1/2

Unutulmayan Diyarlar #1

Mert Günhan 1.12.2012 - 02:33
Masaüstü Rol Yapma Oyunları #101
Oyuncular olarak Rol Yapma Oyunları (RYO) ile oldukça aşinayız. Baldur’s Gate, Planescape Torment, Neverwinter Nights, Elder Scrolls derken yolculuğumuz bizleri pek çok farklı fantastik evrene götürdü. Peki ama bu fantastik evrenlerin çıkışı neresidir diye hiç düşündünüz mü? Monitörün karşısında oynadığımız oyunların içinde bulunduğu kurulumların çoğu masaüstü oyunlarından gelmekte. En basitinden, dünyanın en çok sevilen Masaüstü Rol Yapma Oyunu kurulumlarından Dungeons and Dragons (DnD) temelli pek çok CRPG var (Computer Role Playing Game). 

Masaüstü Rol Yapma Oyunu dediğimizde neden bahsediyoruz peki? Şüphesiz hiç bilmeyen birisine açıklaması oldukça zor, Unutulmayan Diyarlar’da biz bu sorunun yanıtını verip her yazıda Rol Yapma Oyunları dünyasının başka bir kısmına değineceğiz. Genel olarak Masaüstü Rol Yapma Oyunu bir hikaye anlatıcısı ve ikiden altıya kadar oyuncunun katılımıyla oluşur. Hikaye anlatıcısı hikayeyi anlatır, oyuncular bu hikaye doğrultusunda yarattıkları karakterler ile hikaye anlatıcısının senaryosunun bir parçası haline gelir ve verdikleri kararlarla, karşılaştıkları durumlarla ilgili çözümlemeleri ile hikayeyi ilerletirler.

Unutulmayan Diyarlar #1
Fantastik diyarlarda maceracılar, ateşin karşısına dizilmiş oturuyorlar. Onları oynayan oyuncular ellerinde zar, birbirleriyle eğleniyor, şakalaşıyorlar. O oynayan çocuk aklından geçiriyor, "ben de böyle maceralar yaşasam", "benim de böyle hikayelerim olsa" diyor. "Ben de böyle maceralar yaşamak istiyorum" diyor, "biz de niye yok" diyor!
Oyuncular, yarattıkları karakterleri ile rollerini icra ederlerken bir hareketi yapmadan önce o hareketin oyun dünyası içinde ne kadar etkili olup olmayacağını belirlemek için oyun kurulumunun ve hikaye anlatıcısının belirlediği kurallar çerçevesinde çeşitli zarlar atarlar. Bu zarlar kullanılan kuruluma göre değişiklik gösterebilir. Mesela Dungeons and Dragons kurulumları d20 denilen 20 yüzlü zarı kullanırken World of Darkness gibi daha çok hikayeye odaklı kurulumlar d10 denilen 10 yüzlü zarları kullanır. Bu zarların sonucuna göre hareketin etkili olma oranı değişirken oyuncuların karakter kağıtlarında karakter yaratımı sırasında belirlenen numerik değerler bu zarlara bonus verebilir. Bütün bunlar bir yana, Masaüstü Rol Yapma Oyunlarında en önemli faktör hayal gücünüzdür. Karakter yaratımından senaryonun içinde karşınıza çıkan problemlere bulduğunuz çözümlere kadar hayal gücünün zeki ve keskin kullanımı belki de Masaüstü Rol Yapma Oyunlarını diğer oyun türlerinden ayıran en önemli noktadır.