Uyku öncesi oyunların psikolojimize etkileri

Erman Demirci 3.06.2010 - 12:31
Uyku öncesi oyunların psikolojimize etkileri
Başımız, profosörlerin ve araştırmacıların genelde şu "Bilgisayar oyunları yasaklanmalı" veya "Oyunlar, çocuklarda zekâ gelişimini olumsuz yönde etkiliyor" gibi başlıkları yüzünden çok ağrır. Bu kez de konumuz Avusturalyalı araştırmacıların tezi olan, şiddet içeren oyunların üzerimizdeki psikolojik etkileri.

Yapılan deneyde yaşı 14 ile 18 arasında değişen ve günlük hayatlarında ortalama 15 dakikada uykuya dalan gençleri iki gruba ayırıyorlar. İlk gruba 50 dakika Modern Warfare oynatan ve ikinci gruba ise March of the Penguins belgeselini izleten ekip, bu çocukların uykuya dalma sürelerini ve ne kadar geç uykuya daldıklarını inceliyor.

Uyku öncesi oyunların psikolojimize etkileri


MW oynayan grup, 7.5 dakika geç uykuya dalmış. Yavaş ve sükunet hissi uyandırdığını iddia ettikleri (ki o belgesel için hüzülü desek daha doğru olur) penguen belgeselini izleyen ekip ise, 3 dakika geç uykuya dalmış. Anlayacağınız pek bir olayı yok, siz zaten adrenalinli herhangi bir şey yapsanız nabzınız hızlanır, vücüt fonksiyonları hızlanır ve doğal olarak yatışmanız biraz daha uzun sürebilir.

Fakat görünen o ki pek bekledikleri cevapları alamayan araştırma ekibine destek, "50 dakikalık doz, önemli bir etki yaratmak için çok az" diyen Flinders Üniversitesi'nden çocuk psikoloji profesörü Michael Gradisar'dan geldi. Anlayacağınız kendi kazdıkları kuyuya düşmüşler. Bas bas bağırıyoruz zaten "Sorun yok, bizi rahat bırakın" diye, ama bizi dinleyen kim!

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 10:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
Uyku öncesi oyunların psikolojimize etkileri
İlginizi Çekebilir