Ülkemiz basını bir kez daha oyunlara sardı

Ersin Kılıç 3.08.2017 - 10:15
Her zaman olduğu gibi yaşanan yeni olayda da, oyunları suçlamak için işin içerisinde bir oyun olması yetti.
Zaman zaman oyunların gündem olduğu talihsiz olaylar ile karşılaşabiliyoruz. Bu örnekler dünyanın her tarafında olsa da, ülkemizde de örnekleri ile karşılaşmak mümkün. Tabi bu noktada oyunlardaki yaş sınırlarına dikkat etmek gerekiyor. Nitekim çoğu durumda oyunlar alakasız yere işin içerisine çekilse de bazı durumlarda etkilenildiği durumlar da olabiliyor. Ülkemizde yaşanan ve basının malesef fırsat bulduğu durumda ise yine oyunlar hedef alınmış.

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde yaşayan 13 yaşındaki Hakan isimli oyun sever evinde ölü bulunmuş. Doktor olmak isteyen ve bunu her fırsatta dile getiren Hakan'ın ailesine karşı sinirlendiğinde "Doktor olunca en büyük iğneyi size vuracağım" gibi sözler sarfettiği de belirtiliyor. Yine ailesine göre fazla dışarı çıkmayan, arkadaşları ile sürekli bilgisayar başında görüşen, internet üzerinden dizi izleyen ve Metin 2 oynayan Hakan'ın cansız bedeni 25 temmuz günü evinde abisi tarafından bulunmuş. Hastaneye götürüldüğünde ise durum çok geçmiş. Abisinin Hakan'ı bulduğu sırada bilgisayarında Metin 2 olduğu da belirtiliyor. Kısacası söylenenler doğru ise karakter profiline baktığımızda Hakan'ın bazı problemleri olduğunu görüyoruz.

Ülkemiz basını bir kez daha oyunlara sardı
İşin ilginç tarafı ise Hakan'ın boğazında 2 tur dolanmış ve düğümlenmiş bir sargı bezi bulunması. Henüz Adli Tıp'tan sonuçlar gelmese de olayı inceleyen savcı durumu şüpheli bulduğu için olayın araştırılmasını istemiş. Yine gelen haberlere göre cinayet büro amirliği, Hakan’ın interaktif oyun sırasında bir kişiden komut alıp mı kendini öldürdüğü yoksa cinayete mi kurban gittiğini araştırıyor.

Tabi bu haber ile birlikte basınımız bir kez daha, önceden yaşanan ölüm olaylarını habere iliştirmiş ve işin içinde yer alan oyunları da sıralamaktan geri kalmamış. Haberin sonunda ise şu açıklama yer almış; Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Bu oyunlar, çocuklarda epilepsiyi tetikleyebiliyor. Ölüm sebebi bu olabilir. Dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu da artırabiliyor. İntiharı da tetikleyebilir. 13 yaşındaki çocukların tanımadığı kişilerle iletişime geçmesi söz konusu olabiliyor. O tarz birinden direktif de gelmiş olabilir” dedi. Ülkede 1 milyon çocuk bilgisayar oyunu bağımlısı. Hakan da onlardan biriydi..

Bu acı olay ile birlikte aslında oyunlara ne kadar sığ baktığımızın da yeni bir örneği ile karşılaşıyoruz. Başta da dediğim gibi ülkemizde hala oyun bilinci yerine oturmuş değil. Tabi ki burada iş ailelere de düşüyor. Nitekim sadece ülkemizde değil, diğer ülkelerde de bu duruma benzer örnekler, dikkatsizlikler görmek mümkün. Burada oyunlara gönül vermiş oyuncular olarak bizim kabul edemediğimiz bazı noktalar da bulunmakta.

Ülkemiz basını bir kez daha oyunlara sardı
Öncelikle oyunlar, tıpkı diziler ve filmler gibi bir bilinç olayıdır. Yani korku temalı ya da içerisinde şiddet, cinsellik öğeleri olan bir dizi ya da filmi çocuğunuza nasıl izletmiyorsanız ya da izlemesini istemiyorsanız, aynı şekilde oyunların da yaş sınırına dikkat etmek zorundasınız. Daha ufak yaşlardan ağladığında sussun diye tablet, bilgisayar verdiğimiz çocuklarımızın takibini malesef yapamıyoruz. Nasıl ki denize girdiğinde boğulmasın diye çocuklara pür dikkat kesiliyorsak, aynı bilinç ile diğer tüm medya ve teknolojik ürünlere de yaklaşmamız gerekiyor.

Unutmadan, genç yaşta aramızdan ayrılan Hakan'a Allah'tan rahmet diliyoruz.. Yine de bu noktada benim merak ettiğim iki husus bulunmakta. Hakan ya da başka bir ölümlü olayda, kişinin yanında herhangi bir gazetenin 3. sayfası bulunsaydı ya da televizyon açık olsaydı (herhangi bir program olabilir, zira psikoloji bozacak program sayısı bir hayli fazla), gazeteler ya da televizyon yayınları suçlanacak mıydı? Siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar 57
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 15:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.08.2017 22:14
iyi olmuş ülkeden bir bebe daha eksildi darısı cs go da hile yapan bebelere...
MK Okuru
MK Okuru 9.08.2017 16:32
22:14 de yazan şahıs başlı başına ülkenin özetidir.
MK Okuru
MK Okuru 7.08.2017 20:31
sen nasi bir orospu cocugusun cocuk oyuna gore olmediki
MK Okuru
MK Okuru 6.08.2017 08:15
Nasıl böyle bir şey söylebiliyorsun. Her Ne olursa olsun bu yavrular bu ülkenin geleceği.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.08.2017 21:11
ya şu sitenin sahipleri şunu kabullenin günde 3 -4 saat oyun oynamak normal bişey değildir insanın kendini yasamdan soyutlaması normal bişey değildir anlayın artık yok oyun zararlı değil yok zekayı geliştiriyor o yüzden dünyanın en büyük yöneticilerinin cocukları teknolojinin olmadıgı okullarda ders
MK Okuru
MK Okuru 5.08.2017 16:34
Aynen öyle kardeşim.
burnas
burnas 4.08.2017 08:50
Ya birader, yada hemşire, herneysen. Hem günde 3 4 saat oyun oynamanın zararlı olduğundan bahsediyosun, hemde gelmiş oyun sitesinde trollük yapıyosun. Madem o kadar kafan basıyor bu işlere, ve bizim hayatımız konusunda bizden daha iyi bilgiye sahipsin, git oku adam ol profesör ol bizim gibi gerizekalı olma. Tamammı çocuğum. Biz zararlıyız psikopatız seni ham yaparız.
MK Okuru
MK Okuru 4.08.2017 00:05
Günde üc dört saat tv izlemek tek bagımlılık salaklar sacmaladım programları izlemek te kendini dünyada soyutlamaktır. Tv bağımlısı olmaktansa en bilgisayar bagımlısı olmak daha iyi en azından aptal aptal evlenme programı izlemiyorlar
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.08.2017 23:57
Adli olarak oyunun veya bilgisayarın tabi ki de incelenmesi gereklidir ama bu şekilde habere sokulması hoş değil. cahillik diz boyu demekten kendimi alamıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
harun_animesever
harun_animesever 4.08.2017 22:15
bunlara sinir oluyorum ya geçen televizyonda annem izliyodu şu kaybolanları bulan dangalak kadın var ya esra erol un yeni versiyonu bi oyun var sonuna gelince kendini öldür diye görev veriyolar diyo konuyla alakalı gram bilgisi yok odunun blue whale bi oyun değil şantajdır ordaki görevleri isteyerek değil mecburiyetten yapıyolar bide şey gösteriyolar 19 saat oyun oynadı öldü la cins çocuğun 19 saat oyun oynarken nerdeydi bu aile allahuekber dağlarında halay mı çekiyodu bi zahmet ilgilenin çocuklarla sonra embesil medyanın gazıyla o kötü bu kötü deyip durmayın
Kalan Karakter: 300 Gönder
ibrahimAvci
ibrahimAvci 4.08.2017 20:05
türkiyetam internet bağımlısı yaşlıların bir kısmını saymazsak dünya internet bağımlılığılda ilk 10 rahat girer
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ülkemiz basını bir kez daha oyunlara sardı
İlginizi Çekebilir