1/2

World of Goo

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
İlginç ve zaman yiyen bir deneyim bizleri bekliyor
Platformlar PC
World of Goo
  • Yapımcı - Yayıncı 2D Boy - Brighter Minds
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca,Bulmaca
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 85
Artılar Güzel müzikler, eğlenceli oyun
Eksiler Zaman katili
Sırf vakit geçirmek için hepimizin oynadığı bir takım oyunlar mutlaka vardır; benim bu konudaki favorim yılların mayın tarlası. Abartmayım ya saatlerce oynasam sıkılmam, bıkmam; güzel de bir müzikle birlikte öyle zamanın nasıl geçtiğini anlamam. Epeydir bu böyle. Önceden de Tetris vardı, bir ara da Lemmings. Onlardan da hiç sıkılmazdım; gerçi Lemmings'i istediğim kadar fazla oynayamadım, hala onun üzüntüsünü taşırım. Ama şimdilerde buruk bir sevinç var içimde, World of Goo'nun sağladığı...

World of Goo'yu tanımlamak için Lemmings ile Tetris'in karışımı gibi çok kaba bir tabirde bulunsam o kadar da abartmış olmam heralde. Çünkü tıpkı Lemmings'de olduğu gibi World of Goo'da da oradan oraya hareket eden, bizim yönlendirmenize muhtaç goo'cuklar (?!) var ve tıpkı Tetris'de olduğu gibi eğer kontrolü kaybederseniz... ...kontrolü kaybediyorsunuz.

Duvarlarda küçük küçük goo'cuklar var

World of Goo bir puzzle oyunu. Oyunda 48 farklı bölüm bulunuyor ve her bölümün başında size belli bir sayıda goo topçuğu veriliyor. Sizin yapmanız gerekense bölümü geçmeniz için gereken miktarda goo topunu bölüm haritasının bir noktasına yerleştirilmiş su borusundan geçirerek bu dünyadan kurtarmak. Yalnız bu oldukça meşakatli bir iş; çünkü goo'ları birbirleriyle etkileşime geçirerek büyük yapılar oluşturmanız gerekiyor ve oluşturduğunuz bu yapılar fizik kurallarına bağlı bir biçimde tepkiler vererek bükülebiliyor, kopabiliyor, hatta yıkılıp bütün emeklerinizi bir anda paramparça edebiliyor. Bu büyük yapı oluşturma olayı ise üç farklı goo'yu birlikte kullanarak üçgen oluşturmanızı gerektiren cinsten. İki farklı goo'nun oluşturduğu bir üçgenin kenarına başka bir goo'yu fareyle tutup yaklaştırdığınızda o goo'yu da kullanarak bir üçgen meydana getiriyorsunuz. Bu kullanım yöntemi sizin ana gelişim mekanizmanız. Yapınız büyüdükçe mevcut diğer goo'lar binanın içerisinde başıboş bir biçimde hareket halinde oluyorlar ve her birini fare ile seçerek istediğiniz yerde kullanıyorsunuz.

Goo topları jöle kıvamında, yuvarlacık ve çeşitli renklerde bulunabilen yaratıklar ve türlü komik sesler çıkararak sizin dikkatinizi bir şekilde çekmeyi başarıyorlar. Goo'ların hepsi farklı renklerde ve doğal olarak da hepsinin farklı kullanım amaçları var. Siyah goo'lar genellikle kurtarılmaya çalışılan ve bulundukları yerden hareket ettirilemeyen olanlar. Yeşil goo'lar yapınızı yükseltmeye veya belli bir yeri desteklemeye çalışmak için kullandığınız, tekrar tekrar çıkarılıp kullanılabilen ana yapı goo'larınız. Kırmızı goo'lar diğer goo'ları ve oluşturduğunuz yapıları balon gibi taşıyabilen, beyaz goo'lar su damlası gibi tek başına kullanılıp yukarıdan aşağıya doğru sarkabilen ve sarı goo'lar ise dikey bölgelere yapışabilen goo'larınız.

Goo'ları bu şekilde amacınıza uygun biçimlerde kullanarak, tıpkı bir binanın iskeletini inşaa edermişçesine yapınızı yükselte yükselte çıkış noktasına ulaşmalısınız. Tekrar tekrar söylüyorum fakat bu olay sözde anlattığım kadar basit değil. Genellikle yolunuzda hep bir engel oluyor ve ulaşmaya çalıştığınız yere varsanız da goo'larınız bitebiliyor; bu nedenle de hiçbir goo'yu kurtaramadığınız için bölümü en baştan oynamanız gerekebiliyor. Engellerden kastettiğim şeyler ise genellikle dikenler, su birikintileri veya makine dişlileri. Goo'larınızın yumuşakça birer küre olduğunu göz önüne alırsanız bu tip yerlerin yakınından bile geçmemeye dikkat etmeniz oldukça akıl karı olacaktır.