Xbox Series X, Variable Rate Shading Nedir?

Berat Darıcı 27.02.2020 - 11:43
Xbox Series X ile popülerlik kazanan VRS yani Variable Rate Shading Nedir? Faydaları ve nasıl çalıştığı üzerine örnekler bu haberimizde.

Geçtiğimiz günlerde Microsoft, yeni nesil konsolu Xbox Series X özelliklerini açıklamıştı. Bizler de özellikleri detaylı bir şekilde sizlere aktarmaya çalıştık. Fakat bazı özelliklerin ve konsolun kendisiyle beraber neler getirip neler götüreceğini de konuşmak lazım. Akıllardaki en büyük soru işaretlerinden bir tanesi Variable Rate Shading özelliğinin tam olarak nasıl çalışacağı ile ilgili.

Örnek vermeden önce biraz teorik bilgi aktarayım. Konu her bir FPS'in yani ekran görüntüsünün belli kısımlarının GPU tarafından farklı güçler kullanılarak işlenmesini sağlamak. Yani ekranda gördüğünüz tek kare içerisinde, ekran kartınız o karenin farklı bölgelerine farklı güçler kullanabiliyor. Bu teknoloji sadece desteklenen oyunlar, yazılımlar ve donanımlar ile çalışabiliyor.

 xbox=

VRS yani Variable Rate Shading örnek ile anlatımı

Bu özelliği anlatabileceğim en iyi örnek sanırım araba yarışı oyunları olacaktır. Bir yarış oyununda yüksek hızda araç sürerken araç ve önünüzdeki yol dışında çevreye pek dikkat etmezsiniz. En azından bu özellik dikkat etmeyeceğiniz var sayılarak geliştirilmiş. Eğer oyununuzda bu özellik varsa, sizin odaklanmadığınız kısımlar daha kötü gözükecek. Odaklandığınız kısımlarda ise grafik özellikleri daha gelişmiş olacak. Yani sizin bakmadığınız kısımlar donanımlara daha az yük bindirirken, o kısımlardan boşa çıkan işlem gücü odaklandığınız kısımlara verilerek daha iyi görüntüler elde edilmesi sağlanıyor.

Xbox Series X, Variable Rate Shading Nedir?

Bu özellik sadece daha iyi görüntü elde etmek için değil daha sabit ya da daha yüksek FPS elde etmek içinde kullanılabilir. Mesela odaklanmadığınız kısımlar biraz daha kötü gözükebilir. Fakat odaklandığınız kısımlardaki görüntü kalitesi iyileştirilmek yerine daha yüksek ya da daha sabit FPS elde etmenizde sağlanabilir.

Muhtemelen Microsoft kendi bünyesinde bulunan oyun yapımcılarına Xbox Series X üzerinde akıcı şekilde FPS drop olmadan 4K 60FPS oyun yapılması konusunda zorlama yapacaktır. Fakat diğer oyun yapımcılarının bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini tahmin etmek şu anda oldukça zor. Çünkü eğer sadece bu konsola özel yapılmayacak bir oyundan bahsediyorsak bu güçteki bir konsolda 1080 60FPS ya da 30FPS olarak çalışan bir oyunun diğer konsollara optimize edilmesi bir hayli zor olacaktır. Diğer taraftan sadece çözünürlüğün arttırıldığı ve Xbox Series X üzerinde 4K 60FPS olarak çalışan bir oyunu diğer konsollarda 1080P 30 ya da 60FPS olarak çalıştırmak daha basit.

3DMark'ın VRS için paylaştığı videoyu aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz. Konsolun bu yılın yaz aylarında piyasa çıkması bekleniyor. Henüz ön siparişler açılmadı. Xbox Series X'in resmi web sitesine buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 22:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.02.2020 18:37
misal araba modellemesi cıncık gibi gözükecek ama etrafta bombok manzara ...Fan bile saçmalar artık nasıl bir dönüş hızı sergileyecem diye ...Frekans dalgalanması ve sürekli değişken değerler yüzünden konsolun fazla bir ömrü olmayacağı nasıl da sipsivri belli ...kabak gibi yazmış adam işte PS5 alın
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2020 16:14
Merak etme araba dışındaki komple bütün alan değil, odaklandığın yerin dışındaki bütün alan. Araba sürerken de manzaraya odaklanmazsın. Ayrıca bu ayar devre dışı bırakılabiliyordur. Onu geçtim bu tür teknolojiler akıllı oluyor çünkü yapay zekâyla yapılıyor, fan man saçmalamaz merak etme.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.02.2020 17:16
konsolun ısınması ve cayır cayır yanması için bi karmaşa daha,yeni teknoloji bulamadık diye zorlamaya-bocamalaya ne gerek var acaba microsoft?Ben sizlere devrim niteliğinde bir sır vereyim hem kıyametin alameti hemde teknolojide son buluştur Lazer hologram teknolojisi (SONY)hemde dokunulabilir{(:-))
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2020 16:12
Konsolun cayır cayır yanmasıyla olayın ne ilgisi var haberi hangi kafayla okudun?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.02.2020 00:44
Pro modellerini bekleyin acele davranmayın
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2020 16:11
Bekle işin ne.
MK Okuru
MK Okuru 2.03.2020 11:17
4 sene beklersin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.04.2020 16:10
Adamlar 4K 60 FPS diyor sen 1080p 30 ve 60 FPS diyorsun. Ne anlatıyorsun? :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.02.2020 20:09
Aşağıdaki yorumları okuyunca canım sıkıldı. Yine bilgi yok, fikir gırla memlekette.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Xbox Series X, Variable Rate Shading Nedir?
İlginizi Çekebilir