1/2

Yarının Sınırında/Edge of Tomorrow (Makale)

Mine Turgay Oktay 8.06.2014 - 00:18
"Yaşa, Öl. Tekrar Et!" Yoruldum kardeşim; ölüp huzur bulsam diyorum
Dünya uzaylı işgalindedir. Mimic'ler her gün insanları yenilgiye uğratıyor, büyük kayıplar veriliyor. En büyük zarar ise Avrupa bölgesi görüyor. Eh böyle bir durumda kahraman lazım ama o da  sandığınızın aksine Tom Cruise'un canlandırdığı Binbaşı William Cage değil, Emily Blunt'un karakteri Rita Vatanski. Vendun'da kahramanca çarpışmış, askerlerin aralarında "Full Metal Bitch" adıyla andıkları güçlü savaşçı.

Yarının Sınırında/Edge of Tomorrow (Makale)
Orduda halkla ilişkiler uzmanı olarak bulunan Binbaşı Cage'in ise uzaktan yakından bırakın kahramanlığı, askerlikle bile ilgisi yok. Reklam şirketi yöneticisi pozisyonunda çalışan uzaylı saldırılarıyla hayatı tamamen değişen biri. Eline silah bile almamış Cage, sadece etkili konuşma yeteneği ile binlerce kişinin asker olmasını sağlamış.

"Elimi kağıt kesse, dayanamam" diyen dünyayı mı kurtaracak! Hadi ya!

Londra'da savaş alanında bulunmasını gerektiren görevden kaçınmak isterken, generale söyledikleri yüzünden çatışmanın ortasına gönderilir. Askeri eğitim almamış birinin hayatta kalma olasılığı tabiki neredeyse hiç yoktur. Başçavuş Farrell'in emrindeki uyumsuz askerlerden oluşan J Bölüğü'nin elemanıdır. Ertesi sabah çatışma alanına indiğinde zırhının emniyetini bile açmaktan acizdir. Sonuç bellidir. Kesin bir ölüm. Ancak o sırada bir mimic'i öldürür ve etkilenir; döngüye girmiştir. Her seferinde Heatrow'da birliğin ortasında uyanır, aynı yerde, aynı koşullarda. Başlangıçta hayatta kalmaya çabalarken, güçlenir ve Rita Vatanski ile güç birliği yaparak dünyanın kaderini değiştirebilecek duruma gelir. Değişim ve başarı filmleri hep sevilir. Binbaşı Cage'in günden güne gelişmesi, kahramanlaşması; evet işte formül tutuyor.

Film Hiroshi Sakurazaka'nın "All You Need is Kill" adlı kitabından uyarlanmış.  Keiji Kiriya olmuş bize Binbaşı Cage. Sadece meraklılarının bildiği kitapların bu sayede geniş kitlelelere ulaşması beni inanın sevindiriyor.

Yarının Sınırında/Edge of Tomorrow (Makale)