Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış

Eren Eroğlu 19.12.2022 - 15:07
Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış içeriğimizde Alpha sürümünü oynadığımız yapımın genel dinamiklerine göz atıyoruz.

Meşhur Pathfinder oyunlarıyla kendisini bizlere tanıtan Owlcat Games’in yeni rol yapma oyunu Warhammer 40,000: Rogue Trader, henüz resmî bir çıkış tarihine sahip olmasa da kapalı alpha sürümü ile birlikte evrenin sevdalıları için umut vadediyor diyebiliriz. Bizler de alpha sürümünün bizlere sunduğu kadarıyla yeni bir inceleme ile karşınızdayız. Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış içeriğimizde de Alpha sürümünü oynadığımız yapımda bizleri neler beklediğine birlikte bakacağız.

Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış / Alpha

Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış

Warhammer, hem devasa hem de oldukça karışık bir yapıya sahip oldukça zengin bir evren. Piyasada bu evreni konu alan birçok oyun olsa da tam potansiyelini kullanabilen oyunların sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Bu yüzden Owlcat gibi rol yapma tarafında başarılı bir stüdyonun bu evrene dair bir iş ile karşımıza çıkacağını gördüğümde epey bir heyecanlanmıştım. Alphayı oynadığım kadarıyla söylecek olursam da heyecanım boşa çıkmadı diyebilirim.

Öncelikle Warhammer 40,000’in atmosferinin oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmış olduğunu söylemek istiyorum. Owlcat, bunu yaparken evrenin derinliğini sonuna kadar kullanmayı denemiş ve büyük oranda başarılı olmuş. Oluşturulan bu dünyayı destekleyen en büyük unsurun da oyunun sahip olduğu şahane müzikler olduğunu es geçemeyeceğim. Warhammer dünyasını iliklerinize kadar hissettirecek ve sizi direkt olarak bulunduğunuz konuma adapte edebilecek şahane müzikler eşliğinde oynuyoruz. Bu da oyunun rol yapma deneyimini epey bir genişletiyor, güçlendiriyor.

Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış

Özellikle sunduğu giriş müziği ile birlikte oyuncunun motivasyonunu ciddi şekilde artıran Rogue Trader, diyalog konusunda da fazlasıyla detaylı. Warhammer evrenine hakim olan oyuncuların aşık olacağı türden bir yapıya sahip olan oyun, birçok tanıdık unsuru ve birliği gözler önüne seriyor. Onun dışında evreni bilmeyenlerin de oynarken bir sürü şey öğreneceği ve ilk adımı atacağı bir iş niteliğinde olmuş, tabii didik didik ederseniz… Alpha sürümünde bizleri direkt olarak hikâyenin ikinci bölümünden başlattığı için sunumu ve akış şeması hakkında etraflıca bir şeyler söyleyemeyecek olsam da diyalog sisteminin derinliğini ve karakterlerin işlenişini epey bir beğendiğimi belirtebilirim.

Fakat oyuncuya yapılan bu sunumun eksik olduğunu ve bir süre sonra oyuncuyu ciddi anlamda sıkabildiğini de söylemek istiyorum. Oyun, sunduğu diyalogların çok büyük bir çoğunluğunu herhangi bir seslendirmeyle, ses efektiyle, kimi zaman bir müzikle bile desteklememeyi tercih ediyor. Bu tarz yapımlarda bu destek unsurlarını kusursuz bir şekilde çok nadir gördüğümüzü hepimiz biliyoruz fakat en azından konuşmalara eklenecek olan destekli ses efektleri ile birlikte oyunun oyuncuyu adapte etmesinin çok daha kolay olabileceğini düşünüyorum. Tabii oyunun henüz daha kapalı alpha sürümünde olduğunu ve ileriki süreçte birçok yeniliğin geleceğini de unutmamakta fayda var.

Warhammer 40,000: Rogue Trader ön inceleme

Her ne kadar atmosfer olarak Warhammer 40,000 evrenini güzel bir şekilde yansıttığını söylemiş olsam da interaktif veya yaşayan bir dünya beklemeyin derim. Türdeşlerine göre biraz daha sığ ve kısıtlayıcı bir yapı sunuyor. Ayrıca özellikle savaş sistemi esnasında çok ciddi animasyon hatalarına ve bazı teknik problemlere sahip. Bu problemler, şimdilik alpha sürümünde olduğundan dolayı pek de göze batmıyor ama çıktığında da devam edecek olursa ciddi sorunlar yaşatacaktır.

Rogue Trader, sıra tabanlı; taktiksel ve stratejik anlamda zengin bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Her karakterimizin sunduğu yetenekler ve vadettiği oynanış stili epey farklı. Parti tabanlı bir rol yapma oyununda en kritik unsurlardan biri temsil eden bu kısım, oyuna oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmış. Oynanış, hâlen daha ‘’ben hâlâ geliştiriliyorum’’ diye bas bas bağırsa da şahane vuruş stillerine / animasyonlarına sahip. Özellikle büyü yapan bir karaktere sahipseniz, o karakteri yönetirken fazlasıyla tatmin oluyorsunuz. Bu da aksiyon esnasındaki ruhsuzluğun bir nevi de olsa üstünü örtüyor.

Warhammer 40,000: Rogue Trader Alpha inceleme

Son söz

Warhammer 40,000: Rogue Trader, oynanış ve sunum açısından bazı büyük sorunlara sahip, buna rağmen bu negatif yönlerin hiçbiri için henüz daha geç değil. Oyunun nasıl bir aşama kaydedeceğini ve ne tarz bir final deneyimi ile karşılaşacağımızı ilerleyen süreçte hep birlikte göreceğiz. Owlcat’in Warhammer 40,000: Rogue Trader içerisindeki potansiyeli tam sürümle keşfedebileceğini biliyor, bu oyuna dair pozitif düşünceler besliyorum. Umarız ki final sürümü ile birlikte hepimizin arzu ettiği bir Warhammer rol yapma deneyimine kavuşuruz.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 12:48
Kalan Karakter: 300 Gönder
Warhammer 40,000: Rogue Trader ilk bakış
İlginizi Çekebilir