WWE 2K23 inceleme

Samet Basri Taşlı 24.03.2023 - 18:58
Amerikan Güreşi'nin yegane temsilcisi olan WWE 2K23 inceleme içeriğimizde ringe geri dönüyor ve oyunun dinamiklerine bakıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
WWE 2K23 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Visual Concepts - 2K Sports
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Dövüş
Merlin Puanı 72
Artılar + Kolay ve eğlenceli oynanış
+ Oyun modu sayısı
+ Özelleştirme konusunda çok seçenek
+ Atmosfer
+ Daha geniş güreşçi kadrosu
Eksiler - Yapay zeka kötü
- Kayda değer yenilik az
- PS5’te uzun yükleme süreleri
- Fizik motoru bazen saçmalıyor
- Yorumcular
- Showcase müziği

WWE 2K23 inceleme: WWE 2K oyunları yıllık olarak yayınlanan bir seri olsa da, 2K20 ile o kadar kötü geri dönüşler alınmıştı ki, firma oyuna 1 yıl ara verip bu vakti yanlışları düzeltmek için kullanmıştı. Sonuç olarak ortaya çıkan WWE 2K22 önceki oyunun problemlerinden arınmış, geliştirilmiş dövüş sistemi ve çeşitli oyun modları ile serinin hayranlarını mutlu etmişti. 

WWE 2K23 inceleme / PS5

WWE 2K23 inceleme

Mükemmel bir oyun değildi, PC versiyonu için yaptığımız incelemede (WWE 2K22 inceleme) bu sürümdeki bir sürü problem yaşandığından da Murat Abi bahsetmişti. Ben PlayStation 5 üzerinden oynamış ve herhangi bir teknik problem yaşamadığım için (grafik ve yükleme süresi problemleri hariç) daha iyi bir tecrübe yaşamıştım. Bu yıl PlayStation 5’te incelediğimiz 2K23 ne gibi yenilikler getirmiş merak ediyorum.

WWE 2K23 ile geçtiğimiz yıl kendini toparlamayı başaran serinin kendini geliştirmeye başlamasına şahitlik ediyoruz. Vİsual Concepts ve 2K Games tarafından geliştirilen WWE 2K23 hem güreş hayranlarını hem de konsolu başında arkadaşlarıyla eğlenmek isteyen oyuncuları kendine çeken eğlenceli seriye neler getirmiş, daha gelişmiş bir oyun mu yoksa basit bir yıllık güncelleme mi olmuş, gelin birlikte inceleyelim.

WWE 2K23 inceleme

John Cena’yı Gördünüz Mü?

Geçtiğimiz yıl en hoşuma giden şeylerden biri olan mod çeşitliliği 2K23’de beni hayal kırıklığına uğratmayacak şekilde mevcut. İki farklı hikaye barındıran MyRise, geçtiğimiz yıl eklenen menajerlik modu MyGM, gönlünüze göre dövüşler düzenleyebileceğiniz WWE Universe, bu yılın yıldızı John Cena’ya odaklanan Showcase ve diğer oyuncularla oynayabileceğiniz çok oyunculu seçenekleri var.

Kapak yıldızımız John Cena’nın geçmişini bir belgesel tadında sunan Showcase modu, Cena’nın kariyerindeki büyük yenilgileri yaşamamızı sağlıyor. Üstelik bunları John Cena olarak değil, onu yenen The Rock, Edge ve diğer rakiplerini kontrol ederek yapıyoruz. Aslında mod çok keyifli, üstelik Cena’nın yorumlarını ve bu yenilgiden çıkardığı dersleri de kendisinden dinleyebiliyoruz. Yalnız bir süre sonra konuşmayı kesip biri garip bir sessizlik ile başbaşa bırakıyor. Neden anlamadım. Bu modda çalan müzik de çok kötü ve kapatamıyoruz. Cena hayranıysanız (Cenation oluyor sanırım) sunulan mücadelelerden gelecek ödüllerin içeriği gayet güzel.

WWE 2K23 inceleme

Oyunun asıl hikaye içeriği MyRise ile geliyor, üstelik iki farklı hikayeyi barındırıyor. Kariyerine yeni başlamış bir çaylak ile ikinci nesil güreşçi karaktere sahip olduğunuz hikayelerde, yaptığınız tercihlere göre karakterinizin kişiliğini (sinir bozucu - komik gibi) belirleme şansınız da oluyor. Ana görevlerin haricinde yan görevler de bulunuyor, ayrıca bu dünyanın yıldızlarıyla karşılaşma şansınız da oluyor. 

MyGM geçtiğimiz yıl, uzun bir aranın ardından, seriye geri dönmüştü. Benim menajerlik oyunlarıyla alakam 2 yıl Championship Manager 98 oynadığım dönem haricinde pek yok. Üstelik güreş dünyasına da çok hakim değilim. Buna rağmen MyGM ile gayet eğlenceli vakit geçirmiştim. Bu yıl daha fazla GM eklenmiş ve sezon boyu çeşitli değişiklikler yapma şansı sunulmuş. Çok büyük bir gelişme yok ama kendi başına sizi uzun süre meşgul edebilecek seviyede bir mod. 

Oyuna eklenen WarGames modundan da bahsetmem gerek. Seriye ilk kez eklenen WarGames ile bir kafes içerisine yerleştirilmiş iki ringden oluşan arenada 3v3 ya da 4v4 mücadele edebiliyoruz. Daha önce bu mücadeleyi bir maçta izleme şansınız olduysa, ne kadar kaotik ve eğlenceli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Üstelik farklı dönemlere ait John Cena karakterlerini takım haline getirip komik ekipler de kurmak mümkün. Arkadaşlarla oynarken çok keyifli olacaktır. Online olarak da oynanabiliyor. 

WWE 2K23 inceleme

Bunun dışında sahip olduğumuz oyun modlarında çok büyük değişiklikler yok. Geçtiğimiz yıl ne varsa, bu yıl yenilenmiş kadro ve birkaç geliştirme ile güçlendirilerek geri dönmüş. MyFaction modunda kartlar ile kurduğumuz ekipleri oynamaya devam ediyoruz ama online competitive modu da eklenmiş. Kartları takas etme ve elimizi güçlendirme sistemini mücadeleci arenaya taşıyınca aklımıza gelen oyunları ve mikro ödeme seçeneklerini (FUT modu gibi) düşünüyorum da, ileriki oyunlarda karşımıza kötü bir durum olarak çıkabilir. 

Kendi Evreninizi Oluşturun

WWE 2K23 kontroller açısından çok büyük bir değişikliğe gitmemiş. Sanki geçtiğimiz yıla göre daha akıcı bir oynanışı var gibi hissettim ama karşılaştırma yapabilecek durumda değilim. Öğrenmesi çok zor olmayan, DualSense ile hızlı bir biçimde kaptığım kontrol şemasına sahip.

Bazen kaçmak için basmam gereken tuşlar değişebiliyor, bazı zamanlar tuşlara rastgele basarak hareketleri yapmaya çalışabiliyorum, rakipten kurtulmak için zamanlamaya dayanan mini oyunlar ile uğraşabiliyorum ama maç sonunda hep eğlenmiş bir şekilde bitiriyorum. Mücadele genelde QTA hareketler ile sonuçlanıyor, bu biraz can sıkıcı ama herkesin rahatlıkla oynaması için yapılmış gibi. (QTA etkinlikleri beceremeyenler için sıkıntı)

WWE 2K23 inceleme

Karakter ve Arena oluşturma seçenekleri oyunun dikkat çeken kısımları. Karakter oluşturma kısmında kendi yıldızınızı oluşturabiliyorsunuz ve seçenekleriniz oldukça fazla. Ellerinizle yeni karakter suratları oluşturmak zor geliyorsa, kolay bir şekilde yüklediğiniz fotoğraflar aracılığı ile de yapabiliyorsunuz. Topluluğun yaptığı karakterleri de görüp kendiniz için indirme şansına sahipsiniz. Arena tarafında pek fazla yenilik yok ama artık hazırladığınız arenaları online modlarda kullanabiliyorsunuz. 

Online taraftan bahsetmişken, oyundaki online oynanışı çok fazla tecrübe etme şansı elde edemediğimi söyleyeyim. Erken erişimde (Deluxe ve Icon sürümleri sahipleri 3 gün erken oynamaya başladı) oynamaya çalıştığım maçların çoğunda sorun yaşadım ve bunun sonucunda oyuncu yerine yapay zekaya karşı oynadım. Oyun öyle güzel bir yardımcı koymuş, rakip oyundan düşünce maçtan atılmak yerine yapay zekaya karşı oynamaya devam edebiliyorsunuz. Online oyun ise sunucu sorunları düzeltilince eğlenceli olacaktır.

Yapay zeka demişken, geçtiğimiz yıl kötü olan yapay zekanın artık düzeltildiğini söylemek isterdim, olmamış. Rakipler yine idare edebiliyor ama takım arkadaşlarımızın yapay zekaları kötü. WarGames gibi kaotik ortamlarda kafayı yiyen bir yapay zeka ile birlikte oynamanın ne kadar eğlenceli olduğunu anlatamam. Komik ama şimdi, onu kabul edeyim. 

WWE 2K23 inceleme

Görüntü ve Performans

Oyun görsel anlamda geçtiğimiz yıla benziyor ama çeşitli güncellemeler yapılmış. Karakter modelleri daha iyi gözüküyor, animasyonlar daha akıcı. Bazen karakter animasyonları sapıtabiliyor, kolları ipe dolanıyor, uzun saçlar garip hareketler yapıyor (rakibinin bacağından geçip gittiğini gördüm) enteresan sahnelere sebep oluyorlar. Kötü değil ama özellikle kadın güreşçilerde dikkatinizi çok dağıtıyor. Bu arada ipe takılma olayı yalnızca saçlarda değil, karakterlerin de ipe dolandığı durumlar oluyor. Fizik motorunda bir gariplik var ama neyse, çok fazla sorun çıkarmıyor. 

Oyun PlayStation 5’te gayet iyi çalışıyor, görsel anlamda güzel, oyun içi takılmalar yok, neredeyse problemsiz. Buradaki neredeyse kısmı yükleme sürelerinde. MyRise modunda özellikle fazla ama oyunun genelinde de hissettiren bir yükleme süresi problemi var. Geçen sene de vardı, bu yıl hallolur diye düşünüyordum ama hayır, hala yükleme sürelerini bekliyoruz. PlayStation 5 bu kadar sürede yüklüyorsa diğer konsollarda ne durumda merak ediyorum. Karakter özelleştirme yapmaya çekiniyorum yükleme yüzünden. 

WWE 2K23 inceleme

Sonuç

WWE 2K23 güreş severleri memnun edecek, 2K22’nin üzerine yapılan geliştirmeler ile daha iyi hale gelen bir oyun olmuş. Bazı eksiklikler hala giderilmemiş, bazı kısımlar basit geliştirmeler dışında dokunulmamış olsa da bu haliyle bile oyuncular memnun edecek seviyede bir oyun. Öğrenmesi kolay ve hızlı, sunduğu eğlence oldukça büyük ve sahip olduğu içerikler uzun süre oyuncuyu oyalayacak kadar iyi. Yalnız MyFaction modunun gittiği yol endişelendirmiyor değil, sonuçta 2K’in çıkardığı ve oyuncuyu mikro ödemeye neredeyse zorlamayan tek oyun WWE 2K serisi, bunun değişmesi üzücü olacaktır. 

WWE 2K23 hem Playstation 5 - Xbox Series S/X konsollarda, hem bir önceki nesil konsollarda hem de PC tarafında çıkışını gerçekleştirdi. PlayStation 5 standart sürümü 1300 TL fiyat etiketiyle kullanıcıların beğenisine sunulan oyunun diğer sürümlerini ve farklı konsollardaki fiyatlarını da 2K Store üzerinden görebilirsiniz. Serinin büyük bir hayranıysanız, 2K22 üzerine daha fazla içerik eklensin, onları da oynayayım diyorsanız pişman olmazsınız. Bunun dışında kalıyorsanız bir indirim beklemek daha faydalı olabilir. Elinizde varsa 2K22 ile alıştırma yapıp, indirimde satın alarak yeni oyuna girebilirsiniz. 

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 07:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.03.2023 01:42
Olm şöyle gerçekçi fizik motoru ile sağlam boks oyunu beden çıkmıyorda böyle zibidi dövüş oyunları çıkıyor?Bilen varmı cevabını?Düşünsenize tam real anlamda animasyonları sağlam olan bir boks oyunu acaip satmazmı?Ama birebir gerçekçilikte olursa tabiki.
Karcemackers
Karcemackers 31.03.2023 10:33
RTX 7080 in varsa tabii ....
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2023 09:41
açıkcası wwe oyunları dediğimde ps1deki oyunlar aklıma geliyor.. Oynanış filan efsaneydi o zamanlar zaten WWE gösteriş oyunlarına bence özel combo eklemeleri lazım alevli zıplama vb gibi en azından oynanış daha eğlenceli oluyordu :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
WWE 2K23 inceleme
İlginizi Çekebilir