1/2

Victoria 2

Anıl Kalkan 27.08.2010 - 15:57
Eski imparatorlukların yıkılışı, modern dünyanın doğuşu
Platformlar PC
Victoria 2
Merlin Puanı 65
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%25
Artılar Geniş oyun yapısı ve mükemmel hazırlanmış tutorial bölümü. Ayrıca tarihi oyun sevenler için ideal
Eksiler Oyundaki çökme ve hatalar, oynanabilirlikte eksiklikler var
Tarih 19. yüzyıl... Eski imparatorlukların yıkılışı, modern dünyanın doğuşu... Yeni teknolojiler, yeni devrimler ve yeni ideolojiler... Ve tüm bunların arkasındaki güç, sanayi devrimi... Oyunumuz da tam bu noktada başlıyor. Victoria serisini tarihi RTS'lere yakın arkadaşlar hatırlayacaktır. Başarısız iki oyunun ardından geçtiğimiz günlerde yeni oyun Victoria II oyun severlerin beğenisine sunuldu. 19. yüzyıl koloni dönemini anlatan oyunumuzun yapımcısı ise Paradox Interactive. Yine tarihi RTS seven arkadaşlar bu firmayı Hearts of Iron ve Europa Universalis gibi oyunlardan tanıyorlardır. Ayrıca Paradox Interactive Majesty 2, Mount and Blade: Warband gibi oyunların dağıtımcılığını da üstlenen mütevazi bir firma.

Sadelik önemlidir

Sade bir giriş ve menüyle karşılıyoruz; klasik seçenekler, klasik menüler... Zaten Hearts of Iron veya Europa Universalis oynamış olanlar çok kısa sürede Victoria II'yi çözecektir. Oyunda ilk göz attığım ve en ilgimi çeken yer, alıştırma bölümü oldu. Daha önce hiç bir oyunda görmediğim kadar geniş, ayrıntılı ve kullanıcı dostu olarak hazırlanmış bir kısımdı açıkçası. Ordular, üretim, bütçe, teknoloji, politika, nüfus, ticaret ve diplomasi gibi çeşitli alanlarda eğitim alabileceğiniz bu kısma mutlaka oyuna başlamadan önce bir göz atmanızı öneririm. Alıştırma kısmında oyun bize otomatik olarak Belçika'yı veriyor ve bu ülkenin yeni başlayanlar için ideal olduğunu belirtiyor. Ayrıca girişte değinmek istediğim önemli bir konu ise, oyunun gerektirdiği yabancı dil. En azından orta seviye bir ingilizce bilmiyorsanız oyunu kavramanız daha fazla zamanınızı alacaktır.

Victoria 2
Oyunda İsveç, İspanya, ABD, İngiltere, Rusya, Osmanlı gibi dönemin aklınıza gelen her türlü devleti var. Burada devletler ordu, prestij, ekonomi gibi alanlarda sınıflandırılmış ve aralarında bir sıralama yapılmış. Ben hala gücü yerinde olan Osmanlı İmparatorluğu'nu seçerek oyunu oynamaya koyuldum. Öncelikle oyunun dünya haritası geniş ve gerçekçi. Dönemin şehirleri, sınırları bire bir aktarılmış. Zaman kendiliğinden ilerliyor, biz ise sadece ilerleme hızını ayarlayabiliyoruz. Sağ alt köşede kullanışlı bir haritamız var ve buradan haritayı coğrafyaya, diplomasiye veya dinlere göre gibi değiştirebiliyoruz.

Farklı seçenekler

Ülkeler üstünde birçok yeni araştırma ve yenilik yapabileceğimiz Victoria II, bu konuda hoş bir deneyim sunuyor. Örneğin, teknoloji bölmesinde ordu, donanma, endüstri gibi çeşitli alanlarda yeni araştırmalar yaparak ülkemizi geliştirebiliyoruz. Politika kısmında ise yönettiğiniz ülkenin yönetim şeklini, savaş politikalarını, vatandaşlık politikalarını, reformları ve uydu devletlerini kısacası sömürgelerini görebiliyorsunuz. Kölelik, basın hakları, seçim sistemi, sağlık hakları gibi yapılabilecek reformlar bulunuyor bu kısımda. "Release Nations" kısmında ise bize bağlı bulunan ülkeleri görüyoruz ve istediğimiz ülkeleri serbest bırakabiliyoruz. Tabii bununla birlikte bu ülke ve ona bağlı eyaletler bizden kopup gidiyor.