Xbox, PlayStation'ı İlk Defa Geçebilir

Tunay Şahin 20.11.2023 - 16:00
Xbox, Activision ile birleşerek oyun endüstrisinde PlayStation'ı geçme yolunda. Newzoo'nun raporu, sektörün 2023'te 184 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Microsoft ve Activision'ın birleşmesiyle, Xbox'ın gelirleri Sony PlayStation'ı geçerek oyun endüstrisinde ikinci sıraya yerleşme ihtimali doğdu. Bu da Sony'nin 3. sıraya gerilemesi ve Xbox'ın PlaysTation'ı ilk defa geçmesi anlamına geliyor. Microsoft, uzun zamandır oyun sektöründe liderlik hedefliyor, ancak rekabetini Sony ve Nintendo'dan ziyade Apple ve Tencent gibi devlere odaklamış durumda. Tencent, Epic Games gibi firmalara yaptığı yatırımlarla özellikle PC ve mobil oyun pazarlarında lider konumda bulunuyor. Apple ise uygulama mağazalarındaki yüksek vergilerle Microsoft'u geride bırakıyor.

Microsoft ve Activision Birleşmesi: Xbox'ın Yükselişi ve Pazar Dinamiklerindeki Değişim

Newzoo'nun H1 2023 raporuna göre, oyun endüstrisi 2023'te 184 milyar dolar gelir elde edecek ve 2026'ya kadar 205,7 milyar dolara ulaşacak. Mobil oyunlar, toplam oyun gelirlerinin %49'unu oluştururken, konsol ve PC oyunları %29 ve %21'lik paylara sahip. Tencent, sektördeki liderliğini sürdürürken, Microsoft ve Activision'ın birleşmesi ile Microsoft, Sony'yi geçerek ikinci sıraya yükselebilir. Microsoft'un bu stratejisi, Tencent'in platformlar arası hizmet oyunlarına olan yaklaşımını takip etmeyi amaçlıyor.

Microsoft ve Activision Birleşmesi: Xbox'ın Yükselişi ve Pazar Dinamiklerindeki Değişim
Görsel Kaynağı: Newzoo

AB'nin Apple'a yönelik yeni düzenlemeleri ve Microsoft'un Xbox mobil oyun mağazası kurma planları, sektördeki dengeleri değiştirebilir. Ancak, Microsoft'un bu alanda başarılı olup olmayacağı henüz belirsiz. Newzoo'ya göre, ilk 10 şirket oyun gelirlerinin %50'sini oluşturuyor ve bu şirketler arasında iş modelleri çeşitliliği dikkat çekici. Tencent donanım üretmezken, PlayStation ve Nintendo kendi donanım ekosistemlerine odaklanmış durumda. Activision'ın mobil portföyü ve Microsoft'un PC'deki artan varlığı ile Microsoft, en çeşitlendirilmiş şirket olabilir.

Xbox Series X ve S'in donanım satışları düşmeye devam ederken, Microsoft'un PC'de oyun yayınlama stratejisi konsol donanımına olan talebi etkiliyor. Sony, teknolojik yeniliklerle ilerlerken, Xbox Series X|S bazı özelliklerini kaybetti. Microsoft'un bir Xbox el bilgisayarı üretme planı olmadığı belirtiliyor. Ancak Xbox'ın geleceği, tüm platformlardaki tekliflerinin genişliği ve birleşik portföyü ile parlak görünüyor. Microsoft'un donanım ekosistemindeki performansını artırmak için daha fazla strateji geliştirmesi bekleniyor.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 20:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2023 14:21
Xbox alacağıma PC alırım.Xbox i hiçbir zaman konsol olarak görmedim çakma bilgisayar işte.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 21:07
oğlum konsol çıkardınız saf 4K da 60 fps çalıştıramıyo bu başlıbaşına bi hüsran,,,,yeni nesil eskidi nerdeyse bir sonraki jenerasyona geçicez siz halen oyun yapmıyosunuz,,,,,biri gidiyo slim konsol çıkartıyo sanki çok güçlü konsolmuş gibi masraf yapıyo,,,,yani rezilliğinde bi sonu var yeter artık..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 20:13
Elinde tonla ekip varken bu kadar az 1. parti oyun çıkartması üzücü. Phil amcam çok ağır vasıta adam. 2 yıldan fazla oldu bethesda alınalı hala yeni elder dan ses yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 17:06
Ea ya da ubisoft’u da satın alırmı acaba? Umarım öyle bir şeye kalkışmazlar oyun endüstrisinde tek firma olması çok kötü olur.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.11.2023 16:25
Sidik yarıştıracaklarına oyun çıkartsınlar oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
Xbox, PlayStation'ı İlk Defa Geçebilir
İlginizi Çekebilir