WinXP de PS 3'de (ve dahası)

Tahir Müstecaplıoğlu 3.06.2010 - 12:31
WinXP de PS 3'de (ve dahası)
HABERİ YOLLAYAN : Sami TÜRK

Kısa süre önce Sony'nin resmen, PlayStation 3'de ikinci bir işletim sistemi çalıştırılmasına izin verdiği haberini yapmıştık. Sony'nin bu haberinden sonra Fedora Linux'un da, Cell işlemcili yeni konsolda çalıştırılabileceğini öğrendik. Ve şimdi buna yeni bir işletim sistemi daha ekleniyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu sistem Microsoft Windows XP'den başkası değil. Japon bir programcı, aslında sadece x86 işlemciler için kullanılan işletim sistemini PowerPC mimarisiyle üretilen PlayStation 3'de de çalıştırmayı başardı. x86 sistemini emüle etmek için programcı, Linux/QEMU kullandı. Zira mesela VMWare'den farklı olarak QEMU, tamamen farklı mimarili bir sistemi emüle edebiliyor, yani sadece sanallaştırma yazılımından fazlasına yarıyor.

Sonuç ise malesef çok yavaş ve günlük kullanıma uygun değil. Windows XP açılmak için dakikalar sarfediyor ve en basitinden Başlat'ı açmak bile tam bir işkenceye dönüyor. Ama yeteri kadar vakti olan için XP tüm işlevleriyle PlayStation 3'de de kullanılabiliyor.

Sony'nin yeni "open platform"u sayesinde, PlayStation 3'e ikinci bir sistem kurmak kısa süreden beridir mümkün. Fakat, yeni sistemin haricinde 2 tane daha dosyaya ihtiyaç var. Bunlardan biri doğrudan Sony'den geliyor ve temelde bir OS installer (işletim sistemi yükleyicisi)'e denk geliyor. İkinci dosyaysa - Sony bunu "Other OS Boot Loader" olarak adlandırıyor- işletim sistemi üreticisinden temin edilmek zorunda. Installer Boot Loader'i, PS3'ün en azından 10 MB büyüklüğünde olması gereken sabit diskinin ayrı bir kısmına kopyalıyor. Diğer bir şart ise; ikinci sistemin PowerPC mimarisiyle uyumlu olması gerekiyor.

Linux, dağıtıcı (distribütor) çokluğu ve açık kodlu çekirdeği sayesinde temelde PowerPC'ler için de öteden beri var. Yani Linux PlayStation 3'de sorunsuzca kullanılabiliyor. QEMU gibi emülatörler yardımıyla başka mimariye dayalı sistemler de konsolda çalıştırılabiliyor.Uğur arkadaşımızın da bu konuda yazmış olduğu daha önceki haberini de aşağıdaki ilgi bölümünden takip edebilirsiniz.

Kaynağa ulaşmak için TIKLAYINIZ.

İlgi: MERLİNİN KAZANI HABER


Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 15:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
WinXP de PS 3'de (ve dahası)
İlginizi Çekebilir