Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Ersin Kılıç 10.07.2021 - 14:15
Mesh sistemine değindiğimiz bu videomuzda TP-Link Deco X20 modeli üzerinden Wi-fi problemini kalıcı olarak çözüyoruz.

TP-Link Deco X20 inceleme

Evimizdeki en büyük problemlerden birisi de Wi-Fi dağılımını düzgün ve sorunsuz bir şekilde yapabilmek. Henüz kablolu bağlantılarda bile emekleme aşamasında olduğumuzu düşünürsek zaten zayıf olan bu bağlantıyı sorunsuz bir şekilde taşımak internet keyfimizi de arttıracak olaylardan birisi diyebiliriz. Açıkçası zamanında onlarca yöntem deneyen bir kullanıcı olarak son zamanlarda bu problemi tamamen aşmış durumdayım. Bu videoda da bunu nasıl yaptığımı anlattığım gibi kullandığım TP-Link Deco X20 hakkındaki deneyimlerimi de sizlere anlatacağım.

Öncelikle şunu belirteyim, yaklaşık bir aydır Deco X20 ikili sistemi kullanıyorum. Bu modelin tekli, ikili ve üçlü versiyonları bulunuyor. Bu içerikte de böyle teknik detaylara boğmaktan ziyade daha çok deneyim üzerinden sizlere nasıl bir kullanım sunulduğunu anlatmak istiyorum. Çünkü bir süre sonra kağıt üzerindeki rakamlar önemini yitiriyor ve aslında sizin alacağınız deneyim çok daha önemli bir hale geliyor.

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Wi-Fi Mesh nedir?

Öncelikle Mesh teknolojisinden biraz bahsedelim. Mesh sistemini kısaca özetleyecek olursak nod adı verilen birden çok Wi-Fi vericisinin ortak çalışması diyebiliriz. Yani Mesh teknolojisi kablosuz interneti odalar ya da kat engeline takılmadan mümkün olabilecek en üst seviyede dağıtılmasını sağlıyor.

Kuracağınız mesh sisteminde birden çok ürün olsa da aslında bu ürünler bir bütün olarak çalışıyor. Hem bağlantı kısmında, hem ayarlama kısmında hem de birazdan da bahsedeceğim kurulum kısmında sorunsuza yakın bir bağlantıya kavuşmuş oluyorsunuz. Burada önemli olan nokta nasıl bir sisteme ihtiyaç duyduğunuz. Yani ufak bir eviniz varsa tekli nod çözümüne gidebilir ya da benim gibi ikili bir sistem kullanabilirsiniz. Bahçeniz ya da dubleks bir daireniz varsa yine ihtiyaca göre ikili ya da üçlü sisteme geçilebilir.

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

TP-Link Deco X20 Mesh kurulumu

Deco X20 kurulumu oldukça basit. Hem iOS hem de Android için Deco isimli bir uygulama bulunuyor. Bu uygulamayı indirdiğinizde sadece birkaç adımda mesh sisteminizi kurabiliyorsunuz.  Öncelikle prize taktıktan sonra nodlardan birini ethernet kablosu ile modeminize bağlıyorsunuz. Bu aynı zamanda sizin ana nodunuz oluyor. Bağlantıyı yaptıktan sonra uygulama üzerinden Deco ağına bağlanıyor ve kullanıcı adı, şifrenizi girdikten sonra Wi-Fi ağının aktifleştiğini görüyorsunuz. Bağlantı ışığı yeşil olduktan kullanmaya başlıyorsunuz. Bu kadar..

İkinci ya da üçüncü Nod eklemek için ise yapmanız gereken tek şey diğer nodları elektriğe ve evin uygun noktalarına konumlandırmak. Kurduktan çok kısa sürede nodlar arasındaki bağlantı sağlanıyor. 

Örneğin benim evim 110 metre kare ve uzunlamasına bir yapıda. Ana nodu çalışma odama modemin yanına koydum ve diğer nodu da evin diğer ucundaki salona konumlandırdım. Çok kısa süren bağlantı sonrasında tüm ev mesh sistemine geçmiş oldu. Konumlandırma doğru olduğu için evin her köşesinde neredeyse kayıpsız bir Wi-Fi bağlantısı kullanmaya başladım. Mesh sistemine geçtikten sonra modem üzerindeki Wi-Fi seçeneğini bile iptal ettim diyebilirim, gerek kalmadı.

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Wi-Fi bağlantı testleri

Evde fiber internet kullanıyorum ve mesh testini yapmadan hemen önce kablolu bir test yaptım. Bildiğiniz gibi ülkemizdeki altyapı sebebiyle anlık olarak bile bağlantı hızları değişebiliyor. Buna göre kablolu bağlantıda 95.1 indirme, 8.39 yükleme hızlarına ulaştığımı belirtmem gerek.

Gelelim Wi-Fi testlerine. Normal modem ile yaptığım testlerde aynı odada 44.6 indirme, 7.57 mbit yükleme hızlarına ulaşıyordum. Deco X20 ile yaptığım testlerde ise aynı odada 94.8 indirme, 8.53 yükleme hızlarına ulaştım. Yani hemen hemen kayıpsız bir Wi-Fi bağlantısı olduğu gibi anlık yükleme hızında kablolu bağlantıyı bile geçti.

Aynı odada normal modem Wi-Fi testi

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Aynı odada Deco X20 Wi-Fi testi

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Tabi asıl önemli nokta diğer odalarda alacağımız performans. Hemen yan odada normal modem ile 20.9 indirme, 4.85 yükleme hızına ulaşıyordum. Mesh sisteminden sonra ise w-fi bağlantısı ile 92.3 indirme, 7.89 yükleme hızlarına ulaştım.

Peki evin diğer ucunda, yani 2.nodu konumlandırdığım salonda işler nasıl? Mesh sistemine geçmeden önce salonda ise Wi-Fi bağlantısı hiç çekmiyordu. Bir sinyal arttırıcı kullanıyordum fakat onda da ortalama 10 mb indirme hızlarına ulaşabiliyordum ve bağlantım sürekli kopuyordu. Mesh sistemine geçtikten sonra salonda aldığım hız ise 87.2 indirme ve 8 mbit yükleme oldu. Yani testlerden de görebileceğiniz gibi evin her noktasında sorunsuz ve yüksek Wi-Fi hızlarına kavuşmuş oldum.

Salonda normal modem ve sinyal arttırıcı ile Wi-Fi testi

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Salonda Deco X20 ile Wi-Fi testi

Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme

Uygulama ve teknik detaylar

Mesh sisteminin bir diğer güzelliği ise uygulama üzerinden her detaya erişebilir olmanız. Yani bir ayarı ya da Wi-Fi şifrenizi değiştirdiğinizde otomatik olarak bu tüm cihazlara kaydoluyor. Yine aynı şekilde ağınıza bağlananları her dakika takip edebiliyorsunuz. Cihaz güncellemelerini de uygulama üzerinden yapmak mümkün.

Son olarak biraz da teknik kısımlarına değinelim. Kullandığım Deco X20 modeli Wi-Fi 6 desteği ile geliyor. Tabi evinizde buna göre bir altyapı ya da modem yoksa yine standart Wi-Fi 5 bağlantısını da sorunsuz bir şekilde dağıtabiliyorsunuz. 512 MB Ram ve 4 çekirdekli Qualcom işlemci kullanan bu model, çift bant desteği ile birlikte 1800 Mbps'e kadar hız sağlayabiliyor. 5G bağlantı seçeneğinde 1021, 2.4 bağlantı seçeneğinde ise 574 Mbps'e kadar ulaşabiliyorsunuz.

Tabi mesh sistemi sinyal arttırıcılara göre çok daha pahalı ama aynı zamanda çok daha işlevsel bir sistem. Eğer benim gibi Wi-Fi konusunda çok büyük problemlere sahipseniz ve bütçeniz varsa kesinlikle bağlantı konusunda hayatınızı kolaylaştıracak bir ürün olduğunu söyleyebilirim. 

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 00:15
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.07.2021 16:22
Ersin bey fiyatının 2.000 tl olduğunu söyleseydiniz videoyu izleme zahmetine katlanmazdık.

-------------------------------

Arkadaşlar videolarda fiyat söylemeyi uzun zamandır bıraktım. Eskiden söylerdik çünkü en azından b 7-8 ay sabit olurdu fiyatı. Bugün söylenen fiyatla yarın ki fiyat katiyen birbirini tutmuyor artık. Ülkemizin gerçekleri maalesef.

Mesh teknolojisi pahalı bir teknoloji ama çok farklı modemler, routerlar ve sinyal arttırıcılar kullanmış biri olarak mesh'in bu konuda lider olduğu söylenebilir.
MK Okuru
MK Okuru 11.07.2021 17:08
Dediğiniz bazı ürünlerde geçerli olabilir ersin bey.
Yukarda m4 modelini kullanıyorum demiştim.1 yıl önce 900 liraya 2 li modelini aldım.Şuanda 960 lira civarında daha pahalıya satanda var ama amazonda bu fiyata bukdum daha aşağı satanda çıkabilir.Öyle ne olacağı belli olmasa bugün 2 li model 1500dü

---------------

Videonun amacı zaten modelden ziyade Mesh sistemine dikkat çekmek. Yani bütçe varsa X60 - X90 modeli de tercih edilebilir yoksa Deco m4'te gayet iyi bir sistem sunuyor. Ya da duruma göre videoda da dediğim gibi tekli ikili, üçlü sistem alınabilir.

Her teknolojik cihazda olduğu gibi bütçeye ve ihtiyaca göre seçim yapmak çok önemli.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.07.2021 13:33
Deco M4 modelini kullanıyorum.Ben modemi tamamen iptal ettim :) Modemi sadece dsl bağlantısı için köprü modunda kullanıyorum diğer tüm pppoe bağlantısını deco cihazımdan yapıyorum gayette memnunum.900 liralık modem var doğru düzgün verim alamıyorsun.Router daha iyi verim sağlıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.07.2021 14:40
Türk telekomcular mutlu
Kalan Karakter: 300 Gönder
Wi-Fi sorunlarına çözüm / TP-Link Deco X20 inceleme
İlginizi Çekebilir