1/2

Unutulmayan Diyarlar #14

Mehmet Göksu 6.04.2013 - 15:45
Her şeyi başlatan adam: Gary Gygax
“DM, ses çıkarttığı için zar atar” –Gary Gygax

Fantezi edebiyatı ile önemli alt türlerinden olan Kılıç ve Büyü akımı, geçen yazıda Mert’in anlattığı gibi birçok yazarın ve uzun yılların ardından gelişip serpildi ve olgunluğa ulaştı. Fakat bunların nasıl birer oyuna, şu anda FRP veya RPG dediğimiz oyunlara dönüştüğüne baktığımızda, yine karşımıza uzun bir dönem, fakat bu sefer bir tek kişi çıkıyor. İlk oyun yazarı, ilk oyun yöneticisi, rol yapmayı bir oyun dinamiği haline getirebilmiş ve bu sayede son 40 yıldır tüm oyun kavramımızı değiştirmiş çok önemli bir insan: Gary Gygax.

Tabi ki son 40 yıldır Gary Gygax FRP oyun piyasasını değiştirecek ürünleri tek başına ortaya koymadı, ama neyin nasıl olması gerektiğini ve neyin nasıl olmaması gerektiğini ortaya koyan, her zaman için piyasanın arkasındaki itici güç oldu. En büyük eseri ise, dünyanın hala en çok oynanan oyun sistemleri serisi Dungeons & Dragons (Zindanlar ve Ejderhalar).

Gary Gygax’in yaptığı işlere kronolojik olarak baktığımızda zaten tüm dünya için (en azından FRP hobisini sevenler arasında) neden bu kadar önemli bir kişi olduğunu hemen anlayabiliriz: 1938 doğumlu olan Gygax, küçük yaşlarından beridir savaş oyunları müptelasıdır. Savaş oyunlarından kastımız, küçük minyatür askerler ile bir savaş meydanını andıracak şekilde dekore edilmiş masalar üzerinde, belli kurallar çerçevesinde oynanan oyunlar. Gygax, 1967 yılında bütün savaş oyunu severleri bir araya toplayacak bir etkinlik düzenler: Gen Con (Hala en büyük savaş oyunları ve FRP etkinliğidir.).

Unutulmayan Diyarlar #14
1971 yılında, kendi savaş oyunları kural kitabını çıkartır ve bu hobiyi sevenler arasında anında popülerlik kazanır. Hala oynanmakta olan savaş oyunları (Warhammer 40K vb.) birçok kavram ve özelliklerini bu sisteme göre kurgulamış veya değiştirmişlerdir. Sistemin adı Chainmail’dır. Aynı yıl, “Tactical Studies Rules” adlı şirketi, yani TSR’ı kurar.

Unutulmayan Diyarlar #14
Tarih boyunca TSR logoları.

Chainmail’ın ardından, Gygax’in aklına bir fikir gelir: Koca orduları savaştırmak yerine, daha küçük birimleri, kontrollü mekânlarda yaratıklara karşı savaştırmak ve işin içine gençliğinden beri çok sevdiği fantastik kurgu öykülerini katmak. Mantık çok basittir. Her oyuncu bir minyatürü oynatacak, başka bir kişi de oyuncuları dehlizler, mağaralar, zindanlar içinde, bir öykü kurgusu içerisinde dolaştırıp karşılarına yaratıklar çıkartacak. Arkadaşı Dave Arneson ile kafa kafaya veren Gary Gygax, böylece 1973 yılında Dungeons & Dragons adlı bir oyun çıkartır. Bu oyunu desteklemesi için ayrıca bir de dergi çıkarmaya başlar: The Dragon.

Unutulmayan Diyarlar #14
Artık dünya farklı bir yerdir.