1/2

Unutulmayan Diyarlar #13

Mert Günhan 2.03.2013 - 16:35
Kılıçlar ve Büyünün ahenkli dansı: Sword and Sorcery
Geçtiğimiz ay Unutulmayan Diyarlar okurları Karanlıklar Dünyası yani “World of Darkness” konusunda oldukça bilgilendi diye düşünüyorum. Vampire: The Requiem ve oldukça detaylı Mage: The Awakening kurulummlarını işledikten sonra artık Rol Yapma Oyunları’nın temelini oluşturan çok daha klasik bir konuya geçiş yapıyoruz: “Sword and Sorcery”

Sword and Sorcery kelime anlamıyla “Kılıç ve Büyü” demektir. Fantezi türünün bir alt dalıdır ve genel olarak kılıç kalkan kuşanan kahramanların destanlarını, hikayelerini, savaşlarını konu alır. Yani Sword and Sorcery Fantastik hikayelerin neredeyse çoğu elementini içinde barındırır.

Klasik elementler derken tabii ki ağzından alevler saçan ejderhalar, gücünü kontrol etmeyi bilmeyen açgözlü büyücüler, sevdiğini kurtarmaya çalışan şovalyeler ve daha nicesi bunu kapsıyor.

Unutulmayan Diyarlar #13
Fantastik dediğimiz vakit oldukça farklı Fantastik türleri dışında genel olarak bunu ikiye ayırıyoruz. Bunlardan birisi “Yüksek Fantezi” iken diğeri “Düşük Fantezi”. Yüksek Fantezi hikayeleri konsept olarak büyüsel mekanlar, efsanevi yaratıklar ve daha pek çok gerçek anlamda “Fantastik” öğeyi kendi içinde barındırırken Düşük Fantezi hikayeleri bu öğeleri ya çok az ya da hiç kullanmaz lakin öyle ya da böyle içerisinde fantastik öğeler bulundururlar.

Sword and Sorcery terimi 1961 yılında İngiliz yazar Michael Moorcock tarafından ortaya atılmıştır. Robert E.Howard’ın yazdığı hikayelerin “Epik Fantezi” türünde değerlendirilmesini isteyen Moorcock’ın bu fikri üstüne Fritz Leiber, Ancalagon’un 6 Nisan 1961 tarihli sayısında bu tarz hikayelere Sword and Sorcery denilmesinin daha mantıklı olacağını öne sürmüştür.


Unutulmayan Diyarlar #13
Leiber’ın yazdığı yazı İncil ve Yunan Mitolojisi’nde bu tarz hikayelere “Sword and Sandal” denildiğini açıklamış ve tam olarak “Sword and Sorcery” yazmasa bile bu mantığı dile getirmiştir.
Sword and Sorcery’nin tam olarak ne olduğu konusunda hala tartışmalar devam etmektedir.