WatchOS 10 yenilikleri

Ersin Kılıç 21.06.2023 - 15:28
Bu videomuzda özellikle Snoopy kadranı ile dikkat çeken WatchOS 10 yeniliklerine göz atıyor ve öne çıkan özelliklere değiniyoruz.

Bildiğiniz gibi Apple geçtiğimiz günlerde düzenlediği özel sunumda hem iOS 17 hem de WatchOS 10 gibi yeni güncellemeler hakkında detaylar paylaştı. Sunumun hemen sonrasında da her yıl olduğu gibi beta sürümleri yayınlandı. Biz de yaklaşık bir haftayı geçkin süredir her iki sürümü de kullanıyoruz. Bu videomuzda da WatchOS 10 yenilikleri için bir derleme yapmak istedik.

Öne çıkan WatchOS 10 yenilikleri

Öncelikle sürümü yüklemek için Apple Watch Series 4 sonrası gerekiyor. Ayrıca telefonunuzda da iOS 17 olması gerekiyor, iOS 17 olmadan yükleyemiyorsunuz.

Genel olarak saatin ara yüzünde önemli değişiklikler yapılmış. Farkındalık kısmına ruh hali eklenmiş, kalp atışında üç boyutlu bir görsel kullanılmış. Şimdi oynatılıyor kısmının ara yüzü büyük ölçüde değiştirilmiş, artık albüm kapağını da saat üzerinden görebiliyoruz. Yine aynı şekilde gürültü seviyesi, uyku takibi gibi hemen hemen her uygulamada ufak değişiklikler, ara yüzde geçiş animasyonları gibi tatlı dokunuşlar yapılmış.  

WatchOS 10 yenilikleri

Bildirim simgesi değişirken iki yeni kadranın da saate eklendiğini görüyoruz. Her güncellemede yeni kadranlar ekleyen Apple bu sefer Palet ve Snoopy kadranlarını kullanıcılarının beğenisine sundu. Palet kadranı aslında renkleri ile dikkat çeken ve kendarındaki bildirimleri, renklerini özelleştirebileceğiniz güzel bir kadran.

Asıl olay ise Snoopy kadranında. Ben daha önce çıkan Mickey kadranını çok sevmemiştim, genelde bu tarz kadranları çok sevmem. Fakat Snoopy kadranı tam anlamıyla mükemmel olmuş. Hem sade yapısı hem de animasyon kalitesi ile kullanması oldukça keyifli. Renkleri ve rakamları değiştirebildiğiniz bu kadran her açıldığında farklı bir Snoopy animasyonu ile sizi karşılıyor ve hepsi de çok güzel düşünülmüş.

WatchOS 10 yenilikleri

Kadranları artık direkt olarak kaydırarak değiştiremiyoruz, sadece basılı tutarak değiştiriliyorlar. Eskiden sağa sola çektiğimizde de mevcut, yüklü kadranlar arasında geçiş oluyordu. Kullanım tarafında bazı değişiklikler yapılmış. Aşağı çekine bildirimler, yukarı çektiğimizde ise widgetlar karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde direkt kadranı çevirdiğimizde de widget kısmına geliyoruz. Widget demişken bu ekranda da tıpkı kadrandaki gibi basılı tuttuğunuzda widget silme ekleme işlemi yapılabiliyor. En fazla 8 tane ekleyebiliyorsunuz. 

Uygulama kısmındaki ızgara görünümünde değişikliğe gidilmiş. Yakınlaştırıp uzaklaştırma yok artık, yukarı aşağı yaparak aynı boyuttaki uygulamaları görebiliyoruz. Tabi liste görünümü yerini korumuş. Burada henüz beta olduğu için hafif taşmalar var ama tam sürüme kadar bunlar düzeltilecektir. Ayrıca ayarlara girmeden ızgara ve liste görünümü arasında seçim yapmak kolaylaşmış.

WatchOS 10 yenilikleri

Tekerlek işlevinde de bazı ufak değişiklikler var. Direk yukarı çevirdiğinizde dediğim gibi widget ekranı geliyor. Uygulama ekranı açıkken aşağı çekerseniz de bu widget kısmına ulaşıyorsunuz. Eskiden ekranı kaydırarak ulaştığımız denetim merkezi direkt olarak alttaki tuşa atanmış. Bu tuşa bir kez bastığınızda bu menüye ulaşıyorsunuz. İki defa basarsanız ise cüzdan ve ödeme yöntemleri devreye giriyor. 

Ayrıca bakınız: Apple Vision Pro

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 17:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.06.2023 23:58
Dörtgen kasa değil de klasik kasayı ne zaman çıkaracaklar acaba?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.06.2023 17:50
Esas olay snoppy’se ben pek birşey beklemiyorum yine yeni watchos’da
Kalan Karakter: 300 Gönder
WatchOS 10 yenilikleri
İlginizi Çekebilir