1/2

Whiplash

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Mutasyona uğramış iki çılgın hayvanın karşısında kim durabilir?
Platformlar PlayStation 2
Whiplash
  • Yapımcı - Yayıncı Crystal Dynamics - Eidos Interactive
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Macera
Merlin Puanı 60
Artılar Orijinal fikir. Çılgınlık diz boyu.
Eksiler Kamera, soğuk espriler, dar koridorlar, tekdüze oynanış, kaybolmamanın mümkün olmadığı haritalar.

İnsanlar düşünen birer hayvandırlar; ancak fazla düşünebilmelerinden midir bilinmez, diğer hayvanlar üzerinde deney yapmaya bayılırlar. Deneylerde fare, maymun, tavşan gibi hayvanların kullanılması sık görülen durumlardır. Bu hayvanların hakkını savunan bir kaç hayvanseverin çabalarının sonuçsuz kalması, hayvanları üzse de, “Genron Corporation”’da yapılan acımasız deneyler, artık bardağı taşıran son damla olmuştur. Ancak durum o kadar da umutsuz değildir; çünkü artık hayvanların hakkını sonuna kadar savunacak, hatta insanlara savaş açacak kadar güçlü iki kişi vardır; Redmond ve Spanx…

“Yok edilemez Tavşan” icat ettim. İnsanoğluna armağan olsun

Whiplash mekân olarak, “Genron Corporation” isimli, maksimum kâr etmek için, deney hayvanlarına eziyet etmeyi amaç edinen bir firmada geçiyor. Firmanın kadrolu kobayları olan Redmond (Beyaz tavşanımız) ve Spanx (Kırmızı ne olduğu belirsiz hayvanımız) birbirlerine son derece sağlam zincirle bağlı olan iki kader mahkûmudur. İki arkadaş oyun boyunca bu firmadan ne pahasına olursa olsun kaçmaya ve kaçarken de yollarına çıkan diğer kobay arkadaşlarını kurtarmaya çalışıyorlar.

Tavşanımız Redmond’un bir deney sırasında kazandığı, “yok edilemez” özelliği oyunun kilit noktasını teşkil etmekte; çünkü sevgili arkadaşı Spanx onun bu özelliğini ve zincirle kendisine bağlı olmasını fırsat bilip, zavallı tavşanı silah niyetine kullanıyor. İki kafadar, oyun boyunca azılı düşmanlarını (yani biz insanları), Redmond’un darbeleriyle bayıltarak ve karşılarına çıkan platformlardan hoplayıp zıplayarak ilerliyorlar. Aslında oyunumuz tipik bir platform oyunu. Son dönem platform oyunlarının yeni modası olan “iki karakter” ve takım çalışması, burada farklı bir boyuta taşınıyor. “Kullanılan” ve “kullanan” karakter çok kalın bir çizgi ile ayırt edilmiş! Bir platform oyununda olması gereken her şey oyunumuzda mevcut (hatta olmaması gerekenler bile). Her bölümü geçmemiz için yapmamız gerekenler liste olarak sıralanıyor. Açıkçası Whiplash’te platform öğeleri açısından diğer benzeri oyunlardan ne farklı bir şey var, ne de eksik.

Espri yapa yapa, kalmadı kalmadı

Platform oyunu denilince insanın aklına, hoplayıp zıplamak, altın, para vb. toplamak, boss’ları öldürmek gelir. Maalesef yapımcıların aklına ilk olarak komiklik yapma fikri geliyor. Tamam, bazı platform oyunları gerçekten çok komik olabiliyor ancak, son derece soğuk espriler hiç de iyi gelmiyor. Sadece Redmond ve Spanx ilişkisi bile yeteri kadar komik, daha fazla üzerine gidilmesine gerek yoktu, çünkü oyun boyunca aynı espriyi yüzlerce defa görüp, ilk zamanlar güldüklerinize bir süre sonra artık ağlamak istiyorsunuz.

Grafik derseniz, fena değil, ancak kendini tekrarlayan bölümler ve kaplamalar göze batıyor. En önemlisi karakterler; kaç karakter var saymadım, ama herhalde iki elin parmaklarını geçmez. Karşılaşacağınız karakterlerden olan doktorlar birbirinin aynısı, diğer görevliler de birbirlerinin renk değiştirmiş halleri. Beni hiç şaşırtmayan bir başka sorun ise, kamera sorunu. Kamera sorununa 3D platform oyunlarında iyice alıştık, oyun yapımcılarından bu kemikleşmiş probleme yaratıcı çözümler getirecek, harita düzenlemeleri bekliyoruz. Oyun boyunca bazen öyle dar koridorlara giriyoruz ki, kamera yüzünden kontrol dışı olup, koridordan çıkıyoruz.