1/6

VR Savaşları

Hürcan Köse 15.01.2016 - 11:02
Bu dosya konumuzda sanal gerçeklik cihazlarını ele alıyoruz
Oyun yapımcıları, çıkardıkları oyunları gün geçtikçe daha görkemli bir hale getirirken, bir yandan da yaşatabilecekleri en interaktif deneyimi sunmaya çalışıyorlar. Hal böyle olunca da gelişen teknoloji ile beraber oyun yapımcıları da farklı teknolojilerin kapısını çalıyor. Özellikle oyuncular gittikçe oyunların daha gerçekçi olmasını istediği için, oyun yapımcıları da bu bağlamda ikiye bölünmüş durumdalar. Oyunlar olabildiğine gerçekçi olmalı mı, yoksa en nihayetinde bizlere bir oyun olduğunu hatırlatmalı mıdır? Gerçekçilik tarafında olan yapımcılar Virtual Reality adı verilen ve aslında uzun zamandır haberdar olduğumuz fakat hayatımıza yeni yeni girmekte olan bir teknolojiyi baz alarak oyunlarını geliştirmeye başladılar.

VR Savaşları
Peki nedir bu Virtual Reality denilen teknoloji? Türkçe ismiyle Sanal Gerçekçilik olan bu yeni teknoloji, kafamıza taktığımız bir cihaz yardımı ile oyunları gerçek boyutlarıyla oynamamızı sağlıyor. Yani artık bir monitöre veya televizyona bakmak yerine direk olarak kendi gözlerimizle oyunun içinde bulunacağız. Özellikle FPS Korku oyunlarında şu an eşsiz bir deneyim sunan bu teknoloji, oyun dünyası adına çok umut verici görünüyor.

Bu makalemizde 2016 ve daha sonrasında çıkacak olan önemli Sanal Gerçeklik cihazlarını, öne çıkan özelliklerini ve bununla beraber de fiyatlarını incelemeye çalıştık. Büyük rekabetlere şahit olan bu yeni teknolojik devrim bakalım bizlere nasıl yollarla geliyormuş.

Oculus Rift
Bu yazıya Oculus Rift ile başlamasak büyük ayıp etmiş olurduk. Elbette bu Sanal Gerçeklik fikri çok uzun yıllardır oyuncuların ve oyun yapımcılarının aklında olan bir fikirdi. Fakat bu fikrin tavan yapmasını ve diğer firmaların da bu teknolojiye yönelmesini sağlayan yegane firma Oculus'tur. Palmer Luckey tarafından geliştirilen Oculus Rift, Kickstarter'da büyük ilgi alıp çok kısa sürede hedeflediği rakama ulaştıktan sonra asıl desteği Facebook tarafından almıştır. Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Facebook, Oculus Rift'in potansiyelini gördükten sonra tam 2 milyar dolara cihazı satın aldı ve bünyesine kattı. Oculus Rift, bilgisayarınızın DVI ve USB portlarına bağlanarak kafa hareketlerinizi takip ediyor ve bu hareketlere göre ikili stereo ekrandaki 3 boyutlu görüntüyü şekillendiriyor.

VR Savaşları
Geçtiğimiz hafta içerisinde çıkan haberle de Oculus Rift'in satışa çıktığını, fiyatının belli olduğunu ve bununla beraber de ön siparişe açıldığını söylemiştik. Oculus Rift, şu anda kendi sitesinde 599 dolarlık fiyatıyla ön siparişe açık halde duruyor. Henüz Türkiye ve beraberinde birçok ülke için de ön siparişe kapalı olan Sanal Gerçeklik cihazının marketteki yeri ne olacak şu an bilemiyoruz fakat şimdilik aralarında en popülerinin bu olduğu su götürmez bir gerçek. Cihazın yanında gelmesi beklenen Oculus Touch kumandası bu yılın sonlarında çıkacak. Bu yüzden cihazı şu an ön sipariş ettiğinizde yanında Xbox One kontrol cihazıyla geliyor.