1/2

Wolfenstein: The Old Blood

Emin Çıtak 11.05.2015 - 15:33
Kaybetmeden önce, kaybetmeye tamamen hazır bir halde…
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Wolfenstein: The Old Blood
Merlin Puanı 73
28 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar Gizlilik sistemi halen çok iyi işliyor. Efsanevi kaleye yeniden dönüş. Sonraki oyunlar için umut vaat ediyor.
Eksiler id Tech 5. Halen RYO kırması gibi davranıyor. Berbat kaplamalar ve karakter animasyonları.
Ben gerçekten anlamıyorum: Elinde oyun dünyasının en büyük markalarından biri var. Hem yeni nesil oyuncuları hem de Wolfenstein Kalesi’nde büyümüş oyuncuları kendine çekebilecek, onları çepeçevre sarmalayacak bir markasın. Verdiğin aksiyonun Call of Duty’lerden aşağı kalır yanı yok, hatta aksiyon söz konusuysa senle boy ölçüşemezler bile. Bir süredir özlemi çekilen II. Dünya Savaşı teması da sende. Oyuncular zaten 2005’e kadar sürüsüyle Nazi öldürüyordu, sen de bunun alası var, hatta zombi olanları var. İlginç ötesi bir konseptin var.

Bakıyorum, Wolfenstein söz konusu olunca var oğlu var. Bir oyunu, sağlam olarak tanımlayabilecek her unsura doğal yollarla sahip. Peki, niye olmuyor? Olmuyor derken yanlış anlamayın, Wolfenstein: The Old Blood da tıpkı ana oyun The New Order gibi gayet güzel bir oyun. Ama bazı markaların sadece “güzel” olması yetmez, yetmiyor. Onlardan harika olmalarını bekliyorsunuz. O markalardan oyun dünyasına yön vermelerini bekliyorsunuz.


Hem savaşta hem de görüntü de akıcı olabilmek


Wolfenstein: The Old Blood grafiksel olarak The Order’dan farklı bir şey sunmuyor. Öncelikle bunu belirtelim. Grafikleri iyi kötü tartışacağız ama göze çarpan ilk unsur The Old Blood’ın inanılmaz akıcı olması. PlayStation 4’te net, kemiksiz 60fps’i görüyorsunuz. Diğer oyunlarda hiç umurumda olmaz (2 aydır gayet 30fps Bloodborne oynuyorum, 30fps imiş, 150fps imiş hiç!) ama konu FPS oyunları olunca düşük kare/saniye oranları gerçekten de rahatsız edici olabiliyor. The Old Blood akıcı oynanışıyla bile göz atılası bir oyun.

Sorun nerde? Size söyleyeyim, hiç şaşırmayacaksınız: id Tech 5. Kendisi benim bugüne kadar gördüğüm en kötü oyun motoru olur. Megatexture, muhteşem, inanılmaz diye lanse edilen oyun motoru The New Order’da ne kadar kötüyse, burada da öyle. Uzaktan her şey mükemmel ama kaplamalara bir yaklaşıyorsunuz, “Aman Allah’ım! 2002!”. Buradaki tek sevindirici nokta, id Tech 5’e The Evil Within ile elveda dedik. Wolfenstein: The Old Blood teknik olarak yeni bir oyun olmadığı için bir kez daha bu oyun motoruna katlanmak zorunda kalıyoruz.

Wolfenstein: The Old Blood
Ben oyunu PlayStation 4’te inceledim ama oyuna PC’de de bir göz atma şansım oldu. Evet, PC versiyonu 4K desteği filan sunuyor, konsolun aksine AA (Anti Aliasing) da var ama… Kaç yıl oldu hala o kaplamalar geç geliyor!
 
Bu noktada oyunun teknolojisinin böylesine kötü olması kimin suçu inanın bilmiyorum. Markayı devralan Machine Games mi, yoksa onlara id Tech 5’i dayatan Bethesda mı? Cevap iki türlü de hoşuma gitmiyor.