Unit 13 (PS Vita)

Özgür Yıldız 2.04.2012 - 17:22
PS Vita'da shooter oynanır mı?
Platformlar PS Vita
Unit 13 (PS Vita)
  • Yapımcı - Yayıncı Zipper Interactive - Sony Computer
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 71
14 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%78
Artılar Başarılı grafikler, kendini tekrar etmeyen bölüm tasarımları, co-op oynanış eğlenceli
Eksiler Kontrollerde küçük sorunlar, hikaye yok, zayıf müzik ve sesler, tipik bir shooter olmaktan öteye geçemiyor.
Konsolda shooter yani zoraki bir Türkçe terimle “vurucu” oyunları oynamak konusunda çeşitli görüşler mevcut. Genel olarak PC kökenli oyuncular bunun oldukça zor ve anlamsız olduğunu iddia ediyor. Karşıt görüş olarak da konsolda shooter oyunların oldukça rahat ve eğlenceli olduğunu düşünen bir kesim de bulunuyor. Ancak bu soruyu bir kenara bırakıp, “Bir el konsolunda shooter oynanır mı?” sorusuna odaklanacağız bu incelemede. Bakalım PS Vita’nın ilk shooter’ı Unit 13, bu sorunun cevabını verebiliyor mu?



PS Vita'da shooter olur mu?

Geçtiğimiz günlerde Sony tarafından kapandığı doğrulanan, SOCOM ve MAG gibi oyunların geliştiricisi Zipper Interactive’in son oyunu Unit 13. Oyunun hikayesiyle başlamak isterdim, ancak Unit 13 size bir hikaye vaadetmiyor. 6 farklı askeri oynayarak çeşitli görevleri tamamlamaya çalışıyoruz. Her karakterin farklı bir özelliği ve silah takımı bulunuyor. Görevler genellikle hız, gizlilik ve düşmanı tamamen ortadan kaldırma gibi kategorilere ayrılıyor. Bu görevler sırasında düşmanlarınızı nasıl öldürdüğünüz de size tecrübe puanı olarak geri dönüyor. Yani uzaktan veya kafadan vuruşlarla düşmanınızı etkisiz hale getirirseniz, normal bir tecrübe puanından daha fazla kazanarak yeteneklerinizi hızlıca arttırmanız mümkün.
Bazı saldırı türlerini zincirleme yaptığınızda daha yüksek puanlar almanız mümkün. Mesela arka arkaya adam öldürmekle, kazandığınız tecrübe puanı da artıyor.

Unit 13 (PS Vita)
Biraz da işin en önemli kısmı olan kontrollerden bahsedelim. Konsollarda bolca gördüğümüz otomatik hedef alma, Unit 13’te pek cömert davranmıyor. Nadiren düşmanınıza kolayca kilitleniyor. Bunun dışında sipar alma da başarılı sayılmaz. Ancak yine de bomba atarken ve düşmandan saklanırken işe yarıyor. Konsollarda shooter oyunlara “Bulletstorm”la başlayan bir PC oyuncusu olarak, Unit 13’ün PS Vita için başarılı bir shooter olduğunu söyleyebilirim. Tabi ki bir PC’deki kadar rahat hissetmiyorsunuz. Ancak elinize oturan bir konsol ve çift analog çubukla, olabildiğince etkili şekilde karakterinizi yönlendirmek ve nişan almak rahat görünüyor.
Unit 13’te pek fazla mekan bulunmuyor. Hangarlar, pazarlar, bir otelin konferans salonu gibi çeşitli yerler bulunuyor. Birbirinden kaplama ve yapı anlamında destek alan bu alanlar, kaynakların performanslı kullanılmasını sağlamış.

Olabiliyormuş

Görevleri co-op olarak oynamanız da mümkün. Hele bir de sesli iletişimi kullanıyorsanız oldukça eğlenebilirsiniz. Ayrıca günlük challenge’larla birlikte aynı görev üzerinden dünyadaki diğer oyuncularla yarışıp liderlik için kapışmanız mümkün.

Unit 13 (PS Vita)
Grafikler oldukça iyi görünüyor. PS Vita’nın grafik gücünü yansıtan oyunlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bazı yerlerde yavaşlamalar gözden kaçmıyor. Grafiklerden bahsetmişken oyunda Vita’nın dokunmatik ekranının da kullanıldığını söyleyelim. Ekranda silah dolurmak ve silah seçmek için çeşitli butonlar, eşyaları kullanmak için çeşitli uyarılar çıkabiliyor. Bu uyarı ve butonları dokunmatik olarak kullanabiliyorsunuz. Sesler ve müzikler ise standartın ötesine geçemiyor.

Kısacası Unit 13, PS Vita’nın shooter oyunlarındaki yeteneklerini biraz olsun sergilemek için yapılmış. Tipik bir shooter. Hikaye aramayan ve biraz olsun eğlenmek isteyen PS Vita sahiplerine tavsiye edebiliriz. Ancak kesinlikle arşivinize katmanız gereken bir oyun değil. PS Vita aldırmaz, ancak Vita’da shooter denemek isteyenlere önerebiliriz.


Yorumlar 21
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 11:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
Unit 13 (PS Vita)
İlginizi Çekebilir