ve kar amacı gütmeyen bir internet kütüphanesi olan Wikipedia’daki 40 milyon civarındaki içeriğe erişim sağlanamaması, vatandaşların haber alma ve bilgi edinme haklarına açık bir müdahaledir.

Wikipedia geçtiğimiz Ocak ayında bir açıklama yapmış ve ilgili makale içeriklerinde değişikliğe gidildiğini belirtmiştir. Soru önergesine verilen cevapta, yapılan değişikliklerden tatmin olunmadığı ‘konu içeriklerinin yeterince değiştirilmemesi’ açıklamasıyla anlaşılmaktadır. Bakanlığın vatandaşların bilgi edinme ve haber alma haklarına müdahalesi ne yazık ki kurumlarda bulunan kişilerin kişisel kararlarına kalmış durumdadır.

1.5 yılı aşkın zamandır devam eden topyekun bir erişim engelleme kararını, ilgili tarafın içerikleri düzeltme yönündeki iyiniyetli çabalarını görmezden gelerek devam ettirmenin ölçülü ya da orantılı olduğunu kabul etmemiz mümkün değildir. Soru önergesine verilen cevap ne yazık ki tatmin edicilikten uzak, keyfi, eski içerikli ve standartlaşan bir cevaptır."

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 14:10
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.11.2018 02:58
wikipedia nerdeyse Google gibi hergün ziyaret ettiğim adresdi. yahu şu zihniyetten vazgeçilmesi lazım hükümet başkalarıyla olan husumetinin bedelini halka ödetmemelidir...vatan bütünlüğüne yapılan bir saldırı varsada yine çözüm yasaklama olmamalıdır.cahilliğin tavan zekanın dip yaptığı dönemdeyiz...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 14:56
türkiyeden o sayfaya erişimi engellemek sorunu çözmek değil yok saymak olur. O makalelerin kaldırılmasını sağlamadıkça bi anlamı yok.
MK Okuru
MK Okuru 13.11.2018 00:53
Aynen tüm dünya okuyor o haberleri. Bir bizden saklanıyor. Başımızı kuma gömmek. Ula açık olsa daha çok müdahale ederdik.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 23:19
Lütufmu ediyor hayırdır 21.yüzyılda engel ne mk.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 20:22
Hayır beğenmediğiniz bir içerik yayınladılar diye neden Türk halkına ceza veriyorsunuz ben bunun mantığını anlamıyorum. Ne oldu bizi engelleyince içerik kalktı mı ? Dünyanın geri kalanı görmüyormu artık ? Gene giren çıkan bize oldu. Teknolojiden anlamadıklarını bir kez daha göstermişler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 18:35
gerçekleri saklamakla bi yere varılmaz
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ulaştırma Bakanlığı: Wikipedia'yı açarız ancak bir şartla!
İlginizi Çekebilir