Ünlü çizerler Abdullah Turhan ve Suat Yalaz hayatını kaybetti

Ersin Kılıç 3.03.2020 - 11:49
İki usta çizerden kötü haber geldi. Kara Murat'ın çizeri Abdullah Turhan ve Karaoğlan'ın çizeri Suat Yalaz'ın ölüm haberi geldi.

Usta çizerler Abdullah Turhan ve Suat Yalaz'ın hayatını kaybettiği açıklandı. Türk Çizgi Roman tarihinin en önemli eserlerine imza atan iki sanatçının da, 2 Mart Pazartesi günü birkaç saat ara ile aramızdan ayrıldıkları açıklandı. 

Suat Yalaz kimdir?

Türk Çizgi Roman tarihinin en uzun soluklu projelerinden biri olan Karaoğlan'a hayat veren Suat Yalaz, aynı zamanda yönetmenlik ve senaryo yazarlığı da yapıyordu. Karaoğlan'ın dizi ve sinema filmlerinde de önemli roller üstlenen Yalaz, 132 yılında, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya gelmişti. 88 yaşında hayatını kaybeden ve profesyonel çizerliğe henüz 16 yaşındayken başlayan Yalaz, aynı zamanda Son Osmanlı: Yandım Ali gibi sinema filmlerinin senaryosuna da imza atmıştı.

Ünlü çizerler Abdullah Turhan ve Suat Yalaz hayatını kaybetti

Karaoğlan için çıkartılan pullar ile devlet tarafından da onurlandırılan Suat Yalaz'ın yer aldığı bazı projeler şu şekildeydi: Son Osmanlı Yandım Ali, Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan, Camoka’nın İntikamı, Baybora’nın Oğlu, Bizanslı Zorba, Karaoğlan Yeşil Ejder, Şeytan Kafesi, Camoka’nın Dönüşü, Karaoğlan Şeyh’ın Kızı, Cengiz Han’in Hazineleri, Altay’dan Gelen Yiğit / Karaoğlan, Şeytan Kafesi, Karaoğlan’ın Kardeşi Sargan.

Abdullah Turhan kimdir?

Kara Murat çizgi romanları ile bilinen Abdullah Turhan 1 Ocak 1933 yılında dünyaya gelmişti. Trabzon, Akçabat'lı olan usta çizer profesyonel çizerlik hayatına 21 yaşında başlamış ve bu çizimleri 1954 yılında Yeni Sabah gazetesinde yayınlanmaya başlamıştı. Sonraki yıllarda birçok gazete ve dergide çalışma fırsatı yakalayan Turhan, Fatih'in Fedaisi Kara Murat'ı ilk kez 1971 yılında kaleme almıştı. Günaydın Gazetesi'nde yayınlanmaya başlayan Kara Murat serisi 1974 yılından itibaren bağımsız olarak yayınlanmaya başladı ve tam 946 sayısı çıktı.

Ünlü çizerler Abdullah Turhan ve Suat Yalaz hayatını kaybetti

Rahmi Turhan'ın yarattığı ve Abdullah Turhan'ın çizimleri ile hayat verdiği Kara Murat, bildiğiniz gibi Türk sinema tarihinin de en bilinen karakterlerinden biri olmayı başarmıştı. Cüneyt Arkın'ın hayat verdiği Kara Murat filmleri sinema salonlarında da büyük başarı yakalamıştı.

Rahmi Turhan ile bu seriye hayat veren Abdullah Turhan, aynı zamanda tamamen kendi çizim ve hikayelerinden oluşan Kara Batur ve Alptekin gibi serilere de hayat vermişti.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 17:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 3.03.2020 15:01
Allah rahmet eylesin
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ünlü çizerler Abdullah Turhan ve Suat Yalaz hayatını kaybetti
İlginizi Çekebilir