1/2

Unutulmayan Diyarlar #5

Mert Günhan 30.12.2012 - 18:40
Karanlıklar Dünyası'na genel bir bakış

Merhaba sevgili Unutulmayan Diyarlar okurları gene kimsenin unutmadığı bu topraklarda beraberiz. Geçtiğimiz ay hikayeler ve hikayecilik ile ilgili yazmıştım. Oldukça genel bir yazıydı ve anlatmak istediklerimi anlatabildiğimi umuyorum. Bu yazıda biraz daha spesifik bir konuya değineceğim. Daha önce Karanlıklar Dünyasından bahsetmiş, bunun White Wolf yayınevinin yarattığı bir Masaüstü Rol Yapma Oyunu olduğunu, Vampire, Werewolf, Mage gibi pek çok ayrı kuruluma sahip olduğunu açıklamıştım.  Önümüzdeki günlerde detaylı bir şekilde bu kurulumların hepsine değinmeyi düşünüyorum çünkü oldukça sevdiğim bu kurulumlar çok sağlam fikirler içeriyor.

Peki nedir Karanlıklar Dünyası? Kitabında da yazdığı gibi karanlıkların bizim dünyamızdan daha karanlık olduğu, gölgelerin daha geniş, daha derin, gökyüzünde güneşin bulutların arasından daha nadir çıktığı, bizim dünyamızdan oldukça uzak fakat bir o kadar yakın bir alternatif gerçekliktir. Tarih aynı paralellikte ilerler fakat olan olayların arkasında çok daha farklı şeyler olabilir. Mesela İkinci Dünya savaşı tamamen Vampirler yüzünden gerçekleşmiş olabilir, yakınınızda bulunan koruluklarda geçtiğiniz hafta ortaya çıkanparçalanmış ceset dağdan inen kurtlar değil de bambaşka bir şey tarafından parçalanmış olabilir de olmayabilir de, buna asla emin olamazsınız fakat akşam geç saatte evinize giderken birisi sizi takip ediyorsa, takipçinizin kanınızı emmek isteyen bir vampir olma olasılığı oldukça yüksektir.

Unutulmayan Diyarlar #5

Gördüğünüz gibi Karanlıklar Dünyası yani World of Darkness oldukça korkutucu bir yer, peki biz masaüstü rol yapma oyuncuları olarak bir World of Darkness oyunu oynamak istediğimizde neyi canlandırırız?  İşte bu nokta oldukça değişken. Bir World of Darkness oyununda Vampirlerden tutun Kurtadamlara, Perilerden tutun İblis avcılarına, Büyücülerden Frankenstein’ın canavarı gibi Promethean’lara, pek çok ayrı  lanetli yaratığı canlandırabiliyoruz, tabii isterseniz ölümlüleride…

Averaj bir World of Darkness oyunu, özellikle uzun süreli düşünülmüyorsa, genellikle ölümlülerin gecenin lanetli yaratıkları ile olan karşılaşmalarını konu alır, bu karşılaşmalar ise genellikle söz konusu ölümlü karakterlerin "ölümleri" ile sonuçlanır, bu süreçte eğlenilir, zarlar atılır, ortaya güzel bir hikaye çıkartılmaya çalışılır. World of Darkness oyunlarının ana kitabı “World of Darkness Core Rulebook” olarak geçer, yani ana kural kitabı, bu kitap Karanlıklar Dünyası konusunda yeni oyunculara bir giriş sağlarken aynı zamanda oyunun temel kurallarını anlatır, 10 yüzlü zar nasıl kullanılır, bir Karanlıklar Dünyası hikayesi  nasıl anlatılır, oyuncular karakterlerini nasıl yaratır gibi sorulara cevap verir.

Unutulmayan Diyarlar #5