1/3

Yakuza 4

Erhan Kahraman 31.03.2011 - 08:50
Kazuma Kiryu, yeminini bir kez daha bozuyor!
Platformlar PlayStation 3
Yakuza 4
  • Yapımcı - Yayıncı SEGA - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 77
Artılar Etkileyici senaryo. Capcanlı bir şehir. Birbirinden ilginç dört ana karakter. Kolay alışılan kontroller.
Eksiler Hikaye ilkel bir diyalog sistemiyle ilerliyor, bu nedenle aksiyon bazen çok düşebiliyor. Oyun içi grafikler zamanın çok gerisinde.
PlayStation 2’nin en büyük sürprizlerinden biri olan Yakuza, çıktığı yıl kimsenin beklemediği kalitede bir oyundu. Xbox için Shenmue neyse, PlayStation 2 için de Yakuza o idi. Çapraz bağlarla örülü senaryosu, karizmatik ve akılda yer eden karakterleri, başarılı oyun mekaniği ile unutulmazlar arasında yerini aldı.

Böylesi kaliteli bir yapımın seri haline gelmesi kimseyi şaşırtmadı, üstelik PS3’e çıkan Yakuza 3 de aynı başarıyı devam ettirdi. SEGA, yakaladığı ivmeyi kaybetmeden dördüncü oyun için düğmeye bastı ve kısa sayılabilecek bir süre sonunda Yakuza 4 önce Japonya’da, aylar sonra da ABD ve Avrupa’da görücüye çıktı.

Tokyo’daki Kabukicho bölgesinden esinlenilerek oluşturulan ve ilk oyundan bu yana hikayeye ortam sağlayan Kamurocho, Yakuza 4’ün de özünü oluşturuyor. Seriye aşina olanlar, Kamiyama silah dükkanı, M Store ve Millenium Tower gibi mekanları hemen tanıyacaktır. Elbette aradan geçen süreçte Kamurocho estetik bazı dokunuşlara maruz kalmış, farklı hava şartları, etrafta uçuşan kuşlar ve yeni mekanlar ile öncekinden daha da gerçekçi bir dünya bizi bekliyor.

Yakuza 4
Dört kat Yakuza

Yakuza serisini başarıya taşıyan en önemli etken; ne grafikleri ne de oynanışıdır. Yakuza denince ilk akla gelen, Kazuma Kiryu ve entrikalarla dolu bir senaryodur. Hayatı boyu karşılaştığı herkese yardım etmeyi bir vazife edinmiş, inancına göre aziz veya evliya sayılabilecek kapasitedeki emekli Yakuza Kazuma Kiryu, dördüncü oyunda yine geri dönüyor. Hem de yepyeni üç karakter ile birlikte. Hemen belirtelim; oyunda yer alan “dört oynanabilir karakter” ifadesi, Yakuza 4’e başlarken bunlardan birini seçip, oyun boyu o karakteri yöneteceğimiz anlamına gelmiyor.

Aksine, senaryonun işleyişiyle birlikte Heroes’un ilk sezonunda olduğu gibi birbiriyle alakasız gibi görünen dört farklı karakterin, sonunda Kazuma Kiryu etrafında toparlanan hikayesini takip ediyoruz. Nevi şahsına münhasır tefeci Shun Akiyama ile başladığımız maceraya, eski tutuklu Taiga Saejima ile devam edip, sonrasında rüşvetçi polis Masayoshi Tanimura ile olayları iyice içinden çıkılmaz hale getiriyoruz. Oyunun geri kalan kısmında ise esas oğlan, karizma abidesi Kazuma Kiryu ile duruma el koyup, işleri düzeltmeye çalışıyoruz.